Η OMEGA γιορτάζει τα 125 χρόνια του ονόματός της

Η OMEGA γιορτάζει τα 125 χρόνια του ονόματός της

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διάσημοι οίκοι και οι παραδοσιακές ωρολογοποιίες γιορτάζουν συνήθως τις επετείους από την ίδρυσή τους. Στην περίπτωση της OMEGA όμως η συγκεκριμένη επέτειος είναι λιγάκι διαφορετική, αφού πρόκειται ουσιαστικά για τα 125 χρόνια από την εύρεση του ονόματός της! Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, η ελβετική μάρκα μπορεί να ιδρύθηκε το 1848 από τον νεαρό ωρολογοποιό Louis Brandt (δηλαδή πριν από 171 χρόνια), το διάσημο όνομά της όμως γεννήθηκε σχεδόν μισό αιώνα αργότερα! Όλα ξεκίνησαν το 1894, όταν οι δυο γιοι του Louis Brandt, ο Louis-Paul και ο César, εφηύραν έναν νέο μηχανισμό που θα άλλαζε τον κλάδο της ωρολογοποιίας για πάντα. Χάρη στην εφεύρεση του επαναστατικού μηχανισμού 19-ligne «OMEGA» Calibre γεννήθηκε ένα από τα πιο διάσημα ονόματα στην ιστορία της ωρολογοποιίας. Και σήμερα, 125 χρόνια αργότερα, η ελβετική εταιρεία γιόρτασε με περηφάνια αυτή την επέτειο με μια εκδήλωση στην πόλη Bienne της Ελβετίας, που αποτελεί το σπίτι της.

Η OMEGA γιορτάζει τα 125 χρόνια του ονόματός της-1

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο μουσείο της OMEGA, το οποίο αποτελεί το θεματοφυλάκιο της πολύτιμης κληρονομιάς της μάρκας. Οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια αποκλειστική ξενάγηση και να ανακαλύψουν τις σπουδαιότερες στιγμές των 125 χρόνων εξέλιξης της OMEGA, συμπεριλαμβανομένης και της ιστορίας του ονόματός της.

Η OMEGA γιορτάζει τα 125 χρόνια του ονόματός της-2

Ο επαναστατικός 19-ligne calibre αποτέλεσε το ξεκίνημα των πρωτοποριακών μηχανισμών και των γραμμών παραγωγής βιομηχανικής κλίμακας. Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει το ligne, είναι μία πολύ παλιά γαλλική μονάδα μέτρησης που πλέον συναντάται σχεδόν αποκλειστικά στην ωρολογοποιία (1 ligne ισούται με 2.2558291 mm, συνεπώς ο εν λόγω μηχανισμός είχε διάμετρο 4,286 εκατοστά). Ήταν δε τόσο προηγμένος που τα δυο αδέλφια αποφάσισαν να τον βαφτίσουν «OMEGA», δηλαδή με το τελευταίο γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου, ώστε να συμβολίζει το απόλυτο επίτευγμα και την «τελευταία λέξη» στον κλάδο της ωρολογοποιίας. Χάρη σ’ αυτό το επίτευγμα, η μάρκα μετονομάστηκε OMEGA το 1903.

Δύο δημιουργίες ως φόρος τιμής στην ιστορία της OMEGA

Ο πρόεδρος και CEO της OMEGA, Raynald Aeschlimann, καλωσόρισε τους επισκέπτες στην εκδήλωση των 125 ετών με τα εξής λόγια: «Σήμερα είμαστε πραγματικά περήφανοι που εκπροσωπούμε αυτό το εμβληματικό όνομα. Η OMEGA είναι η μοναδική μάρκα ωρολογοποιίας που πήρε το όνομά της από έναν μηχανισμό, γεγονός που αποδεικνύει τη δέσμευσή μας στην τέχνη της ακρίβειας χρόνου. Είναι επίσης ένα όνομα γνωστό σε πάρα πολλούς τομείς –από τις προσσεληνώσεις στο φεγγάρι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι τις ταινίες James Bond και την εξερεύνηση των ωκεανών. Σίγουρα αξίζει να γιορτάσουμε αυτή την επέτειο».

Η OMEGA γιορτάζει τα 125 χρόνια του ονόματός της-3

Η OMEGA επεφύλαξε για τους καλεσμένους της και μια πρώτη γεύση από δύο νέες δημιουργίες ρολογιών. Η 125η επετειακή έκδοση του ρολογιού De Ville Trésor έχει κατασκευαστεί από χρυσό 18Κ, διαθέτει μπορντό δερμάτινο λουρί και καντράν από κόκκινο σμάλτο. Στο πίσω μέρος της κάσας περιλαμβάνεται ένα επετειακό έμβλημα, καθώς και μια διακοσμητική χάραξη γνωστή ως «damaskeening», το ίδιο μοτίβο που χρησιμοποιήθηκε σε ορισμένους από τους πρώτους 19-ligne «OMEGA» calibres, οι οποίοι ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς στις ΗΠΑ.

Η OMEGA γιορτάζει τα 125 χρόνια του ονόματός της-4

Η δεύτερη δημιουργία που αποκαλύφθηκε στην εκδήλωση ήταν η αναβίωση του μηχανισμού 19-ligne Calibre. Η OMEGA επανέφερε ορισμένα από τα αυθεντικά εξαρτήματα του μηχανισμού από τα θησαυροφυλάκιά της, συμπεριλαμβανομένων των γεφυρών, των κεντρικών πλακών, του συστήματος διαφυγής και του διμεταλλικού σπιράλ ταλάντωσης. Αυτά πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους ωρολογοποιούς στο Atelier Tourbillon της OMEGA για να επαναδημιουργήσουν 19 νέους μηχανισμούς. Το έργο αυτό αντανακλά επίσης την εξέλιξη του 21ου αιώνα, που σημαίνει ότι οι 19-ligne calibres θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένες ανανεώσεις και καινοτομίες –όπως ένα σύστημα «Swiss hand setting». Επιπλέον, οι μηχανισμοί θα έχουν διακόσμηση «damaskeening» και θα τοποθετηθούν μέσα σε ένα νέο ρολόι τσέπης τύπου «half-hunter», δηλαδή με καπάκι μόνο στη μία του πλευρά.

Δείτε στο παρακάτω video πώς ένας σύγχρονος δανδής, ο βρετανός ηθοποιός και πρεσβευτής της OMEGA, Eddie Redmayne, μιλά για την ιστορία του ονόματος της OMEGA αλλά και για τον τρόπο που φορά το ρολόι τσέπης του…

Περισσότερες πληροφορίες για την Omega εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: Swatch Group Greece (τηλ.: 210-9565656)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή