ΥΓΕΙΑ

Αύξηση πιθανοτήτων εμφράγματος από το κρύο και τον αέρα

26s1falberl
giatros

Ο χειμώνας είναι εδώ και μαζί του το κρύο έκανε την εμφάνισή του, ενώ ο Νοέμβριος προβλέπεται να είναι ψυχρός. Οπως αναφέρει μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη, οι κακές καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα οι δυνατοί άνεμοι, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία. Ειδικότερα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι είναι αυξημένος κατά 7% ο κίνδυνος εμφράγματος όταν ο αέρας φθάνει τα επτά μποφόρ και κατά 14% όταν η θερμοκρασία πέφτει στο μηδέν. Οι μέρες με δυνατό κρύο άνεμο είναι πιο επικίνδυνες για να πάθει ένας άνθρωπος έμφραγμα, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη του είδους μέχρι σήμερα, όσον αφορά τη σχέση ανάμεσα στις κακές καιρικές συνθήκες και στην πιθανότητα εμφράγματος.

Η μελέτη συσχέτισε τον αριθμό των εμφραγμάτων με τις καιρικές συνθήκες και βρήκε ότι αυτές επηρεάζουν πέραν κάθε αμφιβολίας την πιθανότητα που έχει κάποιος να πάθει έμφραγμα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Ηταν ήδη γνωστό ότι όταν κάνει κρύο, υπάρχει μεγαλύτερος καρδιαγγειακός κίνδυνος, καθώς μπορούν να αυξηθούν οι παλμοί της καρδιάς και η αρτηριακή πίεση λόγω της συστολής και της στένωσης των αρτηριών, καθώς επίσης να προκληθεί θρόμβωση στο αίμα.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα και όταν απλώς φυσάει πολύ δυνατός αέρας. Οταν η ένταση του ανέμου φθάνει τα επτά μποφόρ, ο αριθμός των εμφραγμάτων αυξάνεται κατά 7%. Κατά 14% είναι αυξημένος ο κίνδυνος εμφράγματος όταν η θερμοκρασία πέφτει στο μηδέν. Μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά περίπου επτά βαθμούς Κελσίου σχετίζεται με μια μείωση του κινδύνου για έμφραγμα κατά σχεδόν 3%.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της πόλης Λουντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντάβιντ Ερλινγκε, διευθυντή του τμήματος Καρδιολογίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό JAMA Cardiology, σύμφωνα με τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Τέλεγκραφ», καθώς και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ανέλυσαν στοιχεία για 274.000 ανθρώπους με μέση ηλικία 72 ετών, οι οποίοι είχαν υποστεί έμφραγμα σε διάστημα δεκαπέντε ετών, από το 1998 ώς το 2013. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στη μελέτη, δεν ευθύνονται μόνο ο δυνατός άνεμος και οι χαμηλές θερμοκρασίες για την εμφάνιση εμφράγματος. Εξίσου υπαίτιες είναι και οι λιγότερες ώρες ηλιακού φωτός και η χαμηλότερη ατμοσφαιρική πίεση. Ωστόσο, η σαφέστερη σχέση ανάμεσα στον καιρό και στην πιθανότητα εμφράγματος διαπιστώνεται για τις χαμηλές θερμοκρασίες.

«Δεν ξέρουμε κατά πόσον μειώνει όντως τον κίνδυνο εμφράγματος το να μένει κανείς μέσα στη διάρκεια μιας μέρας με κρύο και άνεμο. Ομως το θεωρούμε κάτι λογικό, ιδίως για κάποιον που ανήκει σε ομάδα κινδύνου. Συνεπώς συμβουλεύουμε όποιον θέλει να βγει έξω, να ντύνεται κατάλληλα», δήλωσε ο Ερλινγκε.

Τέλος, οι ειδικοί δεν αποκλείουν ότι οι διαφορές στη συμπεριφορά μας τις κρύες ημέρες όπως και η αύξηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού να συμβάλουν στην εμφάνιση ενός εμφράγματος.