Η πρόληψη «κλειδί» για τη γονιμότητα

Η πρόληψη «κλειδί» για τη γονιμότητα

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ημέρα που ο γιος σας θα κλείσει τα 18, μαζί με τις συμβουλές για επιτυχημένη σταδιοδρομία και ευτυχισμένη ζωή, υποδείξτε του έναν αξιόπιστο… ουρολόγο. Αν οι άνδρες επισκέπτονταν προληπτικά τον γιατρό τους, ακριβώς όπως κάνουν οι γυναίκες, θα γλίτωναν ίσως από δεινά στη μετέπειτα ζωή τους. Ενα εξ αυτών είναι η υπογονιμότητα.

«H Ελλάδα βρίσκεται στη 17η θέση μεταξύ των “27” της Ε.Ε. ως προς τον δείκτη γονιμότητας» επισημαίνει στην «Κ» η κ. Λίνα Ευγενή, βιολόγος αναπαραγωγής και επιστημονική διευθύντρια της «Κρυογονίας», της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας κρυοσυντήρησης σπέρματος. «Συνεργαζόμαστε με Ελληνες δότες, ώστε να διασφαλίζουμε τη συνάφεια των φυσιογνωμικών χαρακτηριστικών» διευκρινίζει η ίδια. «Οι ενδιαφερόμενοι δότες είναι από 19 έως 35 ετών και εμφορούνται από διάθεση προσφοράς, καθώς η διαδικασία δεν συνεπάγεται αμοιβή παρά μόνον μια συμβολική αποζημίωση» υπογραμμίζει, «οι περισσότεροι είναι αιμοδότες και δότες μυελού ή έχουν βιώσει στο περιβάλλον τους την υπογονιμότητα».

Οι νεαροί υποψήφιοι δότες μπαίνουν σε μια πολύμηνη διαδικασία εξονυχιστικού ελέγχου, αναλύσεων της ποιότητας του σπέρματός τους, εξετάσεων για τις συνηθέστερες γενετικές μεταλλάξεις, για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά και ψυχομετρικά τεστ. Συχνά, ωστόσο, η κ. Ευγενή καλείται να τους ανακοινώσει δυσάρεστα νέα. «Μόνον το 10% κρίνεται κατάλληλο» βάσει δείγματος 500 ανδρών από το 2012. Το ποσοστό είναι ενδεικτικό των προβλημάτων που ενυπάρχουν στον οργανισμό των ανδρών εν αγνοία τους.

«Συνιστώ, επομένως, στους νεότερους κατά την ενηλικίωσή τους ένα σπερμοδιάγραμμα». Η εν λόγω εξέταση μπορεί να αναδείξει εγκαίρως μια λοίμωξη ή κιρσοκήλη, που αντιμετωπίζεται επιτυχώς. Για σοβαρότερες επιπλοκές ή για όσους πρόκειται να υποβληθούν σε ισχυρές θεραπείες, συνιστάται η κρυοσυντήρηση, μια… επένδυση για το μέλλον.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι άνδρες που φτάνουν στα εργαστήρια του Spermlab για να κάνουν… το χατίρι στη σύζυγο και στον γυναικολόγο της. «Ζούμε το εξής παράδοξο: επειδή οι άνδρες δεν έχουν γαλουχηθεί να πηγαίνουν στον γιατρό, καταλήγουν να λαμβάνουν θεραπείες για το σπέρμα τους από τους γυναικολόγους» σημειώνει ο κ. Γιώργος Βουλγαρίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Σπερματολογίας και επιστημονικός διευθυντής του Spermlab, «ωστόσο, αυτοί δεν είναι εξειδικευμένοι στην ανδρική φυσιολογία». Οι άνδρες είναι αμελείς με την υγεία τους, έτι περαιτέρω με το αναπαραγωγικό τους σύστημα, που θεωρείται ακόμα ταμπού – ακόμα και αν οι έρευνες αποδίδουν κατά το ήμισυ την υπογονιμότητα στο «ισχυρό» φύλο.

«Κάθε φορά που μια γυναίκα έχει ενόχληση και της χορηγείται μια αγωγή, το ίδιο μικρόβιο έχει κατά πάσα πιθανότητα μεταφερθεί και στον σύντροφό της, που λαμβάνει λανθασμένη ή καθόλου αγωγή, καθώς δεν έχει καμία ένδειξη». Οι ειδικοί επιστήμονες, επομένως, καλούνται συχνά να θεραπεύσουν ένα πρόβλημα, προϊόν αμέλειας πολλών δεκαετιών. Παίζει, τελικά, η ηλικία καταλυτικό ρόλο στην ανδρική γονιμότητα;

«Η σύνδεση με την ηλικία είναι έμμεση, δηλαδή η ποιότητα του σπέρματος μειώνεται, όταν μια φλεγμονή παραμένει στο αναπαραγωγικό σύστημα του άνδρα για δεκαετίες» απαντά ο κ. Βουλγαρίδης, που είναι πεπεισμένος ότι η ποιότητα βελτιώνεται με στοχευμένη αγωγή. «Ετσι, μπορεί να αποφευχθεί μια εξωσωματική με όλη την ταλαιπωρία που συνεπάγεται».

Ανωνυμία δωρεάς

Υπάρχει, βέβαια, και η επιλογή της λήψης γενετικού υλικού από δότη, Ελληνα ή ξένο. «Το νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα είναι ιδανικό, καθώς διασφαλίζει την ανωνυμία της δωρεάς» εξηγεί η κ. Ευγενή, «εξ ου και έχουμε πολλούς ξένους που επιλέγουν την Ελλάδα γι’ αυτή τη διαδικασία». Ενδεικτικά, στην Αυστραλία, στις ΗΠΑ και στη Μ. Βρετανία η δωρεά είναι επώνυμη. «Συστήνω, πάντως, σε όλους να επισκέπτονται τακτικά τον ουρολόγο τους, ανεξάρτητα από το αν τους συγκινεί η ιδέα ενός παιδιού» τονίζει ο κ. Βουλγαρίδης, «οι χρόνιες φλεγμονές που δεν θεραπεύονται δύνανται να προκαλέσουν αργότερα καρκίνο του προστάτη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή