Νέα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου

Νέα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Στα τέσσερα ανέρχονταν έως χθες το πρωί τα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου που αντιμετωπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες σε νοσοκομεία της Αττικής. Και οι τέσσερις ασθενείς εμφάνισαν συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα –κυρίως εκδηλώσεις εγκεφαλίτιδας, άσηπτης μηνιγγίτιδας ή μηνιγγοεγκεφαλίτιδας–, ενώ ένας ασθενής έχει ήδη λάβει εξιτήριο.

 

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο νεότερος ασθενής είναι ηλικίας 23 ετών και ο πιο ηλικιωμένος 66 ετών και σε όλες τις περιπτώσεις αναφέρεται ως πιθανός τόπος έκθεσης στον ιό ο Δήμος Μεγαρέων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό, οι οποίοι είτε είναι ασυμπτωματικοί είτε έχουν ήπια συμπτωματολογία. Κατά την περίοδο 2018 (έως τις 20 Ιουνίου), δεν είχαν καταγραφεί περιστατικά σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και σε γειτονικές χώρες. 
 
Οπως αναφέρεται στην εβδομαδιαία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, «αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα από τη συγκεκριμένη περιοχή (Δυτ. Αττική) και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές». Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει την ανάγκη τήρησης ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια σε όλη την επικράτεια.

 
Σε ύφεση η ιλαρά
 
Εν τω μεταξύ, σε ύφεση φαίνεται ότι είναι η επιδημία ιλαράς στη χώρα. Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 21 νέα περιστατικά ιλαράς, αριθμός σαφώς μικρότερος σε σχέση με το τι ίσχυε στις αρχές του έτους και την άνοιξη. Συνολικά από την 1η Μαΐου 2017 έως και χθες είχαν δηλωθεί 3.159 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα σε Αττική και Πελοπόννησο, αν και το τελευταίο διάστημα είχε παρατηρηθεί μία αύξηση των περιστατικών και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας κυρίως από κοινότητες Ρομά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή