Στο Ζάππειο σήμερα τα «φώτα» για τον εθελοντή αιμοδότη

Στο Ζάππειο σήμερα τα «φώτα» για τον εθελοντή αιμοδότη

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κεντρικό μήνυμα «Να είσαι εκεί για τον άλλο. Δώσε αίμα. Μοιράσου τη ζωή», εορτάζεται σήμερα στο Ζάππειο η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Η χώρα μας επιλέχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να «φιλοξενήσει» τον φετινό εορτασμό της ημέρας που σκοπός της είναι να τιμήσει τον ανώνυμο εθελοντή αιμοδότη.

Βασικός λόγος της επιλογής της είναι το ότι αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» στη συλλογή μονάδων αίματος, αλλά και στις μεταγγίσεις. Είναι ενδεικτικό ότι το 2016 στην Ελλάδα συλλέχθηκαν 581.000 μονάδες αίματος –το 36% των οποίων προήλθε από συγγενείς ασθενών και όχι από συνειδητούς τακτικούς εθελοντές– και χρησιμοποιήθηκαν όλες. Σε αυτό τον αριθμό συμπεριλαμβάνονται και οι περίπου 25.000 μονάδες αίματος που εισήχθησαν από την Ελβετία, η οποία την ίδια χρονιά, και με πληθυσμό 8.300.000 κατοίκους, συνέλεξε 295.000 μονάδες, καλύπτοντας πλήρως τις δικές της ανάγκες με…περίσσευμα. Η Πορτογαλία, με αντίστοιχο με τον ελληνικό πληθυσμό, συνέλεξε 334.000 μονάδες και η Ουγγαρία με 9,8 εκατομμύρια, 397.000 μονάδες.

Το πρόγραμμα των σημερινών εκδηλώσεων στο Ζάππειο περιλαμβάνει την έναρξη εικαστικών εκθέσεων με θέμα την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή, τις οποίες θα μπορεί να επισκεφθεί το κοινό έως τις 20 του μήνα, στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Τα φώτα στον Αιμοδότη» και υποδοχή της ειδικής σκυταλοδρομίας που έλαβε χώρα σε 12 πόλεις της Ελλάδας με τη συμμετοχή ολυμπιονικών, παραολυμπιονικών, εθελοντών αιμοδοτών και μαθητών.

Η κεντρική εκδήλωση θα λάβει χώρα στις 7.30 μ.μ. με ομιλίες, βραβεύσεις αιμοδοτών και τελετή παράδοσης της σημαίας της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη στους εκπροσώπους της χώρας που αναλαμβάνει τη διοργάνωση του 2019 (Ρουάντα). Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνεται και η προβολή βίντεο και ντοκιμαντέρ με θέμα τα Graffiti για την εθελοντική αιμοδοσία στους τοίχους έξι δήμων της Αθήνας (Χαλάνδρι, Ν. Ιωνία, Ζωγράφου, Αγιος Δημήτριος, Καλλιθέα και Νίκαια), ενώ το εορταστικό πρόγραμμα θα κλείσει με συναυλία στον εξωτερικό χώρο του Ζαππείου, με τη συμμετοχή της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και πληθώρα καλλιτεχνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή