Η ρύπανση συνδέεται με την παχυσαρκία

Η ρύπανση συνδέεται με την παχυσαρκία

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Η πρόωρη έκθεση σε ρύπανση της ατμόσφαιρας από οχήματα αυξάνει τον κίνδυνο να εκδηλώσουν παχυσαρκία τα παιδιά, σύμφωνα με νέα μελέτη. Τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του θείου, που απελευθερώνουν στον αέρα των πόλεων οι κινητήρες ντίζελ, μπορούν στον πρώτο χρόνο της ζωής ενός παιδιού να οδηγήσουν σε ταχεία αύξηση του σωματικού βάρους αργότερα. Αλλες μελέτες έκαναν ανάλογες παρατηρήσεις για άλλες ρυπογόνες ουσίες, που προκαλούνται από την κίνηση στους δρόμους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Γκάρντιαν», το διοξείδιο του θείου βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στις περισσότερες αστικές περιοχές της Βρετανίας, ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις καθώς και σε ολόκληρο τον κόσμο. «Καλούμε τους γονείς να προσέχουν πού περνούν τον χρόνο τους τα παιδιά ιδίως στα πρώτα τους χρόνια, και κυρίως εκείνα τα παιδιά που ζουν κοντά σε μεγάλους δρόμους με κίνηση», επισημαίνει η Τζένιφερ Κιμ, του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, που τέθηκε επικεφαλής της νέας μελέτης. «Τα πρώτα χρόνια της ζωής τους είναι μια περίοδος ταχείας ανάπτυξης ποικίλων συστημάτων στο σώμα και μπορεί να καθορίσουν τη μελλοντική ανάπτυξή του», πρόσθεσε. Ο ΠΟΥ αποκάλυψε πρόσφατα ότι 90% των παιδιών αναπνέουν επισφαλή αέρα, μια κατάσταση που οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν απαράδεκτη.

Οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του τοξικού αέρα στην υγεία των παιδιών αυξάνονται όπως προκύπτει από τις τελευταίες αυτές έρευνες, που διαπιστώνουν καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο στη σωματική αλλά και στην ψυχική τους υγεία από τη ρύπανση. Πρόσφατα, μεγάλη έρευνα βρήκε ότι ο τοξικός αέρας επιτείνει τον κίνδυνο λιποβαρών νεογνών με επιπτώσεις για όλη την υπόλοιπη ζωή των παιδιών. Αλλες μελέτες συνδέουν τη ρύπανση με γενετικά προβλήματα, το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου, ενώ υπάρχουν και οι πρώτες άμεσες ενδείξεις ότι ρυπογόνα σωματίδια εντοπίστηκαν στον πλακούντα. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Περιβαλλοντική Υγεία», βασίστηκε στην παρακολούθηση 2.318 παιδιών στη νότια Καλιφόρνια.

Πάντως, η έρευνα αυτή δεν κατόρθωσε να εξετάσει με ποιον ακριβώς τρόπο επηρεάζει η ρύπανση το βάρος των παιδιών, αλλά η Κιμ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να συμβαίνει εξαιτίας κάποιας φλεγμονής, «όπως στους πνεύμονες, που θα μπορούσε να διαχέεται στη συνέχεια σε όλο το σώμα και στο μυαλό, που ρυθμίζει την όρεξη και αλλάζει τον μεταβολισμό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή