HOURS

Οι επετειακές εκδόσεις της ΖΕΝΙΤΗ για τα 50 χρόνια του El Primero

a386_big
el-primero-50-anniversary-set-1-thumb-large
zenith_a384-revival

Το 2019 συμπληρώνει μισό αιώνα ζωής o πρώτος μηχανικός manufacture μηχανισμός χρονογράφου που μέτρησε με ακρίβεια ενός δεκάτου του δευτερολέπτου «καλπάζοντας» στις 36.000 στροφές. Αγαπημένος των connoisseurs, o θρυλικός El Primero ήταν και παραμένει ο μεγάλος άσος και η κινητήρια δύναμη της Zenith. Ο El Primero, το όνομα του οποίου στη γλώσσα εσπεράντο σημαίνει «ο Πρώτος», γεννήθηκε το 1969. Τη χρονιά εκείνη διεξαγόταν ένας πραγματικός αγώνας δρόμου ανάμεσα στη Zenith, τη Seiko και την κοινοπραξία Büren/Hamilton/Breitling/Heuer/Dubοis Depraz για το ποιος θα κατασκευάσει τον πρώτο αυτόματο χρονογράφο στον κόσμο. Η Zenith φαίνεται να έκοψε πρώτη το νήμα του τερματισμού, παρουσιάζοντας πρώτη το επίτευγμά της, στις 10 Ιανουαρίου του 1969. Τώρα, πενήντα χρόνια αργότερα, η Zenith γιορτάζει αυτή την επέτειο με σημαντικές συλλεκτικές εκδόσεις…

ZENITH 50 Years of El Primero Anniversary Set

oi-epeteiakes-ekdoseis-tis-zeniti-gia-ta-50-chronia-toy-el-primero0

Η αρχή έγινε τον Ιανουάριο, όταν έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μίας πολυτελούς κασετίνας, η οποία λειτουργεί σαν ένας μίνι πάγκος ωρολογοποιού, με ειδικά σύνεργα και μία ενσωματωμένη οθόνη από την οποία δίνονται οδηγίες, ώστε ο κάτοχός της να μπορεί να απολαμβάνει μία μοναδική εμπειρία: να λύνει και να επανασυναρμολογεί έναν μηχανισμό El Primero! Σε ξεχωριστό συρτάρι περιέχει τρεις εμβληματικούς χρονογράφους El Primero: τον El Primero A386 Revival, που είναι μία επανέκδοση του πρώτου μοντέλου του 1969…

oi-epeteiakes-ekdoseis-tis-zeniti-gia-ta-50-chronia-toy-el-primero1

…έναν Chronomaster 2.0 El Primero (με εντελώς ανασχεδιασμένο μηχανισμό με ένδειξη 1/10ου του δευτερολέπτου)…

oi-epeteiakes-ekdoseis-tis-zeniti-gia-ta-50-chronia-toy-el-primero2

…και έναν Defy El Primero 21, με μηχανισμό νέας γενιάς που εγγυάται ακρίβεια 1/100ού του δευτερολέπτου.

oi-epeteiakes-ekdoseis-tis-zeniti-gia-ta-50-chronia-toy-el-primero3

Στο συρταράκι αυτό υπάρχει και μία κενή θέση για τον χρονογράφο El Primero του μέλλοντος, που θα μετράει 1/1000ό του δευτερολέπτου. Όπως αντιλαμβάνεστε, μέσα σε ελάχιστο χρόνο και οι 50 κασετίνες βρήκαν ιδιοκτήτη. (Δείτε και το σχετικό θέμα που σας είχαμε παρουσιάσει εδώ)

ZENITH El Primero A386 Revival

oi-epeteiakes-ekdoseis-tis-zeniti-gia-ta-50-chronia-toy-el-primero4

Τον Μάρτιο στη Βασιλεία έκαναν το ντεμπούτο τους και τρεις επανεκδόσεις του πρωτότυπου χρονογράφου El Primero της Zenith του 1969. Πρόκειται για τρεις συλλεκτικές σειρές στα τρία χρώματα του χρυσού (λευκό, κίτρινο και ροζ), 50 αντιτύπων η καθεμία.

oi-epeteiakes-ekdoseis-tis-zeniti-gia-ta-50-chronia-toy-el-primero5

Πιστά στο πρωτότυπο, έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά γνωρίσματα: ίδια διάμετρο κάσας στα 38mm, θολωτό κρύσταλλο, μετρητές σε τρία διαφορετικά χρώματα (ανοιχτό γκρι, σκούρο γκρι και μπλε), ταχυμετρική κλίμακα, ίδιους δείκτες και ενδείξεις των ωρών, ίδια μπουτόν σε στυλ μανιταριού και απαράλλακτους βραχίονες.

oi-epeteiakes-ekdoseis-tis-zeniti-gia-ta-50-chronia-toy-el-primero6

Μοναδική διαφορά στους νέους χρονογράφους η διαφανής πλάτη της κάσας, χάρη στην οποία μπορεί να θαυμάσει κανείς τον μηχανισμό, ο οποίος είναι ένας αυτόματος El Primero τελευταίας γενιάς. Προστιθέμενη αξία: Η Zenith συνοδεύει αυτούς τους χρονογράφους με 50 χρόνια εγγύηση!

ZENITH 50th El Primero Anniversary El Primero A384 Revival

oi-epeteiakes-ekdoseis-tis-zeniti-gia-ta-50-chronia-toy-el-primero7

Toν Μάιο η Zenith επανήλθε με την επανέκδοση του πρώτου ρολογιού που φιλοξένησε τον περίφημο μηχανισμό χρονογράφου El Primero, το οποίο έμεινε στην ιστορία ως El Primero A384. Με το ιδιαίτερο και αμέσως αναγνωρίσιμο design του, το Α384 ξεχώρισε αμέσως από τους άλλους χρονογράφους της αγοράς και σήμερα έχει υψηλή συλλεκτική αξία.

oi-epeteiakes-ekdoseis-tis-zeniti-gia-ta-50-chronia-toy-el-primero8

Ο σύγχρονος απόγονός του δεν είναι απλώς ένας χρονογράφος με vintage αισθητική, εμπνευσμένος από εκείνο το ιστορικό ρολόι. Πρόκειται για πιστή αναβίωση εκείνου του χρονογράφου, ακριβέστατη μέχρι την τελευταία της λεπτομέρεια. Το ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι το συγκεκριμένο ρολόι δεν κυκλοφορεί σε περιορισμένα αντίτυπα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους φανατικούς φίλους της Zenith να το εντάξουν πιο εύκολα στη συλλογή τους.

H Zenith ετοίμασε και ένα διαφωτιστικό video για τα 50 χρόνια του El Primero με τίτλο: 50 λόγοι που αγαπούμε τον El Primero…

Περισσότερες πληροφορίες για την Zenith εδώ.