Μασέλα επιλέγουν οι Ελληνες λόγω οικονομικής κρίσης

Μασέλα επιλέγουν οι Ελληνες λόγω οικονομικής κρίσης

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μασέλα έναντι εμφυτευμάτων επιλέγουν πλέον οι Ελληνες. Η οικονομική κρίση και η ανεπάρκεια των δημόσιων δομών για οδοντιατρική περίθαλψη έχουν ως αποτέλεσμα οι Ελληνες να απευθύνονται στον οδοντίατρο μόνο για επείγοντα περιστατικά και όταν ήδη έχει γίνει η βλάβη, αλλά και να προτιμούν τις πιο φθηνές λύσεις, όπως οι τεχνητές οδοντοστοιχίες έναντι των σύγχρονων μεθόδων αποκατάστασης και προσθετικής δοντιών, όπως π.χ. είναι τα εμφυτεύματα. Μάλιστα, η Ελλάδα παρέχει τεχνογνωσία για τις εξαγωγές δοντιών, εκπαιδεύοντας οδοντιάτρους χωρών όπου κυριαρχεί η πρόληψη και στις οποίες δεν υπάρχει μεγάλη εμπειρία από εξαγωγές.

Τις επισημάνσεις αυτές έκαναν ο πρόεδρος της ελληνικής οδοντιατρικής ομοσπονδίας Αθανάσιος Κατσίκης και ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας, καθηγητής της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών Ιωάννης Τζούτζας, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας που έχει σύνθημα «Κάνε Ααα! Σκέψου το στόμα σου, σκέψου την υγεία σου». Ο κ. Κατσίκης εστίασε και στην ανεπάρκεια των δημόσιων δομών υγείας να παρέχουν δωρεάν οδοντιατρική φροντίδα. Οπως τόνισε, στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και συγκεκριμένα στις μονάδες ΠΕΔΥ υπηρετούν 700 οδοντίατροι για να καλύψουν –θεωρητικά– το σύνολο του πληθυσμού.

Πάντως, η συχνότητα των στοματικών παθήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μία –στην κυριολεξία– πονεμένη ιστορία: εκτιμάται ότι 3,9 δισ. άνθρωποι υποφέρουν από κάποια στοματική πάθηση, ενώ ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 60% και 90% των παιδιών σχολικής ηλικίας εμφανίζουν οδοντική τερηδόνα που στις περισσότερες περιπτώσεις παραμένει χωρίς θεραπεία. Γενικευμένη περιοδοντίτιδα, που μπορεί να καταλήξει σε απώλεια δοντιών, εντοπίζεται στο 15%-20% των ενηλίκων μέσης ηλικίας. Περίπου το 30% των ανθρώπων ηλικίας 65-74 ετών δεν έχει τα δικά του δόντια, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους γηράσκοντες πληθυσμούς. Οι στοματικές παθήσεις συνδέονται με σοβαρό πόνο και άγχος, με παραμόρφωση, οξείες και χρόνιες λοιμώξεις, διαταραχές στη διατροφή και στον ύπνο και μπορούν να καταλήξουν σε χειρότερη ποιότητα ζωής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το στόμα μας είναι ο καθρέπτης του σώματός μας. Μία ματιά στο στόμα μπορεί να αποκαλύψει διατροφικές ελλείψεις, σημάδια άλλων νοσημάτων και ανθυγιεινές συνήθειες όπως η κατανάλωση αλκοόλ ή η χρήση καπνού. Τα στοματικά νοσήματα συνδέονται με τον διαβήτη, τις καρδιοπάθειες τα νοσήματα του αναπνευστικού και κάποιους καρκίνους. Αλλωστε, στοματικά νοσήματα και νοσήματα της γενικής υγείας μοιράζονται κοινούς παράγοντες κινδύνου, όπως η ανθυγιεινή διατροφή, το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Η αποφυγή αυτών των παραγόντων είναι ο ένας πυλώνας της πρόληψης στοματικών παθήσεων. Ο άλλος είναι η καλή στοματική υγιεινή. Οι ειδικοί συστήνουν βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα, χρήση οδοντικού νήματος, αλλά και τακτικό οδοντιατρικό έλεγχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή