20 χρόνια Senator Perpetual Calendar της GLASHÜTTE ORIGINAL

20 χρόνια Senator Perpetual Calendar της GLASHÜTTE ORIGINAL

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2019 η γερμανική ωρολογοποιία Glashütte Original γιορτάζει την 20ή επέτειο ενός από τα πλέον επιτυχημένα μοντέλα της συλλογής της, του Senator Perpetual Calendar, που από το 2018, χάρη στην προσθήκη ενός μηχανισμού νέας γενιάς, έχει μετονομασθεί σε Senator Excellence. Αξίζει να κάνουμε μία μικρή αναδρομή στην εξέλιξη του σημαντικού αυτού μοντέλου, τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Το 1999 το Senator Classic Perpetual Calendar πρότεινε τις ημερολογιακές ενδείξεις υπό μορφή κομψών παραθύρων στο καντράν, αντί των κλασικών κυκλικών βοηθητικών καντράν που συναντούμε συνήθως στα μοντέλα με διηνεκές ημερολόγιο. Αυτή η διάταξη χαρακτηρίζει έκτοτε κάθε perpetual calendar της συλλογής Senator.

1999

Το πρωτότυπο μοντέλο είχε κάσα από ροζ χρυσό με ανάγλυφη στεφάνη από το ίδιο ευγενές μέταλλο και εξαιρετικά ευανάγνωστο ασημένιο καντράν με την εμβληματική πανοραμική ημερομηνία της Glashütte Original στο 4, φάσεις Σελήνης συμμετρικά στο 8, ενδείξεις ημέρας και μήνα σε παράθυρα στο 10 και στο 2 αντίστοιχα καθώς και πρακτική ένδειξη δίσεκτου έτους που εμφανιζόταν ως κόκκινη κουκκίδα κάτω από το λογότυπο της μάρκας, στο 12.

20 χρόνια Senator Perpetual Calendar της GLASHÜTTE ORIGINAL-1
Το πρωτότυπο Senator Classic Perpetual Calendar του 1999.

 

Στο εσωτερικό έκρυβε τον αυτόματο manufacture Calibre 39-50 με 48 ρουμπίνια, σκελετωμένο ρότορα από χρυσό 21Κ, σύστημα ρύθμισης «λαιμός κύκνου» και 40 ώρες ενεργειακής αυτονομίας. Ένα χρόνο αργότερα, το 2000 το Senator Classic Perpetual Calendar κέρδισε το πρώτο βραβείο Uhr des Jahres" (Ρολόι της Χρονιάς) της Glashütte Original, μετά από ψηφοφορία του κοινού.

2001

Το επόμενο μοντέλο κυκλοφόρησε το 2001 και ονομαζόταν Senator Perpetual Calendar. Η ουσιαστική διαφορά του ήταν ότι πλέον η στεφάνη του δεν ήταν ανάγλυφη αλλά λεία, προσδίδοντάς του μία πιο μοντέρνα αισθητική.

20 χρόνια Senator Perpetual Calendar της GLASHÜTTE ORIGINAL-2
Senator Perpetual Calendar (2001)

 

2005

Η επόμενη γενιά του Senator Perpetual Calendar ήρθε το 2005, όταν ο ανασχεδιασμός του έγινε κυρίως στο εσωτερικό του. Ο αυτόματος Calibre 100-02 αντικατέστησε τον Calibre 39-50 και εκτός από τις ημερολογιακές ενδείξεις του, το νέο μοντέλο πρόσφερε ακόμη 55 ώρες ενεργειακής αυτονομίας καθώς και δύο καινοτομίες: ένα πρακτικό μπουτόν reset και ρότορα που κούρδιζε και προς τις δύο κατευθύνσεις. Αυτή η εκδοχή του Senator Perpetual Calendar, είχε ένα ιδιαιτέρως φροντισμένο guilloché καντράν στο χρώμα της σαμπάνιας.

20 χρόνια Senator Perpetual Calendar της GLASHÜTTE ORIGINAL-3
Senator Perpetual Calendar (2005)

 

2006

Τον επόμενο χρόνο οι σχεδιαστές της γερμανικής εταιρείας άλλαξαν μόνο το καντράν, το οποίο έγινε πλέον επάργυρο και λείο. Από τότε, στο Senator Perpetual Calendar υπήρξαν μόνο μικρές αισθητικές παρεμβάσεις.

20 χρόνια Senator Perpetual Calendar της GLASHÜTTE ORIGINAL-4
Senator Perpetual Calendar (2006)

 

2012

Διατηρώντας τον ίδιο μηχανισμό, το μοντέλο ανασχεδιάστηκε δραστικά το 2012. Η κάσα του ήταν πλέον από κόκκινο χρυσό 18Κ –αντί του ροζ χρυσού– και το καντράν απέκτησε λατινικούς αριθμούς και μαύρη κλίμακα λεπτών σε στιλ σιδηροδρομικής γραμμής ενώ τις εντυπώσεις έκλεβαν οι δείκτες από μπλε ατσάλι.

20 χρόνια Senator Perpetual Calendar της GLASHÜTTE ORIGINAL-5
Senator Perpetual Calendar (2012)

 

2017

Η πιο μοντέρνα εκδοχή που παρουσιάστηκε το 2017 ονομάζεται Senator Excellence Perpetual Calendar και σύμφωνα με τη νόρμα της εποχής είναι πολύ λεπτότερη στον καρπό, με κάσα 42 mm από κόκκινο χρυσό, λεπτότερη στεφάνη και ευρύχωρο ασημί κοκκώδες καντράν.

20 χρόνια Senator Perpetual Calendar της GLASHÜTTE ORIGINAL-6

Σημαντική αλλαγή αποτελεί η μεγαλύτερη ένδειξη του έτους, το οποίο αντί της μικρή κουκκίδας εμφανίζεται σε ξεχωριστό υποκαντράν κάτω από το 12, με δικό του δείκτη που κινείται σε μία κλίμακα από το 1 ως το 4, όπου το 4 συμβολίζει το δίσεκτο έτος.

20 χρόνια Senator Perpetual Calendar της GLASHÜTTE ORIGINAL-7
Το ατσάλινο Senator Excellence Perpetual Calendar (2017)

 

Τα «κάδρα» στα παράθυρα της πανοραμικής ημερομηνίας, της ημέρας και της εβδομάδας έχουν γίνει καμπυλωτά, ενώ η ένδειξη φάσεων της Σελήνης έχει γίνει στρογγυλή. Επιπλέον, εκτός από την έκδοση σε χρυσό, το Senator Excellence Perpetual Calendar διατίθεται πλέον και σε ανοξείδωτο ατσάλι.

20 χρόνια Senator Perpetual Calendar της GLASHÜTTE ORIGINAL-8

Μηχανικά υποστηρίζεται πλέον από τον νέο Calibre 36 που παρουσιάστηκε το 2016. Πρόκειται για έναν μηχανισμό τελευταίας τεχνολογίας, με σταθερό ρυθμό και υψηλή ακρίβεια χάρη στο ελατήριο από πυρίτιο που διαθέτει. Προσφέρει ενεργειακή αυτονομία 100 ωρών με ένα και μόνο βαρέλι!

2018

Το πιο πρόσφατο κεφάλαιο στην ιστορία αυτού του μοντέλου είναι μία συλλεκτική έκδοση του Senator Excellence Perpetual Calendar, η οποία λανσαρίστηκε στην έκθεση της Βασιλείας το 2018 και είναι περιορισμένη σε 100 αντίτυπα.

20 χρόνια Senator Perpetual Calendar της GLASHÜTTE ORIGINAL-9
Το Senator Excellence Perpetual Calendar σε limited edition 100 κομματιών που κυκλοφόρησε το 2018.

 

Με κάσα από λευκό χρυσό και σκελετωμένο καντράν που αποκαλύπτει τον μηχανικό μικρόκοσμο του Calibre 36-02 είναι ένα avant-garde ρολόι για λίγους και μυημένους στην υψηλή ωρολογοποιία.

20 χρόνια Senator Perpetual Calendar της GLASHÜTTE ORIGINAL-10

 

Περισσότερες πληροφορίες για την Glashütte Original εδώ.

Αποκλειστική διάθεση: Kassis (τηλ.: 210-3641000)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή