ZENITH «50 Years of El Primero» Anniversary Set

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 10 Ιανουαρίου του 1969 η Zenith παρουσίασε τον πρώτο ολοκληρωμένο αυτόματο χρονογράφο στον κόσμο, ο οποίος λειτουργούσε σε υψηλή συχνότητα 36.000 ταλαντώσεων ανά ώρα. Με τα χρόνια ο El Primero (που σημαίνει «ο Πρώτος» στη γλώσσα εσπεράντο) έγινε ένας από τους διασημότερους μηχανισμούς όλων των εποχών. Για να γιορτάσει την 50ή επέτειο από αυτό το σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της ωρολογοποιίας, η Zenith παρουσίασε τη συλλεκτική κασετίνα Zenith «50 Years of El Primero» Anniversary Set, η οποία λειτουργεί σαν ένας μικρός πάγκος ωρολογοποιού, επιτρέποντας στον κάτοχό της να «λύνει» και να συναρμολογεί έναν μηχανισμό El Primero, παρακολουθώντας σε μία οθόνη τις οδηγίες ενός master ωρολογοποιού.

ZENITH «50 Years of El Primero» Anniversary Set-1

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Σε ένα συρτάρι, στο μπροστινό της τμήμα περιέχει τρεις χρονογράφους, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τρεις σημαντικές εποχές στην ιστορία του El Primero: μία πιστή επανέκδοση του πρώτου μοντέλου του 1969, έναν Chronomaster El Primero με βελτιωμένο μηχανισμό και έναν Defy El Primero 21 που μετρά με ακρίβεια 1/100ού του δευτερολέπτου. Και οι τρεις χρονογράφοι έχουν τους χαρακτηριστικούς μετρητές σε τρία χρώματα: ανοιχτό γκρι για τα δευτερόλεπτα, μπλε για τα λεπτά και γκρι-ανθρακί για τις ώρες. Ας δούμε τα μοντέλα αυτά διεξοδικά…

ZENITH «50 Years of El Primero» Anniversary Set-2

 

ΖΕΝΙΤΗ El Primero A386 Revival

Την πρώτη θέση στο συρτάρι της κασετίνας καταλαμβάνει ένα τέλειο remake του χρονογράφου El Primero του 1969. Έχει ατσάλινη κάσα διαμέτρου 38 mm με ίδια όλα τα επιμέρους χαρακτηριστικά του πρωτότυπου: βραχίονες, μπουτόν σε σχήμα μανιταριού, θολωτό μεγεθυντικό κρύσταλλο, μετρητές σε τρία χρώματα, ταχύμετρο, γραμματοσειρές, σχήμα δεικτών και ενδείξεων ωρών, ακόμη και το δερμάτινο λουράκι.

ZENITH «50 Years of El Primero» Anniversary Set-3

Για τη δημιουργία αυτού του πιστού αντίτυπου έγινε ολοκληρωμένο σκανάρισμα με λέιζερ ενός από τα αυθεντικά αντίγραφα που σώζονται στο μουσείο της Zenith, ώστε να κατασκευαστεί κάθε εξάρτημα επακριβώς. Η μοναδική διαφορά της επανέκδοσης με το πρωτότυπο είναι η πίσω όψη του ρολογιού που τώρα είναι διαφανής ώστε να αποκαλύπτει τον μηχανισμό (στο πρωτότυπο ήταν από συμπαγές μέταλλο). Ο μηχανισμός χρονογράφου του ρολογιού είναι η τρέχουσα εκδοχή του El Primero με column-wheel, συχνότητα 36.000 ταλαντώσεις/ώρα, ακρίβεια 1/10ου του δευτερολέπτου και 50 ώρες ενεργειακής αυτονομίας. 

 

ΖΕΝΙΤΗ Chronomaster 2 El Primero

Το δεύτερο ρολόι είναι το δημοφιλές Chronomaster, εφοδιασμένο με έναν «κινητήρα» νέας γενιάς El Primero και νέα στεφάνη από μαύρο κεραμικό. Ο μηχανισμός του ονομάζεται El Primero 3600 και είναι μία βελτιωμένη εκδοχή του πρωτότυπου. Χτυπά με συχνότητα 36.000 ταλαντώσεων/ώρα και η ιδιαιτερότητά του είναι ότι όχι μόνο μετρά επακριβώς ένα δέκατο του δευτερολέπτου, αλλά και προσφέρει πλήρη απεικόνισή του στο καντράν και στη στεφάνη. Ο δείκτης του χρονογράφου εκτελεί μία περιστροφή του καντράν κάθε 10 δευτερόλεπτα, δείχνοντας κάθε δέκατο του δευτερολέπτου σε μία διαβαθμισμένη κλίμακα από το 1 ως το 100.

ZENITH «50 Years of El Primero» Anniversary Set-4

Στον συγκεκριμένο μηχανισμό η αρχική δομή του χρονογράφου El Primero, η οποία αποτελείται από column wheel και έναν πλευρικό συμπλέκτη που λειτουργεί με μοχλό, ανασχεδιάστηκε ώστε να βελτιωθεί η αξιοπιστία και η ακρίβειά του. Η πιο εμφανής βελτίωση αφορά την ενσωμάτωση ενός συστήματος stop-seconds για τη ρύθμιση της ώρας ενώ και η ενεργειακή αυτονομία αυξήθηκε στις 60 ώρες. Από αισθητικής απόψεως το νέο Chronomaster έχει πιο μοντέρνο και πιο σπορτίφ ύφος, με κάσα διαμέτρου 42 mm από ατσάλι, μαύρη κεραμική στεφάνη, ρότορα σε σχήμα αστεριού και λουράκι από καουτσούκ με χρωματιστές ραφές.

 

ΖΕΝΙΤΗ Defy El Primero 21

Το τρίτο ρολόι είναι ο χρονογράφος Defy El Primero 21, το πιο πρόσφατο επίτευγμα στην ιστορία του El Primero. Εδώ έχουμε ακόμη υψηλότερες ταχύτητες, αφού ο μηχανισμός του χτυπά με συχνότητα 360.000 ταλαντώσεων/ώρα (50 Hz), δέκα φορές δηλαδή γρηγορότερα από τον προκάτοχό του και μάλιστα δείχνει αυτή την ακρίβεια 1/100ού του δευτερολέπτου σε μία κλίμακα από το 1 ως το 100, μόνο που σε αντίθεση με το προηγούμενο μοντέλο, ο κεντρικός δευτερολεπτοδείκτης εκτελεί μία αστραπιαία περιστροφή του καντράν κάθε δευτερόλεπτο! 

ZENITH «50 Years of El Primero» Anniversary Set-5

Το skeleton καντράν έχει τρεις συμπαγείς μετρητές στα τρία κλασικά χρώματα της επετειακής συλλογής (γκρι ανοιχτό, γκρι σκούρο και μπλε) και φιλοξενείται σε μία επιβλητική κάσα διαμέτρου 44 mm από τιτάνιο, με ευμεγέθη κορόνα, επίπεδα μπουτόν και μικρούς βραχίονες που ενσωματώνουν το λουράκι από μαύρο καουτσούκ με επιφάνεια από μαύρο δέρμα αλιγάτορα. 

 

ZENITH «50 Years of El Primero» Anniversary Set-6

Η πολυτελής κασετίνα, όπως προαναφέραμε, είναι ένας πάγκος ωρολογοποιού σε μικρογραφία, με έναν μηχανισμό σε ειδική θέση, σύστημα φωτισμού, μεγεθυντικό φακό και κατσαβίδι. Στο συρταράκι των ρολογιών υπάρχει και μία τέταρτη θέση, η οποία προς το παρόν παραμένει κενή, αναμένοντας να φιλοξενήσει μελλοντικά το επόμενο μεγάλο επίτευγμα της Zenith στον τομέα της υψηλής ταχύτητας και της avant-garde μηχανικής.

ZENITH «50 Years of El Primero» Anniversary Set-7

Η κασετίνα Zenith «50 Years of El Primero» Anniversary Set κυκλοφόρησε σε συλλεκτική έκδοση μόλις 50 κομματιών παγκοσμίως και η τιμή της είναι 50.000 ελβετικά φράγκα (43.700 €). Από όσο γνωρίζουμε, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από τους συλλέκτες και φίλους της Zenith, συνεπώς, εάν δεν έχει ήδη εξαντληθεί, θα έχουν απομείνει διαθέσιμα ελάχιστα κομμάτια.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Zenith εδώ.

Τα ρολόγια Zenith διατίθενται σε εξουσιοδοτημένα κοσμηματοπωλεία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή