Συσχετισμοί μεταξύ βιολογικού ρολογιού και καρκίνου μαστού

Συσχετισμοί μεταξύ βιολογικού ρολογιού και καρκίνου μαστού

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γυναίκες που είναι πρωινοί τύποι, δηλαδή ξυπνούν νωρίς και λειτουργούν καλύτερα στην αρχή παρά στο τέλος της ημέρας, έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου για τον καρκίνο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Γλασκώβη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Ρεμπέκα Ρίτσμοντ της οργάνωσης Cancer Research UK και του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερες από 400.000 γυναίκες, πολλές από τις οποίες είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για τις γυναίκες που είναι πρωινοί τύποι (γνωστοί και ως «κορυδαλλοί») ο κίνδυνος του εν λόγω καρκίνου είναι μειωμένος κατά 40% σε σχέση με όσες είναι βραδινοί τύποι (γνωστοί και ως «κουκουβάγιες»).

Ακόμη, οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι γυναίκες που κοιμούνται περισσότερες ώρες από τις συνιστώμενες επτά έως οκτώ έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Για κάθε πρόσθετη ώρα ύπνου πάνω από τις οκτώ, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 20% κατά μέσον όρο. Αντιθέτως, η αϋπνία δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι πώς και γιατί η διάρκεια του ύπνου και οι συνήθειες μιας γυναίκας (πρωινός ή βραδινός τύπος) σχετίζονται με τον καρκίνο, αλλά σκοπεύουν να μελετήσουν περαιτέρω το ζήτημα. Είναι ήδη γνωστό από προηγούμενες μελέτες ότι οι νυχτερινές βάρδιες εργασίας σχετίζονται με χειρότερη σωματική και ψυχική υγεία.

Oι ερευνητές, προκειμένου να καταλήξουν σε ασφαλές συμπέρασμα, χρησιμοποιήσαν έναν έξυπνο τρόπο ανάλυσης των στοιχείων που λέγεται μεντελιανή τυχαιοποίηση. Στην πραγματικότητα, ερεύνησαν 341 μικρά κομμάτια DNA (τις οδηγίες για το ανθρώπινο σώμα) που ελέγχουν τους κιρκαδικούς ρυθμούς μας και τα οποία ευθύνονται για το αν είμαστε πρωινοί ή βραδινοί τύποι. Χρησιμοποιήσαν στη συνέχεια αυτή τη γνώση για να πραγματοποιήσουν ένα πείραμα στο οποίο συμμετείχαν χιλιάδες γυναίκες και έδειξαν, όπως προαναφέρθηκε, ότι οι γυναίκες που είναι προγραμματισμένες να είναι πρωινοί τύποι έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού συγκριτικά με τις γυναίκες που η γενετική τους προδιάθεση είναι να ενεργοποιούνται περισσότερο κατά τις βραδινές ώρες.

Καθώς αυτά τα τμήματα του DNA που μελετήθηκαν δεν σχετίζονται με άλλες γνωστές αιτίες καρκίνου, όπως είναι η παχυσαρκία, οι ερευνητές είναι σίγουροι ότι το βιολογικό μας ρολόι επηρεάζει κατά κάποιον τρόπο την εμφάνιση του καρκίνου.

Ωστόσο, ένας καλός βραδινός ύπνος θα μας προστατεύσει από το να εμφανίσουμε καρκίνο του μαστού; Δεν είναι τόσο απλό, επισημαίνουν οι ερευνητές, που ακόμα δεν είναι θέση να κάνουν συστάσεις στις γυναίκες. Οπως επισημαίνουν, «πρέπει να κατανοήσουμε τι είναι αυτό που κάνει έναν βραδινό τύπο να διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο συγκριτικά με έναν πρωινό τύπο. Πρέπει να αναλύσουμε αυτή τη σχέση. Είναι άραγε κάτι που αφορά το ίδιο το βιολογικό ρολόι;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή