Ξεπέρασαν τα 1.000 τα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα

Ξεπέρασαν τα 1.000 τα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ψυχολογικό όριο των 1.000 «έσπασαν» τα κρούσματα της ιλαράς που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα τους τελευταίους οκτώ μήνες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, από τα μέσα Mαΐου έως και χθες το μεσημέρι είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα 1.068 κρούσματα ιλαράς, εκ των οποίων περίπου 100 το τελευταίο δεκαήμερο, γεγονός που καταδεικνύει ότι η επιδημία της νόσου στη χώρα μας είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Τα περισσότερα κρούσματα προέρχονται από την Αττική και την Πελοπόννησο (κυρίως Aχαΐα, Ηλεία και Κόρινθο), ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι περιστατικά ιλαράς δηλώνονται στο ΚΕΕΛΠΝΟ από τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι (μόνο με μία δόση). Η ιλαρά φαίνεται να «χτυπάει» περισσότερο μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, ενώ στον υπόλοιπο ελληνικό πληθυσμό η πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα είναι μεταξύ 25 και 44 ετών. Εως και χθες είχαν καταγραφεί δύο θάνατοι λόγω ιλαράς, ένα βρέφος 11 μηνών και ένας 17χρονος. Τουλάχιστον ένα στα δύο περιστατικά ιλαράς χρειάστηκαν νοσηλεία, ενώ ένα στα δέκα παρουσίασε επιπλοκές με συχνότερες την πνευμονία/πνευμονίτιδα, την ωτίτιδα, τη βρογχίτιδα και την ήπια ηπατική διαταραχή.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας (MMR) σε παιδιά και ενηλίκους που δεν έχουν λάβει τις απαραίτητες δόσεις. Η χορήγησή του αντενδείκνυται σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή, εγκύους και άτομα που παρουσίασαν αλλεργία σε προηγούμενη δόση του εμβολίου. Με δεδομένο το χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού Ρομά, το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε προχωρήσει από τον Αύγουστο έως και τα μέσα Δεκεμβρίου σε μαζικό εμβολιασμό του παιδικού πληθυσμού σε καταυλισμούς. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν 5.048 δόσεις MMR σε παιδιά στις κοινότητες Ρομά ηλικίας 12 μηνών έως 18 ετών. Επιπλέον, έως και τα μέσα Δεκεμβρίου είχαν πραγματοποιηθεί 34.891 δόσεις ΜΜR στον πληθυσμό προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή