Οι Βρετανίδες αποφεύγουν το τεστ ΠΑΠ λόγω ντροπής

Οι Βρετανίδες αποφεύγουν το τεστ ΠΑΠ λόγω ντροπής

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι νεαρές γυναίκες αποφεύγουν να κάνουν το τεστ Παπανικολάου επειδή ντρέπονται για το πώς μοιάζουν και πώς μυρίζουν σε αυτή την περιοχή του σώματός τους. Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Jo’s Cervical Cancer Trust μελέτησε 2017 Βρετανίδες. Το ένα τρίτο ομολόγησε ότι η ντροπή που νιώθουν τις κάνει να καθυστερούν να κάνουν το τεστ Παπανικολάου, το οποίο μπορεί να αποτρέψει το 75% των περιπτώσεων του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η ΜΚΟ τόνισε ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο συνηθέστερος στις γυναίκες κάτω των 35 ετών, αλλά περίπου τα δύο τρίτα των γυναικών που ρωτήθηκαν δεν γνώριζαν ότι βρίσκονταν σε μεγάλο κίνδυνο. Συνολικά 220.000 Βρετανίδες διαγιγνώσκονται με ανωμαλίες στον τράχηλο της μήτρας κάθε χρόνο.

Η Λόρεν Μπέρνι τόνισε ότι απέφευγε να υποβληθεί σε τεστ Παπανικολάου μέχρι τα τριάντα της χρόνια, επειδή «ήταν αφελής, ντρεπόταν και δεν ήταν ενημερωμένη για το γυναικείο σώμα». «Πολλά γελοία πράγματα με απέτρεπαν από το να κάνω το τεστ Παπανικολάου», λέει. «Ανησυχούσα ότι η νοσοκόμα θα κοιτούσε αυτό το μέρος του σώματός μου και μονομιάς θα καταλάβαινε πόσους ερωτικούς συντρόφους είχα.

Σκεφτόμουν πολύ ποιο θα έπρεπε να ήταν το εσώρουχο και τα ρούχα που θα φορούσα», Επίσης, ενόσω φοιτούσε στο πανεπιστήμιο του Νταντί, σκεφτόταν ότι μπορεί να γνώριζε τους φοιτητές της ιατρικής που θα μπορούσαν να έρθουν για να παρατηρήσουν τη διαδικασία.

Οταν τελικά έκανε το τεστ, της είπαν ότι έπρεπε να συνεχίσει με περαιτέρω εξετάσεις. «Οταν αντιμετώπισα όρους όπως δυσκαρύωση (μη φυσιολογικά κύτταρα) και κολποσκόπηση κατάλαβα πόσο σοβαρή ήταν η κατάσταση», λέει. Τελικά, τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν την ύπαρξη προκαρκινικών κυττάρων στον τράχηλο της μήτρας. «Ηταν τρομακτικό», λέει σήμερα. «Ενιωσα θυμωμένη που είχα αφήσει τόσο χρόνο να περάσει χωρίς να κάνω τεστ».

Το τεστ ΠΑΠ της Λόρεν της επέτρεψε να ανακαλύψει τα κύτταρα όταν ήταν προκαρκινικά και προτού να σχηματιστούν σε καρκίνο. Oπως λέει, χρειάστηκε να υποβληθεί σε επέμβαση για ένα αφαιρεθεί ένα μέρος του τραχήλoυ της μήτρας.

Οι απαντήσεις

Ομως, η ιστορία της Λόρεν δεν είναι μεμονωμένη. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι νέες γυναίκες ντρέπονται να υποβληθούν σε τεστ Παπανικολάου εξαιτίας του σχήματος του σώματός τους (35%), εξαιτίας της εμφάνισης του αιδοίου τους (34%) αλλά και της ανησυχίας τους για την οσμή (38%). Επίσης, το ένα τρίτο των γυναικών τόνισε ότι δεν επρόκειτο να υποβληθεί σε τεστ Παπανικολάου αν δεν είχε περιποιηθεί την περιοχή του μπικίνι. Περίπου το 15% τόνισε ότι δεν θα έκανε τεστ Παπανικολάου, αλλά θα προτιμούσε να πάει στο γυμναστήριο ή σε ένα ραντεβού για αποτρίχωση.

Ο Ρόμπερτ Μιούζικ της ΜΚΟ που πραγματοποίησε τη μελέτη, απηύθυνε έκκληση στις γυναίκες ζητώντας τους να μην αφήσουν την αβεβαιότητα που νιώθουν για το σώμα τους να τις αποτρέψει από το να κάνουν μία εξέταση που μπορεί να τους σώσει τη ζωή. «Οι νοσοκόμες είναι επαγγελματίες που πραγματοποιούν εκατομμύρια εξετάσεις κάθε χρόνο και μπορούν να βοηθήσουν ώστε οι νεαρές γυναίκες θα νιώσουν άνετα».

Από τα πέντε εκατομμύρια γυναίκες στη Βρετανία που προσκαλούνται να εξεταστούν για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, η μία στις τέσσερις δεν προσέρχεται για τον έλεγχο. Το ποσοστό για τις γυναίκες από 25 έως 29 ετών είναι μία στις τρεις και τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα σε κάποιες περιοχές όπως είναι η Γλασκώβη. Οπως τόνισε ο Μιούζικ, «κάθε περιοχή έχει τη δική της δημογραφία, τις δικές της πιέσεις», ενώ όπως διαπίστωσε η ΜΚΟ, το ένα τρίτο των παρόχων υπηρεσιών υγείας και των συμβουλίων δεν έλαβε μέτρα προκειμένου να αυξήσει τον αριθμό των γυναικών που προσέρχεται για εξετάσεις. «Στη Βρετανία γίνεται θαυμάσια δουλειά. Αλλά αν δεν ενισχυθεί και δεν δοθεί προτεραιότητα, θα εξακολουθήσουμε να βλέπουμε μείωση στις εξετάσεις για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και είναι βέβαιο ότι θα χαθούν ζωές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή