Ραγδαία μείωση καπνιστών

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρωπαϊκό ρεκόρ μείωσης του αριθμού των καπνιστών καταγράφεται στη χώρα μας. Παρά το γεγονός ότι η ελληνική πολιτεία επί σειρά ετών «κλείνει το μάτι» στους καπνιστές με την αδυναμία της να εφαρμόσει την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι καπνίζουν στην Ελλάδα έχει μειωθεί μέσα σε μόλις πέντε χρόνια κατά 9,6%, που σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες αποτελεί ρεκόρ για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα που διενεργήθηκε τον περασμένο Ιούλιο σε δείγμα 2.054 ατόμων ηλικίας 17 ετών και άνω, για λογαριασμό του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, το 27,1% του πληθυσμού στην Ελλάδα του 2017 καπνίζει. Συστηματικός καπνιστής δηλώνει το 16,3% του πληθυσμού και περιστασιακός το 10,8%. Σε αντίστοιχη έρευνα του 2012, οι καπνιστές αποτελούσαν το 36,7%. Το 2012, το 30,5% δήλωνε συστηματικός καπνιστής και το 6,2% περιστασιακός. Η έρευνα παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση του Δήμου Τρικκαίων από τον διευθυντή του Ινστιτούτου, καθηγητή κ. Μπεχράκη, ο οποίος παρέθεσε και στοιχεία για την ετήσια κατανάλωση τσιγάρων, η οποία έχει μειωθεί κατά 49% τα τελευταία δέκα χρόνια: από 35,1 δισ. τσιγάρα το 2007 σε 17,9 δισ. τσιγάρα το 2016.

Την παταγώδη αποτυχία στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου καταδεικνύουν οι απαντήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα: το 96,6% δηλώνει ότι έχει βρεθεί τον τελευταίο χρόνο σε χώρους όπου καπνίζουν παρότι απαγορεύεται και το 74,2% θυμώνει όταν συμβαίνει αυτό. Τα εστιατόρια και τα κέντρα διασκέδασης είναι οι χώροι όπου κατά κόρον καταστρατηγείται ο νόμος σύμφωνα με το 93,9% των ερωτωμένων, και ακολουθούν οι δημόσιες υπηρεσίες (58,3% πιστεύουν ότι δεν εφαρμόζεται εκεί ο νόμος), το Κοινοβούλιο (54,8%), οι σταθμοί μέσων μαζικής μεταφοράς όπως αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί λεωφορείων ή σιδηρόδρομου (51,6%) και τα σχολεία (45,3%).

Στην ερώτηση εάν η μη εφαρμογή του νόμου αποτελεί σημείο πολιτιστικής υποβάθμισης της χώρας, το 83,8% απαντά καταφατικά, το 92% πιστεύει ότι το υπουργείο Υγείας δεν έχει κάνει ό,τι απαιτείται για να τηρηθεί ο νόμος, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό (91,2%) όσων θεωρούν ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους.

«Πόλη χωρίς τσιγάρο»

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει εδώ και λίγους μήνες ο Δήμος Τρικκαίων προκειμένου να γίνουν τα Τρίκαλα «πόλη χωρίς τσιγάρο», με εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών και συνεργασία με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων. Οπως δήλωσε ο κ. Μπεχράκης, «τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι η πρωτοβουλία του δημάρχου Τρικκαίων για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου αποτελεί αναγκαιότητα για την Ελλάδα του 21ου αιώνα και ο πολιτικός κόσμος της χώρας καλείται να ακολουθήσει το παράδειγμα των Τρικάλων. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε ότι «ξεκινήσαμε πρώτοι και μόνοι την εκστρατεία ενημέρωσης για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, καθώς ήδη τα αποτελέσματα είναι θετικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή