Παγκόσμια Ημέρα Ακοής 2018

5' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ακοής, η Akoustica Medica -μέλος του Διεθνούς Ομίλου William Demant Holding–  στοχεύει να παρακινήσει περισσότερους ανθρώπους να ενδιαφερθούν για την Ακοή τους. Βάσει στατιστικών προβλέψεων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) τονίζει ότι η Απώλεια της Ακοής υπολογίζεται να αυξηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και γι’ αυτό η Παγκόσμια Ημέρα Ακοής παρουσιάζει κάποια προληπτικά μέτρα που μπορούν να συμβάλλουν στη «συγκράτηση» της αύξησης. Περισσότερο από το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει ήδη υποστεί απώλεια  ακοής και γι’ αυτό έφτασε η στιγμή να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι άνθρωποι που δεν αναγνωρίζουν τα σημάδια της απώλειας, με τελικό στόχο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της βαρηκοΐας συνολικά.

Οι κύριες αιτίες της απώλειας της ακοής περιλαμβάνουν…

γενετικές αιτίες, επιπλοκές κατά τη γέννηση, ορισμένες μολυσματικές ασθένειες, χρόνιες λοιμώξεις του αυτιού, χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων, έκθεση σε υπερβολικό θόρυβο και ηλικία[i]. Γνωρίζουμε βέβαια ότι δεν μπορεί να αποφευχθεί κάθε είδους απώλεια ακοής, αλλά το αισιόδοξο είναι ότι υπάρχουν τρόποι που μπορούμε να χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας ώστε να φροντίζουμε την ακοή μας, π.χ. η χρήση ωτοασπίδων  όταν εργαζόμαστε σε χώρους με πολύ θόρυβο. Φυσικά, είναι ακόμα πιο σημαντικό να παρακολουθούμε την ακοή μας και να μην διστάζουμε να ζητήσουμε συμβουλές από έναν Ειδικό, στην περίπτωση που παρατηρήσουμε οποιαδήποτε αλλαγή.

Η απώλεια ακοής συνήθως είναι μια αργή διαδικασία και γι’ αυτό είναι δύσκολο να αντιληφθούμε τις πρώτες ενδείξεις απώλειας, με αποτέλεσμα πολλές φορές να την αγνοούμε. Σε αντίθεση με την απώλεια της όρασης, δεν αντιλαμβανόμαστε πάντα την απώλεια της ακοής και αυτός είναι ο λόγος που ενώ την όρασή μας την ελέγχουμε τακτικά, την ακοή μας την παραμελούμε.

 

Πρώτα σημάδια και συνέπειες Απώλειας Ακοής

Παγκόσμια Ημέρα Ακοής 2018-1 Παγκόσμια Ημέρα Ακοής 2018-2 Ανάγκη αύξησης της έντασης ραδιοφώνου και τηλεόρασης και αυτό δημιουργεί ένταση μέσα στο σπίτι και στις σχέσεις μας με τους δικούς μας ανθρώπους.

Παγκόσμια Ημέρα Ακοής 2018-3 Δυσκολία στην παρακολούθηση συνομιλιών (ειδικά σε θορυβώδη περιβάλλοντα, όπως εστιατόρια) και ανάγκη επανάληψης όσων λένε οι άλλοι δεύτερη και τρίτη φορά. Έτσι προκαλείται εκνευρισμός στους γύρω μας, αλλά και να αισθανόμαστε ότι μας φωνάζουν χωρίς λόγο.

 

apomonosi Απομόνωση, προκειμένου να αποφευχθούν δύσκολες συνθήκες ακοής (πχ. συζήτηση με πολλά άτομα) με αποτέλεσμα να μην συμμετέχουμε σε δραστηριότητες που πριν μας άρεσαν και να απομακρυνόμαστε από τους γύρω μας

varikoia-metakinisi-kefaliou Μετακίνηση του σώματος ή του κεφαλιού, με αποτέλεσμα να γίνεται εμφανής η βαρηκοΐα μας στους άλλους

 

Παγκόσμια Ημέρα Ακοής 2018-4 Παγκόσμια Ημέρα Ακοής 2018-5Αδυναμία να ακούσουμε τον ήχο του κουδουνιού ή του τηλεφώνου, με αποτέλεσμα οι δικοί μας άνθρωποι που επικοινωνούν μαζί μας, να ανησυχούν άδικα.

 

«Καλούμε τους ανθρώπους να μην αγνοούν τα συμπτώματα και τις επιπτώσεις που έχει η απώλεια ακοής στην καθημερινότητά τους», λέει ο Δημήτρης Δαούτης, Υπεύθυνος Ακοοπροθετιστής της Akoustica Medica.

«Από την πρώτη διαπίστωση ότι υπάρχει δυσκολία στην ακοή τους, οι άνθρωποι περιμένουν κατά μέσο όρο 8 χρόνια πριν πραγματικά βοηθήσουν την ακοή τους με ακουστικά. Για την συνολική υγεία τους, ελπίζουμε να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους σχετικά με τη σημασία της αντιμετώπισης της απώλειας ακοής και τα οφέλη που προσφέρουν τα ακουστικά βαρηκοΐας στην καθημερινότητα. Η απώλεια ακοής που δεν έχει βοηθηθεί με κάποιον  τρόπο, μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει σοβαρές καταστάσεις, ειδικά μεγαλώνοντας. Γι’ αυτό ζητάμε από όλους να φροντίσουν την ακοή τους σήμερα.»

Η απώλεια ακοής μπορεί να έχει επιπτώσεις σε πολλές και διαφορετικές πτυχές τις Υγείας μας. Αν δεν έχει αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να «αποσυρθούν» από την κοινωνική ζωή και στο να οδηγηθούν σε αισθήματα απομόνωσης και κατάθλιψης. Υπάρχουν αρκετές μελέτες που συμπεραίνουν ότι η απώλεια ακοής επηρεάζει την πρώιμη έναρξη της άνοιας, με πρόσφατη την μελέτη που συντάχθηκε από τις επιτροπές Lancet[ii] για την «Πρόληψη, Παρέμβαση και Φροντίδα της Άνοιας». Η αντιμετώπιση της απώλειας της ακοής, είναι σημαντική για τη διατήρηση της νοητικής κατάστασης/διανοητικής υγείας και κοινωνικής ενεργητικότητας των ανθρώπων.

Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών, επηρεάζονται από την απώλεια ακοής[iii] και πιθανώς κινδυνεύουν να επηρεαστεί και η συνολική τους υγεία, από τη μη αντιμετώπιση. Μέχρι το 2050, ο αριθμός των ατόμων που θα είναι άνω των 65+, θα έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό των ανθρώπων που θα υποφέρουν από βαρηκοΐα που σχετίζεται με την ηλικία, θα έχει αυξηθεί κατά πολύ.

Τα ακουστικά βοηθήματα μπορούν να αντισταθμίσουν την απώλεια ακοής και να κάνουν σημαντική διαφορά στη ζωή, σχεδόν όλων των ανθρώπων με απώλεια ακοής. Το πρώτο βήμα αποτελεί  μια επίσκεψη στον ΩΡΛ γιατρό και στη συνέχεια –σε περίπτωση απώλειας- η επιλογή ενός αξιόπιστου Κέντρου Ακοής, ώστε να ενημερωθεί ο ενδιαφερόμενος για τις κατάλληλες λύσεις.

«Θέλουμε οι άνθρωποι να κατανοήσουν το ρόλο του Ειδικού Ακοής και να αισθάνονται σιγουριά όταν επισκέπτονται Κέντρα Ακοής για να ζητήσουν  συμβουλές. Προσεγγίζοντας την απώλεια ακοής πολύπλευρα, μέσω πρωτοβουλιών όπως η Παγκόσμια Ημέρα Ακοής, προσδοκούμε να συμβάλλουμε σημαντικά στην ενθάρρυνση του αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων που επηρεάζονται από απώλεια ακοής, να επιδιώξουν την καλύτερη δυνατή ακουστική φροντίδα», καταλήγει ο Δημήτρης Δαούτης.

 

AKOUSTICA MEDICA

Σήμερα πάνω από 500 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, υποφέρουν από απώλεια ακοής. Το Όραμα της Akoustica Medica, είναι να βοηθήσει τους  ανθρώπους με απώλεια ακοής, να ζήσουν τη ζωή που επιθυμούν με την ακοή που έχουν. Η Ακοή είναι Ποιότητα Ζωής και οι άνθρωποι αξίζουν να φτάνουν στην καλύτερη δυνατή ποιότητα ακοής. Και αυτό προσπαθούν και οι Ειδικοί Ακοής της Akoustica Medica καθημερινά. Η Akoustica Medica είναι πάροχος ακουστικών βαρηκοΐας και υποστηρίζει κάθε είδους βαρηκοΐα, από μέση μέχρι σοβαρή βαρηκοΐα.

Με τα κεντρικά γραφεία στην Αθήνα, η Akoustica Medica είναι μέλος του Διεθνούς Ομίλου William Demant, ο οποίος απασχολεί περισσότερους από 12.000 εργαζομένους παγκοσμίως. Η William Demant είναι ένας διεθνής όμιλος που καλύπτει την Φροντίδα της Ακοής συνολικά και πολύπλευρα. Παρακαλούμε επισκεφθείτε το akousticamedica.gr για περισσότερες πληροφορίες.

 

Π.Ο.Υ. Παγκόσμια Ημέρα Ακοής – 3η Μαρτίου

Για την Παγκόσμια Ημέρα Ακοής 2018, ο Π.Ο.Υ. στρέφει την προσοχή στην αναμενόμενη αύξηση του αριθμού των ατόμων με απώλεια ακοής σε όλο τον κόσμο, με το σύνθημα  «Ακούστε το μέλλον». Τα βασικά μηνύματα του συνθήματος  αφορούν: την αναμενόμενη αύξηση σε παγκόσμαι κλίμακα της απώλειας ακοής κατά τα επόμενα έτη (βάσει στατιστικών προβλέψεων) τις προσπάθειες που απαιτούνται για την εξάλειψη της αύξησης μέσω της κατάλληλης προληπτικής δράσης · την εξασφάλιση  ότι τα άτομα με απώλεια ακοής έχουν πρόσβαση στις απαιτούμενες υπηρεσίες αποκατάστασης,  στα εργαλεία επικοινωνίας και στα απαραίτητα για εκείνους προϊόντα.

Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Ακοής σας η Akoustica Medica προσκαλεί όλους τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν, αλλά και να δοκιμάσουν σύγχρονες λύσεις σε πραγματικές συνθήκες ακρόασης να προγραμματίσουν τη Συμβουλευτική Συνεδρία δωρεάν. Θα μπορέσουν να μιλήσουν με τους Ειδικούς Ακοοπροθετιστές, να λύσουν τυχόν απορίες τους και να βιώσουν την ενισχυμένη ακοή μέσα από την δωρεάν δοκιμή σύγχρονων και αθέατων λύσεων. Καλέστε στο 210 3214463 και προγραμματίστε τη δωρεάν συμβουλευτική συνεδρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή