JAEGER-LECOULTRE Master Grande Tradition Gyrotourbillon Westminster Perpétuel

JAEGER-LECOULTRE Master Grande Tradition Gyrotourbillon Westminster Perpétuel

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα από τα μεγάλα αστέρια που πρωταγωνίστησαν στο Διεθνές Σαλόνι Υψηλής Ωρολογοποιίας SIHH 2019 ήταν αναμφισβήτητα το Master Grande Tradition Gyrotourbillon Westminster Perpétuel. Πρόκειται για ένα αριστουργηματικό μοντέλο Grande Complication, εξαιρετικά δύσκολο και απαιτητικό στην εκτέλεσή του, που μόνο μία παραδοσιακή manufacture του βεληνεκούς της Jaeger-LeCoultre θα μπορούσε να φέρει εις πέρας. Η σπανιότητά του –κυκλοφορεί σε μόλις 18 συλλεκτικά αντίτυπα– είναι βεβαίως ανάλογη της υψηλότατης πολυπλοκότητάς του. Κατ’ αρχάς δεν πρόκειται προφανώς για ένα απλό tourbillon, αλλά για ένα πολύ πιο σύνθετο σύστημα. Αυτό είναι το πέμπτο κατά σειρά tourbillon σε πολλαπλούς άξονες που δημιουργεί η ελβετική Grande Maison, και μάλιστα είναι αισθητά μικρότερο σε μέγεθος ώστε να φοριέται πιο εύκολα στον καρπό σε σύγκριση με τα προηγούμενα. Για την ιστορία, η Jaeger-LeCoultre παρουσίασε το πρώτο της tourbillon σε πολλαπλούς άξονες το 2004. Ήταν το Master Gyrotourbillon 1. Ακολούθησαν αρκετά ακόμη αριστουργήματα, όπως το Reverso Gyrotourbillon 2 το 2008, το Master Grande Tradition Gyrotourbillon, το 2013, και το Reverso Tribute Gyrotourbillon, το 2016.

JAEGER-LECOULTRE Master Grande Tradition Gyrotourbillon Westminster Perpétuel-1

Πέρα από την υψηλή τους πολυπλοκότητα και ακρίβεια τα tourbillons σε πολλαπλούς άξονες είναι πραγματικό χάρμα ιδέσθαι, με τον τρισδιάστατο κλωβό να περιστρέφεται με φαντασμαγορικό τρόπο και να δεσπόζει και στις δύο όψεις του ρολογιού. Βασικό ζητούμενο για τους ωρολογοποιούς που καταπιάνονται με τόσο περίπλοκους μηχανισμούς είναι η διαχείριση των υψηλών ενεργειακών απαιτήσεών τους, χωρίς να θυσιάζεται η ακρίβεια.

JAEGER-LECOULTRE Master Grande Tradition Gyrotourbillon Westminster Perpétuel-2

Τι άλλα ενδιαφέροντα κρύβει στη φαρέτρα του το εν λόγω μοντέλο εκτός από το Gyrotourbillon; Ένα minute repeater με ήχο βασισμένο στη μελωδία του περίφημου Μπιγκ Μπεν, του εμβληματικού ρολογιού-πύργου έξω από τα Ανάκτορα του Γουεστμίνστερ στο Λονδίνο. Το επονομαζόμενο Westminster carillon αποτελείται από τέσσερις νότες που ηχούν σε διαφορετικές συχνότητες και σε διαφορετική ποσότητα κάθε τέταρτο της ώρας. Κάθε φορά που ο τυχερός κάτοχος του Master Grande Tradition Gyrotourbillon Westminster Perpétuel ενεργοποιεί το minute repeater, τέσσερα σετ από σφυράκια και γκονγκ παράγουν τον χαρακτηριστικό αυτό μελωδικό ήχο. Διαθέτει επίσης ενσωματωμένη στον μηχανισμό ηχητικής σήμανσης μία λειτουργία μείωσης του κενού σίγασης (silence-reduction), η οποία διασφαλίζει ότι ακόμη και όταν δεν ηχούν όλα τα τέταρτα του Westminster carillon, δεν υπάρχει χρονική καθυστέρηση πριν ηχήσουν τα λεπτά. Έτσι, κάθε φορά που ενεργοποιείται το minute repeater, ο ήχος της ώρας, των τετάρτων και των λεπτών είναι συνεχόμενος, χωρίς ενδιάμεσα κενά.

JAEGER-LECOULTRE Master Grande Tradition Gyrotourbillon Westminster Perpétuel-3

Το ρολόι είναι εφοδιασμένο και με έναν μηχανισμό σταθερής ισχύος, ο οποίος παρέχει σταθερή ενέργεια στο ευαίσθητο και εξαιρετικά ενεργοβόρο tourbillon και εγγυάται τέλεια χρονομετρία. Αποτέλεσμα: ένας εξαιρετικής ακριβείας jumping λεπτοδείκτης και πολύ ακριβέστερος μηχανισμός του minute repeater. Ο μηχανισμός σταθερής ισχύος αποτελείται από ένα ελατήριο, που ονομάζεται remontoir d’égalité, το οποίο ανεφοδιάζεται τακτικά από το κεντρικό ελατήριο και λειτουργεί ως δευτερεύουσα πηγή ενέργειας για την προστασία του οργάνου ρύθμισης του μηχανισμού.

JAEGER-LECOULTRE Master Grande Tradition Gyrotourbillon Westminster Perpétuel-4

Δεν τελειώσαμε όμως. Το Master Grande Tradition Gyrotourbillon Westminster Perpétuel είναι και διηνεκές ημερολόγιο, όπερ σημαίνει ότι ρυθμίζει αυτόματα την ημερομηνία όλους τους μήνες του χρόνου, ακόμη και όταν το έτος είναι δίσεκτο. Επιπλέον είναι εξαιρετικά φιλικό προς τον χρήστη, αφού διαθέτει ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα που δεν συναντάται σε όλα τα perpetual calendars: η ημερομηνία μπορεί να ρυθμιστεί δεξιόστροφα αλλά και αριστερόστροφα, χωρίς να κινδυνεύει να πάθει ζημιά ο μηχανισμός. Ενδιαφέρουσα σχεδιαστική λεπτομέρεια: ο δείκτης της ημερομηνίας με την κόκκινη αιχμή «πηδά» από το 16 στο 17, επάνω από τον κλωβό tourbillon, προκειμένου να μην διακόπτει τη θέα στο συγκλονιστικό περιστρεφόμενο σύστημα. Όλα αυτά τα θαυμαστά απαρτίζουν τον Calibre 184, έναν μηχανισμό κουρδιζόμενο στο χέρι, ο οποίος λειτουργεί με συχνότητα 4 Hz (28.800 ταλαντώσεις/ώρα), και εγγυάται περίπου 50 ώρες ενεργειακής αυτονομίας.

JAEGER-LECOULTRE Master Grande Tradition Gyrotourbillon Westminster Perpétuel-5
JAEGER-LECOULTRE Master Grande Tradition Gyrotourbillon Westminster Perpétuel-6

Η κάσα του ρολογιού είναι από λευκό χρυσό 18Κ και έχει διάμετρο 43 mm και πάχος 14,08 mm. Το skeleton καντράν, σε σκούρο μπλε σμάλτο Grand Feu ή σε πιο κλασική ασημί εκδοχή, επιστρατεύει διάφορες τεχνικές φινιρίσματος της υψηλής ωρολογοποιίας, με επιφάνειες σε χειροποίητο guilloché, σφυρήλατες ή καλυμμένες περίτεχνα με σμάλτο. Όσο για την τιμή αυτού του μηχανικού αριστουργήματος, το οποίο διατίθεται βεβαίως κατόπιν παραγγελίας, υπολογίστε γύρω στα 800.000 ευρώ.

Μπορείτε να θαυμάσετε και να αφουγκραστείτε το Master Grande Tradition Gyrotourbillon Westminster Perpétuel στο video που ακολουθεί…

Περισσότερες πληροφορίες για τη Jaeger-LeCoultre εδώ.

Διάθεση: Ora Kessaris (τηλ.: 210-3711020), Imanoglou (τηλ.: 210-3646666)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή