Προμήθεια 28 ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, αλλά με δικούς του πόρους

Προμήθεια 28 ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, αλλά με δικούς του πόρους

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προηγούμενη Παρασκευή, από το ΕΚΑΒ απεστάλησαν στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για δημοσίευση τρεις διαγωνισμοί για την προμήθεια 28 ασθενοφόρων οχημάτων τα οποία και θα διατεθούν στα παραρτήματα Πάτρας, Τρίπολης και Λαμίας. Με δεδομένο τον μεγάλο διαγωνισμό που «τρέχει» για την προμήθεια 100 ασθενοφόρων μέσω ΕΣΠΑ και την πρόσφατη δωρεά 143 οχημάτων από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η νέα προμήθεια μπορεί να μην είναι «εντυπωσιακή». Εχει όμως μία ιδιαίτερη σημασία καθώς χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό του ΕΚΑΒ, το οποίο σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «επιστροφή στην κανονικότητα».

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το ΕΚΑΒ με νομοθετική ρύθμιση, που ψηφίστηκε το 2016, χρηματοδοτείται πλέον ετησίως από τον ΕΟΠΥΥ με το ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη των δαπανών για αεροδιακομιδές και πλωτές διακομιδές ασθενών. Μετά την εκκαθάριση και πληρωμή των οφειλών για δύο έτη, τα αδιάθετα υπόλοιπα χρησιμοποιούνται σήμερα για την ενίσχυση του στόλου του. Ειδικότερα, ο συνολικός προϋπολογισμός για την προμήθεια των 28 ασθενοφόρων είναι ύψους 1.978.000 ευρώ. Για το παράρτημα Πάτρας θα αγοραστούν τρεις κινητές μονάδες και 11 ασθενοφόρα, συνολικού προϋπολογισμού 1.042.840 ευρώ, ενώ από επτά ασθενοφόρα οχήματα θα προμηθευθούν τα παραρτήματα Τρίπολης και Λαμίας με προϋπολογισμό για τις προμήθειες του κάθε παραρτήματος τις 467.480 ευρώ.

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι μεγάλος διαγωνισμός για την προμήθεια 100 νέων ασθενοφόρων για τις περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Νοτίου Αιγαίου και Θεσσαλίας μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020 σε συνεργασία με τις αντίστοιχες περιφέρειες, ενώ ήδη κατατέθηκε πρόταση για την προμήθεια 17 επιπλέον ασθενοφόρων για τις επιχειρησιακές μονάδες του ΕΚΑΣ στην Κεντρική Ελλάδα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Συνυπολογίζοντας τις δωρεές ασθενοφόρων που έχουν γίνει (143 του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τα 31 της κοινοπραξίας του αγωγού ΤΑΠ), αλλά και τα 90 ασθενοφόρα που αποκτήθηκαν το 2016 με χρηματοδότηση του προηγούμενου ΕΣΠΑ, ο στόλος του ΕΚΑΒ με την ολοκλήρωση των εν εξελίξει διαγωνισμών θα έχει ανανεωθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα –τουλάχιστον πριν από τις πρόσφατες δωρεές– που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ είναι ο γηρασμένος στόλος, με την πλειονότητα των ασθενοφόρων να έχουν αγοραστεί το διάστημα μεταξύ 1989 και 2005, με αποτέλεσμα τα κοντέρ τους να έχουν γράψει ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα πορείας και οι μηχανές τους να παρουσιάζουν πλέον συχνές βλάβες.

Καταγγελίες

Σε καταγγελίες για συνεργασία του ΕΚΑΒ Ιωαννίνων με ιδιωτικά ασθενοφόρα για επείγοντα περιστατικά προχώρησε χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στο νησί της Κέρκυρας επιχειρούν μόνο δύο ασθενοφόρα λόγω έλλειψης πληρωμάτων. Ως αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης, στο παράρτημα Ιωαννίνων οι υπεύθυνοι του ΕΚΑΒ ανήρτησαν κατάλογο με ιδιωτικά ασθενοφόρα τα οποία στέλνουν στους ασθενείς όταν χρειάζονται διακομιδή. «Η ανακοίνωση που βρέθηκε αναρτημένη στα Ιωάννινα δεν φέρει καμία υπογραφή, έχει ήδη αποκαθηλωθεί, ενώ έχει διαταχθεί έρευνα για την απόδοση ευθυνών σε όσους την έγραψαν, ανάρτησαν, αλλά και δημοσίευσαν», αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, από το οποίο διαψεύδεται κατηγορηματικά οποιαδήποτε εντολή για αρωγή ιδιωτών στο έργο του ΕΚΑΒ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή