ΥΓΕΙΑ

Αγνοια για τη θρόμβωση από τους ασθενείς με καρκίνο

agnoia-gia-ti-thromvosi-apo-toys-astheneis-me-karkino-2278388

Σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης αλλά και πληροφόρησης από τους θεράποντες γιατρούς για τους κινδύνους που διατρέχουν οι ογκολογικοί ασθενείς από τη θρόμβωση καταδεικνύει έρευνα που δημοσιοποιήθηκε με αφορμή τη 13η Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για τη Θρόμβωση.

Παρά το γεγονός ότι οι ογκολογικοί ασθενείς διατρέχουν έως και πενταπλάσια πιθανότητα θρόμβωσης σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό και ότι η θρόμβωση είναι η δεύτερη αιτία θανάτου γι’ αυτούς τους ασθενείς μετά τον ίδιο τον καρκίνο, επτά στους δέκα ογκολογικούς ασθενείς (71%) στη χώρα μας δεν γνωρίζουν για τον κίνδυνο αυτό. Μόλις το 8% των ερωτηθέντων ασθενών με καρκίνο έλαβε ενημέρωση για τους κινδύνους θρόμβωσης που σχετίζονται με τον καρκίνο από τον γιατρό τους ή κάποιον επαγγελματία υγείας στο νοσοκομείο. Και αυτό όταν το 16% δήλωσε ότι είχε υποφέρει στο παρελθόν από θρόμβωση που σχετίζεται με τον καρκίνο.

Η έρευνα διενεργήθηκε το διάστημα Ιουνίου – Αυγούστου 2018 από την Ευρωπαϊκή Συμμαχία των Οργανώσεων Ασθενών με Καρκίνο (ECPC) παράλληλα σε έξι χώρες της Ευρώπης. Οπως σχολιάζει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, στα ίδια επίπεδα, με μικρές αποκλίσεις, κινούνται και τα αποτελέσματα της έρευνας και στις άλλες χώρες, γεγονός που καταδεικνύει την επιτακτική ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης επιστημονικών εταιρειών και επαγγελματιών υγείας για την καλύτερη ενημέρωση των ασθενών. Αλλωστε, σύμφωνα με τους ειδικούς, μικροαλλαγές στον τρόπο ζωής των ασθενών όπως η διακοπή του καπνίσματος, η συνεχής κίνηση, η επαρκής ενυδάτωση και η χρήση των ειδικών καλτσών συμπίεσης, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης.