Εμβολιασμοί, «πρωταθλήτρια» Ευρώπης η Πάτρα

Εμβολιασμοί, «πρωταθλήτρια» Ευρώπης η Πάτρα

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιτέλους μια σημαντική πρωτιά για την Ελλάδα και μάλιστα σε ιδιαίτερα κρίσιμο πεδίο. Σύμφωνα με μελέτες που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της πρόσφατης 36ης ετήσιας συνάντησης της Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Κοινότητας για τις παιδιατρικές λοιμώξεις που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία, η πόλη της Πάτρας εμφανίζει υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης παιδιών, συγκρινόμενη ακόμα και με πόλεις της Μ. Βρετανίας.

Τα στοιχεία για την Ελλάδα παρουσίασαν οι καθηγητές της Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής της Πάτρας (με επικεφαλής τον καθηγητή Γαβριήλ Δημητρίου), που εδώ και τρία χρόνια έχουν ξεκινήσει συστηματικές έρευνες στον μαθητικό πληθυσμό της. «Τα τελευταία τρία χρόνια, κάθε Παρασκευή επισκεπτόμαστε σχολεία και πραγματοποιούμε διάφορες μετρήσεις για την κατάσταση της υγείας των παιδιών, όπως λιπομέτρηση, σπιρομέτρηση κ.ά., ενώ ελέγχουμε και την κατάσταση του εμβολιασμού», εξηγεί στην «Κ» ο παιδίατρος-νεογνολόγος και επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης, Γιάννης Γιαννακόπουλος. Συνολικά επισκέφθηκαν 41 από τα 87 δημοτικά σχολεία της Πάτρας και έλεγξαν την εμβολιαστική κάλυψη 1.350 παιδιών, Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού, ηλικίας 12 ετών κατά μέσον όρο (με τη συγκατάθεση των γονιών τους φυσικά). Μεταξύ άλλων, διαπίστωσαν ότι η κάλυψη για ιλαρά – παρωτίτιδα – ερυθρά αγγίζει το 98,4%, ενώ για διφθερίτιδα – κοκίτη – τέτανο – πολιομυελίτιδα – αιμόφιλο ινφλουέντζας βρίσκεται στο 98,3%. Αντίστοιχα, οι μαθητές στην Πάτρα είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 98,9% με το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β, σε ποσοστό 97,1% για τον μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου C, σε ποσοστό 82,4% για ανεμοβλογιά, κατά 84,7% για ηπατίτιδα Α.

Η συνταγή

Τα στοιχεία για τη Βρετανία, όπως τα παρουσίασαν ερευνητές παιδολοιμωξιολόγοι, αναφέρουν εμβολιαστική κάλυψη για τον παιδικό πληθυσμό που αφορά την ιλαρά κάτω από 95%, ενώ για τις διφθερίτιδα – κοκίτη – τέτανο -πολιομυελίτιδα – αιμόφιλο ινφλουέντζας κάτω από 93,4%. Αντίστοιχα, στην Ιταλία η κάλυψη για την ιλαρά δεν ξεπερνά το 91,7%, ενώ σε ορισμένες περιοχές τα ποσοστά πέφτουν στο 40%. «Τα υψηλά ποσοστά στην Πάτρα και γενικά στη χώρα μας οφείλονται κυρίως στην “παράδοση” του οικογενειακού παιδιάτρου, του γιατρού που είναι σε άμεση επαφή με τους γονείς και που η δουλειά που κάνει τους πείθει και τους ευαισθητοποιεί», λέει ο κ. Γιαννακόπουλος. «Αν είχαμε και στην Ελλάδα ένα πιο απρόσωπο σύστημα, που θα αντιστοιχούσε ένας γιατρός για 5.000 παιδιά, πολύ πιθανό να είχαμε και εδώ τα ίδια προβλήματα».

Οι γιατροί της Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής της Πάτρας ξεκίνησαν το εν λόγω πρόγραμμα για λόγους πρόληψης. «Βλέπαμε αυτό που έρχεται» λέει ο ίδιος, εννοώντας την αντιεμβολιαστική υστερία που έχει καταλάβει και την Ευρώπη. «Θέλαμε να ξέρουμε ποια είναι η κατάσταση ώστε να μπορεί η περιφέρεια να παρέμβει όπου υπάρχει πρόβλημα». Πράγματι, όταν σε βιβλιάρια διαπίστωναν ελλείψεις στον βασικό εμβολιασμό σύστηναν στους γονείς να απευθυνθούν στον παιδίατρό τους ώστε να ολοκληρώσουν τα εμβόλια. Οπως ανέμεναν οι ερευνητές, ακάλυπτα ήταν κυρίως παιδιά Ρομά αλλά και παιδιά από άλλες μειονότητες.

Σε εξέλιξη είναι από πέρυσι πρόγραμμα της περιφέρειας και του δήμου για δωρεάν εμβολιασμό αυτών των παιδιών. «Ξεκινήσαμε το πρόγραμμα πιλοτικά και είδαμε ότι δουλεύει. Το βάρος πρέπει να πέφτει πάντα στην πρόληψη» τονίζει ο κ. Γιαννακόπουλος. (Σημειώνεται ότι οι ερευνητές και οι γιατροί εργάστηκαν εθελοντικά, ενώ το πρόγραμμα δεν λαμβάνει επιχορήγηση από κάποιον φορέα). Για τους γιατρούς, το θέμα του εμβολιασμού των παιδιών δεν χωρά «ναι μεν, αλλά». «Οταν τη διφθερίτιδα δεν τη βλέπουμε τώρα, αλλά την έβλεπαν οι παλιοί και ήταν θανατηφόρα, αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί κάποιος να το διαπραγματευθεί. Ιδίως αν έχει δει περιστατικά σε μονάδες, παιδιά να φεύγουν…». Φέτος, στο νοσοκομείο της Πάτρας νοσηλεύθηκαν παιδιά με ιλαρά, ωστόσο επρόκειτο για βρέφη που δεν είχαν προλάβει να εμβολιαστούν.

Οι φοιτητές

Μπροστά στην επιδημική έξαρση της ιλαράς στην Ελλάδα, ουδείς έμεινε άπραγος στην Πάτρα. Μεταξύ άλλων, το δραστήριο παράρτημα Πατρών της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Εμβόλια: Η αλήθεια πίσω από τους μύθους», με στόχο την αποσαφήνιση από ιατρικής πλευράς όλων των προβληματισμών σχετικά με τον εμβολιασμό.

Οι φοιτητές της Πάτρας βρίσκονται σε εγρήγορση και μετά το κρούσμα ιλαράς σε πεμπτοετή φοιτητή Ιατρικής κατά το χειμερινό εξάμηνο. «Θέλαμε να ενημερώσουμε τον κόσμο της Πάτρας για τα εμβόλια ώστε να μη φοβούνται να τα κάνουν και να εμπιστεύονται τους επαγγελματίες υγείας», λέει στην «Κ» ο Στέργιος Νασίκας, εκ μέρους της ΕΕΦΙΕ. Στην ημερίδα προσήλθαν περισσότερα από 100 άτομα, κυρίως φοιτητές. «Δυστυχώς, υπάρχουν επαγγελματίες υγείας και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα που αμφισβητούν τη χρησιμότητα των εμβολίων. Αυτό θέλαμε, να αλλάξουμε τη νοοτροπία». Από τον Σεπτέμβριο οι φοιτητές Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών θα καλύπτονται με όλα τα απαραίτητα εμβόλια που θα τους προστατεύουν από ασθένειες κατά την κλινική τους άσκηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή