Θαυματουργό χάπι ρυθμίζει την όρεξη

Θαυματουργό χάπι ρυθμίζει την όρεξη

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To «ιερό δισκοπότηρο» των χαπιών κατά της παχυσαρκίας έδειξε ότι λειτουργεί αποτελεσματικά, χωρίς να αυξάνει τον κίνδυνο των καρδιακών δυσλειτουργιών. Το νέο χάπι καλωσορίστηκε από τους ειδικούς σε όλο τον κόσμο, που λένε ότι μπορεί να αποτελέσει σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να καταπολεμηθεί η παγκόσμια επιδημία παχυσαρκίας.

Το νέο σκεύασμα, το οποίο πωλείται ως Belviq στις ΗΠΑ, από το 2013, είναι το πρώτο φάρμακο για την απώλεια σωματικού βάρους που πέρασε επιτυχώς μια μακροπρόθεσμη μελέτη ασφαλείας, η οποία απαιτείται από τους ρυθμιστικούς φορείς προκειμένου να παραμείνει στην αγορά. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το πέρασμα αυτού του σταθμού θα ενθαρρύνει την ευρύτερη χρήση και θα ανοίξει τον δρόμο για την κυκλοφορία του χαπιού στη Βρετανία.

«Οι ασθενείς και οι ιατροί τους ανησυχούν σχετικά με τη χρήση φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας και έχουν λόγους γι’ αυτό», λέει η επικεφαλής της έρευνας δρ Εριν Μποχούλα, του γυναικολογικού νοσοκομείου Μπρίγκμαν της Βοστώνης. «Υπάρχει ένα ιστορικό αυτών των φαρμάκων, να έχουν σοβαρές παρενέργειες».

Το χάπι λαμβάνεται δύο φορές την ημέρα και αποτελεί κατασταλτικό της όρεξης, που λειτουργεί πυροδοτώντας χημικά του εγκεφάλου ώστε να δημιουργούν ένα αίσθημα κορεσμού.

Στην αμερικανική μελέτη συμμετείχαν δώδεκα χιλιάδες άτομα, τα οποία ήταν παχύσαρκα ή υπέρβαρα. Τους δόθηκε το χάπι ή ένα ψευδοφάρμακο. Αυτοί που πήραν το φάρμακο έχασαν τέσσερα κιλά σε σαράντα μήνες, το διπλάσιο από αυτούς που πήραν το ψευδοφάρμακο.

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Μόναχο, το Σαββατοκύριακο, και δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Τhe New England Journal of Medicine.

«Πιστεύω ότι ήταν αυτό που όλοι έψαχναν», λέει η Ταμ Φράι, του Εθνικού Φόρουμ Παχυσαρκίας της Βρετανίας. «Πιστεύω ότι θα υπήρχαν αρκετά ιερά δισκοπότηρα, αλλά αυτό είναι ένα που μετά βεβαιότητας βρισκόταν στο πίσω μέρος του μυαλού των ειδικών για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Η αλλαγή του τρόπου ζωής πρέπει να είναι η ρίζα της επιτυχίας του».

Οπως φαίνεται, δεν υπάρχουν κατασταλτικά της όρεξης που να παρέχονται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας και οι ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχει ανάγκη για θεραπείες που γεφυρώνουν το χάσμα ανάμεσα στην αλλαγή του τρόπου ζωής και τη χειρουργική επέμβαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή