Ιλαρά: «Καλπάζει» στην Ελλάδα, υποχωρεί στην Ευρώπη

Ιλαρά: «Καλπάζει» στην Ελλάδα, υποχωρεί στην Ευρώπη

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έξαρση εξακολουθεί να βρίσκεται η επιδημία της ιλαράς στην Ελλάδα, μιας και μόνο την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν δεκάδες νέα κρούσματα, φτάνοντας συνολικά τα 1185.

Μάλιστα, στη χώρα μας η επιδημία παρουσιάζει ανοδική τάση, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη εμφανίζει σημάδια ύφεσης.

Ενδεικτική είναι πρόσφατη μηνιαία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) σύμφωνα με την οποία από τα 450 περιστατικά ιλαράς που δηλώθηκαν στις χώρες της Ε.Ε. τον περασμένο Οκτώβριο, τα περισσότερα (167) ήταν στην Ελλάδα.

Μεγαλύτερη είναι η συχνότητα εμφάνισης της νόσου στη νότια Ελλάδα. Πιο επιρρεπής ομάδα πληθυσμού εξακολουθούν να είναι οι Ρομά, ωστόσο ένα στα έξι περιστατικά είναι Ελληνες που ανήκουν στο γενικό πληθυσμό κυρίως ηλικίας 25 έως 44 ετών.

Οπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Υψηλή ομάδα κινδύνοι γιατροί και νοσηλευτές

Την ίδια ώρα, υψηλή ομάδα κινδύνου για νόσηση από την ασθένεια αναδεικνύονται οι γιατροί και οι νοσηλευτές.

Ενδεικτικό είναι ότι από τον περασμένο Μάιο ο αριθμός των επαγγελματιών υγείας που έχει προσβληθεί έχει ξεπεράσει τους 30, παρά το γεγονός ότι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχει αποστείλει τουλάχιστον τρεις φορές εγκύκλιο προς τα νοσοκομεία με σαφείς οδηγίες προς το προσωπικό για άμεσο εμβολιασμό.

Οι πιό επιρρεπείς είναι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Είναι ενδεικτικό ότι δύο ειδικευόμενοι γιατροί στον Ευαγγελισμό νόσησαν από ιλαρά. Μία εξ αυτών παραμένει νοσηλευόμενη στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, υπό ιατρική παρακολούθηση, καθώς εμφάνισε επιπλοκές στο αναπνευστικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή