BLANCPAIN Air Command – Ένας χρονογράφος από το παρελθόν

BLANCPAIN Air Command – Ένας χρονογράφος από το παρελθόν

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγες ημέρες έγινε στην Ελβετία η επίσημη παρουσίαση των νέων μοντέλων των μαρκών του Ομίλου Swatch, ο οποίος, όπως σας είχαμε πληροφορήσει πέρυσι εδώ, αποχώρησε από τη μεγάλη έκθεση της Βασιλείας και πλέον εκθέτει τις δημιουργίες του ξεχωριστά. Θα ξεκινήσουμε από την Blancpain και ένα εντυπωσιακό μοντέλο αεροπορίας, το Air Command. Ο νέος χρονογράφος είναι η επανέκδοση ενός θρυλικού μοντέλου του παρελθόντος που επιστρέφει το 2019 σε συλλεκτική έκδοση 500 κομματιών. Το πρωτότυπο Air Command δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1950 και ήταν ένας flyback χρονογράφος υψηλής ακρίβειας με εξαιρετικά ευανάγνωστους φωσφορίζοντες δείκτες και ενδείξεις της ώρας. Είχε σχεδιαστεί για στρατιωτική χρήση και είχε προταθεί, χωρίς επιτυχία, στην Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία μέσω του διανομέα Allen V. Tornek, για λογαριασμό του οποίου η Blancpain φέρεται να έχει δημιουργήσει δεκάδες ρολόγια σε πρωτότυπη μορφή. Η συνολική παραγωγή των χρονογράφων Air Command ήταν εξαιρετικά περιορισμένη, αυτό το ρολόι ωστόσο θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία μοντέλα που κατασκεύασε ποτέ η Blancpain.

BLANCPAIN Air Command – Ένας χρονογράφος από το παρελθόν-1

Ένα vintage Air Command του 1965, μοναδικό κομμάτι που φτιάχτηκε για τον Jacques Cousteau για να τον συνοδεύει στις υποβρύχιες εξερευνήσεις του (Οίκος Δημοπρασιών Antiquorum)

BLANCPAIN Air Command – Ένας χρονογράφος από το παρελθόν-2

Η έκδοση του 2019 είναι ένα ευτυχές πάντρεμα vintage σχεδίασης στο χαρακτηριστικό στιλ της δεκαετίας του 1950 και σύγχρονων τεχνολογιών αιχμής.  H κάσα του έχει διάμετρο 42,5 mm, είναι ατσάλινη και συνδυάζεται με μία οδοντωτή περιστρεφόμενη στεφάνη αντίστροφης μέτρησης. Η χρήση της ήταν η εξής: Ο πιλότος τη ρύθμιζε πριν από την πτήση και μπορούσε έτσι να βλέπει τον χρόνο πτήσης, ώστε να μην ξεμείνει από καύσιμα.

BLANCPAIN Air Command – Ένας χρονογράφος από το παρελθόν-3

Η κλίμακα επάνω στη στεφάνη, όπως και οι δείκτες και οι ενδείξεις των ωρών είναι από vintage αισθητικής Super-LumiNova τύπου «old radium», σε μία πορτοκαλίζουσα απόχρωση, όπως στο πρωτότυπο μοντέλο. To καντράν προστατεύεται από ένα προεξέχον κρύσταλλο ζαφειριού και έχει δύο μετρητές, 30 λεπτών στο 3 και 12 ωρών στο 12, ενώ στον περιφερειακό δακτύλιο υπάρχει ταχυμετρική κλίμακα.

BLANCPAIN Air Command – Ένας χρονογράφος από το παρελθόν-4

Από το διαφανές κρύσταλλο στο πίσω μέρος της κάσας μπορεί κανείς να θαυμάσει τον ωραία φινιρισμένο μηχανισμό και τον ρότορα από κόκκινο χρυσό, ο οποίος έχει το σχήμα έλικα αεροπλάνου.

BLANCPAIN Air Command – Ένας χρονογράφος από το παρελθόν-5

Ο αυτόματος F388B είναι ένας μηχανισμός υψηλής συχνότητας που λειτουργεί στα 5 Hz, με 36.000 ταλαντώσεις ανά ώρα και μετρά με ακρίβεια ενός δεκάτου του δευτερολέπτου. Διαθέτει λειτουργία flyback και κάθετο συμπλέκτη, χάρη στον οποίο η εκκίνηση, το σταμάτημα και η επανεκκίνηση του δευτερολεπτοδείκτη γίνονται εξαιρετικά ομαλά. Διαθέτει επίσης σύστημα τροχού-στήλης (column-wheel), ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των χρονογράφων υψηλής ωρολογοποιίας που προσφέρει μία ωραία απαλή αίσθηση κατά τις λειτουργίες start, stop, reset.

To Air Command της Blancpain φοράει λουράκι από παλαιωμένο δέρμα και είναι ανθεκτικό στο νερό μέχρι τα 30 μέτρα.

Περισσότερες πληροφορίες για την Blancpain, εδώ.

Αποκλειστική διάθεση: Kassis (τηλ.: 210-3641000)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή