Κατάψυξη ωαρίων στα 20

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τζένιφερ Λάνον είχε ξαπλώσει στην εξεταστική κλίνη στην Extend Fertility, μια κλινική κατάψυξης ωαρίων στο Μίνταουν του Μανχάταν. Μια οθόνη στα δεξιά της έδειχνε τα αποτελέσματα του υπερηχογραφήματος και η εικόνα παρακολουθείτο από την κυρία Λάνον και τον ιατρό της Τζόσουα Κλάιν. Πόσα ωάρια θα μπορούσε να περιμένει να δει, ρώτησε. Θα έπρεπε να περιμένουν περίπου είκοσι, της απάντησε ο δρ Κλάιν, αλλά δεν υποσχόταν τίποτα. «Ομως θα μπορέσετε να διασφαλίσετε γονιμότητα αργότερα. Βρίσκεστε σε πολύ καλή κατάσταση». Και έτσι πράγματι έπρεπε να είναι.

Η Λάνον είναι 26 ετών, μία δεκαετία νεότερη από τις περισσότερες γυναίκες που καταψύχουν τα ωάριά τους, με την ελπίδα να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες όταν θα έρθει η ώρα να συλλάβουν και να κυοφορήσουν. Δεν έχει γνωστά προβλήματα αναπαραγωγικής υγείας ή επείγοντα θέματα υγείας. Αλλά στο μυαλό της το ρολόι χτυπά.

«Η γονιμότητα παρουσιάζει μείωση στα 22», λέει σαν μάντρα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης μετά την εξέταση. Ως δυναμική προσωπικότητα, η Λάνον δεν θα έχανε την ευκαιρία. Στόχος της ήταν «να γνωρίζω ότι αργότερα στη ζωή μου θα είχα την καλύτερη ευκαιρία να έχω κατεψυγμένα ωάρια όταν θα τα χρειαστώ». Οι νέες γυναίκες είναι στόχος για τις πολλές κλινικές που καταψύχουν ωάρια, κλινικές που διαφημίζουν τη διαδικασία ως εύκολη και λογική επιλογή του τρόπου ζωής για τα νεαρότερα μέλη της γενιάς της χιλιετίας.

Η διατήρηση της γονιμότητας, όπως είναι γνωστή η κατάψυξη των ωαρίων, «αφορούσε γυναίκες στα τέλη των τριάντα», δήλωσε η Σούζαν Χέρζμπεργκ, πρόεδρος της Prelude Fertility, ενός εθνικού δικτύου κλινικών γονιμότητας. Σήμερα η αγορά στρέφεται σε νεαρότερες ηλικίες.

«Σήμερα στοχεύουμε σε γυναίκες που βρίσκονται στην τρίτη δεκαετία της ζωή τους ή στην αρχή των τριάντα», δήλωσε η Χέρζμπεργκ. Η εταιρεία της, όπως πολλές άλλες, στοχεύουν να μεταδώσουν την είδηση ότι για τις νεαρότερες γυναίκες «η διαδικασία είναι καλύτερη, ταχύτερη και φθηνότερη και πιθανότερο να φανερώσει υψηλής ποιότητας ωάρια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος της διαδικασίας έχει μειωθεί. Κάποτε ένας μεμονωμένος κύκλος κόστιζε 19.000 δολάρια. Σήμερα οι τιμές κυμαίνονται από 4.000 έως 7.000 δολάρια για μία διαδικασία που περιλαμβάνει μία έως δύο εβδομάδες αντισυλληπτικών χαπιών, εννέα έως δέκα ημέρες ενέσιμων ορμονών για να πυροδοτηθεί η παραγωγή ωαρίων και, όταν αυτά ωριμάσουν, συλλογή και κατάψυξή τους. Κάποιες κλινικές παρέχουν και χρηματοδοτήσεις για τις γυναίκες που ακόμα προχωρούν στις σταδιοδρομίες τους. Δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη ότι οι γυναίκες απαντούν σε αυτό το κάλεσμα διασφαλίζοντας το αναπαραγωγικό μέλλον τους. Αποτελούν μέρος ενός πληθυσμού περίπου 76.000 γυναικών που αναμένονται να καταψύξουν τα ωάριά τους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Εταιρεία Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγικής Τεχνολογίας.

Τα κίνητρα των γυναικών που καταψύχουν ωάρια είναι πολλά. Κάποιες θεωρούν τη διαδικασία κάτι το δεδομένο. Για άλλες, η αποθήκευση των ωαρίων μπορεί να ενισχύσει την έννοια της υλικής αξίας. Αυτές οι γυναίκες καταψύχουν τα ωάριά τους ως μέρος μιας λίστας που ενισχύει την αξία τους. Σαν να αγοράζαν σπίτι ή να έπαιρναν κάποιο δίπλωμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή