Ειδικοί παρατρύνουν τις γυναίκες να ελέγχουν «το γονίδιο της Αντζελίνα Τζολί»

Ειδικοί παρατρύνουν τις γυναίκες να ελέγχουν «το γονίδιο της Αντζελίνα Τζολί»

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ειδικοί παροτρύνουν τις γυναίκες να προβαίνουν στον έλεγχο «του γονιδίου της Αντζελίνα Τζολί», ακόμη και αν δεν διατρέχουν κάποιο κίνδυνο, καθώς αυτό βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου, σώζει ζωές και είναι οικονομικά αποδοτικό.

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ αφαίρεσε τους μαστούς, τις ωοθήκες και τις σάλπιγγες της λόγω του αυξημένου κινδύνου που είχε να εμφανίσει καρκίνο. Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες τείνουν να κάνουν εξετάσεις όταν κάποιο γονίδιο ανιχνευτεί ως καρκινικό σε κάποιο μέλος της οικογένειας.

Ωστόσο, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου υποστηρίζει πως υπάρχουν πολλά οφέλη αν όλες οι γυναίκες επιλέγουν από εδώ και πέρα να υποβάλλονται στην αντίστοιχη εξέταση.

Από τη στιγμή που κάποια γυναίκα διαγνωστεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο, ξεκινάει η εντατική παρακολούθησή της, ενώ πολλές γυναίκες προχωράνε ακόμη και σε προληπτική χειρουργική επέμβαση, όπως έκανε και η Αντζελίνα Τζολί.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο παραθέτει τα αποτελέσματα που είχε η εξέταση 27 εκατομμύρια γυναικών άνω των 30 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως διαπιστώθηκε, η πρόληψη ήταν εφικτή σε παραπάνω από 64.500 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού και σε περισσότερες από 17.500 περιπτώσεις καρκίνου των ωοθηκών, ενώ σώθηκαν πάνω από 12.300 ζωές.

Στην έρευνα επίσης υποστηρίζεται ότι μια γενική ακτινογραφία στο σώμα αποδεικνύεται πιο αποδοτική οικονομικά για τις υπηρεσίες υγείας.

Ο Δόκτωρ Ranjit Manchanda, γυναικολόγος και ογκολόγος που συμμετείχε στην έρευνα, είπε στο BBC πως «η διαπίστωση αυτή συνεισφέρει στην πρόληψη ακόμη περισσότερων μορφών καρκίνου και μπορεί να σώσει ακόμη περισσότερες ζωές. Όμως αυτό είναι το πρώτο βήμα. Δεν μπορούμε να το κάνουμε άμεσα προσβάσιμο σε όλο τον πληθυσμό. Ακόμη εξετάζουμε πως μπορεί η εξέταση να γίνει καθολική».

Ανάμεσα στις προκλήσεις είναι και το πώς θα εξεταστούν τόσοι άνθρωποι και πώς θα υπάρξει μια οργανωμένη εκστρατεία ενημέρωσης για τις γυναίκες που έχουν ήδη προσβληθεί από καρκίνο.

Η μετάλλαξη BRCA

Οι μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 και BRCA2 μπορεί να εμποδίζουν την ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού να αποκαταστήσει μια ζημιά που έχει προκληθεί στα κύτταρα του DNA του.

Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης και ανάπτυξης κι άλλων μορφών καρκίνων, από την ήδη υπάρχουσα μορφή.

Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες έχουν 2% πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο των ωοθηκών. Σε εκείνες με προδιάθεση μετάλλαξης γονιδίων BRCA, οι πιθανότητες μπορεί να αυξηθούν από 10% ως 60%. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες έχουν πιθανότητες 12.5% να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Το ποσοστό όμως μπορεί να αυξηθεί και σε 45% έως και 90% αν έχουν προδιάθεση BRCA.

Η Athena Lamnisos, επικεφαλής της φιλανθρωπικής οργάνωσης The Eve Appeal για τον καρκίνο των ωοθηκών, δήλωσε πως «τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας για τον καρκίνο αποτελούν ένα ενθαρρυντικό βήμα που συμβάλλει στην πρόληψη του.»

Η Samia al Qadhi, επικεφαλής ιατρός του Τμήματος Φροντίδας του Καρκίνου του Μαστού στο νοσοκομείο, είπε πως «μπορεί τα αποτελέσματα της έρευνας να είναι εκπληκτικά, όμως υπάρχουν ακόμη κάποια αναπάντητα ερωτήματα. Η εξέταση ενός ελαττωματικού γονιδίου δεν είναι εύκολη υπόθεση – διότι μας προετοιμάζει για την πιθανή συνέχιση της ζωής – τα διαρκώς εναλλασσόμενα αποτελέσματα για μια ολόκληρη οικογένεια μπορεί να είναι συντριπτικά και δύσκολα διαχειρίσιμα ψυχολογικά. Έτσι η ψυχολογική υποστήριξη των ανθρώπων που εξετάζονται με ακτίνες είναι απαραίτητη και ουσιαστική για τις μετέπειτα αποφάσεις τους».

Η Διεθνής Επιτροπή Ακτινογραφίας στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε πως θα επεξεργαστεί τα ευρήματα της έρευνας με μεγάλο ενδιαφέρον.

Πηγή: BBC, Επιμέλεια: Κατερίνα Σωτηροπούλου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή