ΥΓΕΙΑ

Ενδομήτρια επέμβαση

endomitria-epemvasi-2280029

Εβδομάδες προτού πάρουν την πρώτη τους ανάσα, δύο μωρά στη Βρετανία υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση, και αποκαταστάθηκαν οι σπονδυλικές τους στήλες. Οι επεμβάσεις για δισχιδή ράχη (spina bifida) πραγματοποιήθηκαν επιτυχώς από μία ομάδα του νοσοκομείου του University College στο Λονδίνο στα δύο μωρά, το περασμένο καλοκαίρι, ενώ τα δύο βρέφη ήταν ακόμα στη μήτρα.

Συνήθως, η δισχιδής ράχη αποκαθίσταται μετά τη γέννηση, αλλά οι έρευνες έχουν δείξει ότι η πιο έγκαιρη αποκατάστασή της μπορεί να εμποδίσει την απώλεια εγκεφαλονωτιαίου υγρού, οδηγώντας έτσι σε καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά τη γενική υγεία και την κινητικότητα.

Η ομάδα που απαρτιζόταν από 30 επιστήμονες πραγματοποίησε τις δύο επεμβάσεις, υπό τον συντονισμό της καθηγήτριας Αν Ντέιβιντ, η οποία επί τρία χρόνια εργαζόταν ώστε να φέρει τη χειρουργική πράξη και στη Βρετανία. Προηγουμένως, οι μητέρες έπρεπε να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, στο Βέλγιο ή στην Ελβετία. «Είναι φανταστικό.

Οι γυναίκες δεν χρειάζεται τώρα να ταξιδέψουν από τη Βρετανία. Μπορούν να έχουν μαζί τους την οικογένειά τους και τα έξοδα είναι πολύ λιγότερα. Ωραία πράγματα», δήλωσε η Ντέιβιντ.

Η χειρουργική ομάδα από το University College London και το νοσοκομείο Γκρέιτ Ορμοντ Στριτ μετέβησαν στο Βέλγιο όπου και εκπαιδεύθηκαν σε κέντρο της Λουβέν στο οποίο έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 40 τέτοιες επεμβάσεις.

Η δισχιδής ράχη είναι μία κατάσταση που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όταν τα οστά της σπονδυλικής στήλης δεν αναπτύσσονται σωστά, δημιουργώντας ένα κενό που αφήνει τον νωτιαίο μυελό απροστάτευτο. Ωστόσο, σημαίνει ότι διαρρέει το εγκεφαλονωτιαίο υγρό του βρέφους, επηρεάζοντας την ανάπτυξη του εγκεφάλου και οδηγεί σε μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας και κινητικότητας. Περισσότερα από 200 παιδιά με την πάθηση γεννιούνται στη Βρετανία κάθε χρόνο, σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση Shine.

Αμερικανική έρευνα

Η έλευση της διαδικασίας κατά την ενδομήτριο ζωή στη Βρετανία ακολουθεί μία μεγάλη αμερικανική μελέτη που αποδεικνύει τα μεγάλα της οφέλη. Η μελέτη έδειξε ότι η διαδικασία καταλήγει σε 50% περιορισμό της ανάγκης τοποθέτησης παροχετεύσεων στον εγκέφαλο προκειμένου να αντληθεί το υγρό, μία διαδικασία η οποία προκαλεί μακροπρόθεσμες επιπλοκές. Οι εγκεφαλικές και κινητικές λειτουργίες βελτιώνονται σημαντικά στα παιδιά που δεν υποβάλλονται στη διαδικασία. Τα παιδιά στην αμερικανική μελέτη ήταν πιο ανεξάρτητα μετά την επέμβαση τόνισε η Ντέιβιντ.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης γίνεται μία τομή στη μήτρα σε συγκεκριμένη περιοχή, ώστε οι γιατροί να προσεγγίσουν τη σπονδυλική στήλη του εμβρύου. Εκεί ράβουν το κενό της δισχιδούς ράχης. Η επέμβαση διαρκεί περί τα 90 λεπτά. Υπάρχει, βέβαια, ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού, αλλά τώρα μελετώνται οι λιγότερο παρεμβατικές λαπαροσκοπικές μέθοδοι.