Οι Ευρωπαίοι δεν εμπιστεύονται τα εμβόλια

Οι Ευρωπαίοι δεν εμπιστεύονται τα εμβόλια

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η περιορισμένη εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στα εμβόλια έχει σοβαρές επιπτώσεις στα επίπεδα θωράκισης του ανοσοποιητικού συστήματος και αυξάνει τη συχνότητα επιδημιών στην Ε.Ε.

Αυτό είναι το ανησυχητικό συμπέρασμα από έκθεση ειδικών, που επιχειρεί να εξηγήσει την πρόσφατη έκρηξη της ιλαράς για παράδειγμα, τη χειρότερη εδώ και επτά χρόνια στην Ε.Ε. Η αναφορά, που δημοσιεύθηκε από την Κομισιόν, επισημαίνει ότι τέτοιου είδους φαινόμενα απορρέουν από τη φθίνουσα εμβολιακή κάλυψη και θα πρέπει να κινητοποιήσουν τις κυβερνήσεις να επιδοθούν σε καμπάνιες ενημέρωσης για την τόνωση της εμπιστοσύνης στα εμβόλια. Με βάση τα ευρήματα της έκθεσης, κάποιες χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Σλοβενία έχουν αυξήσει την πίστη τους στην ανάγκη εμβολιασμού σε σχέση με το 2015, ενώ άλλες, όπως η Τσεχία, η Φινλανδία, η Πολωνία και η Σουηδία, παρουσιάζουν την αντίθετη τάση: καχυποψία και πλημμελή κάλυψη.

Ο αρμόδιος επίτροπος Υγείας, Βιτένις Αντριουκάιτις, σημείωσε ότι το πόρισμα της αναφοράς υπογραμμίζει την ανάγκη για δράση εκ μέρους της Ε.Ε. Επιπλέον, υπενθύμισε ότι η Ευρώπη έχει πολύ χαμηλή εμπιστοσύνη στην ασφάλεια των εμβολίων σε σχέση με άλλες χώρες και πως επτά στις δέκα χώρες με τον χαμηλότερο δείκτη εμπιστοσύνης στα εμβόλια βρίσκονται στην Ευρώπη: ανάμεσά τους η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Σλοβενία. «Το γεγονός αυτό οφείλεται εν μέρει στην αυξανόμενη επιρροή ποικίλων ομάδων αντιεμβολιαστών, που διοχετεύουν ψευδή ενημέρωση μέσω Ιντερνετ ή σε πολιτικά φόρα», έσπευσε να προσθέσει και προειδοποίησε: «Η επιρροή τους πρέπει να μας κάνει όλους πολύ προσεκτικούς».

Η ίδια έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι από το 2010 η κάλυψη του ανοσοποιητικού από την ιλαρά έχει πέσει σε 12 χώρες της Ε.Ε.: τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Ελλάδα, τη Λιθουανία, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή