A. LANGE & SÖHNE Odysseus

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 24 Οκτωβρίου 1994 η A. Lange & Söhne είχε παρουσιάσει την πρώτη της συλλογή μετά την αναβίωσή της ως ωρολογοποιίας (τη Lange 1). Ακριβώς 25 χρόνια αργότερα επανέρχεται με μία νέα συλλογή, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της. Και το όνομά αυτής; Το ελληνικότατο Odysseus. Πολύ μεγάλη έκπληξη από μία μάρκα που μας είχε συνηθίσει σε κλασικά, κομψά μοντέλα φτιαγμένα σχεδόν αποκλειστικά από ευγενή μέταλλα (χρυσό ή πλατίνα).

A. LANGE & SÖHNE Odysseus-1

Τα νέα Odysseus είναι μία εντελώς νέα κατηγορία ρολογιών για τη Lange: sporty-elegant τα περιγράφει η εταιρεία και απευθύνονται στους λάτρεις της τέχνης της ωρολογοποιίας και ενός δραστήριου τρόπου ζωής. Είναι τα πρώτα ρολόγια της Lange με κάσα από ανοξείδωτο ατσάλι, βιδωτή κορώνα, ικανά να αντέξουν σε πιέσεις 12 bar, συνεπώς είναι στεγανά μέχρι 120 μέτρα βάθος! Το Odysseus είναι το πρώτο αδιάβροχο Lange και έρχεται να εγκαινιάσει την 6η οικογένεια ή τον 6ο πυλώνα της σαξονικής ωρολογοποιίας, δίπλα στα μοντέλα Lange 1, Saxonia, 1815, Richard Lange και Zeitwerk.

A. LANGE & SÖHNE Odysseus-2

Τα ωραία όμως δεν σταματούν μόνο στην εξωτερική εμφάνιση και κατασκευή. Συνεχίζονται και στο εσωτερικό, γιατί Lange είναι αυτή, δεν θα ήταν δυνατόν να κάνει εκπτώσεις στον μηχανισμό. Τα Odysseus είναι εφοδιασμένα με τον ολοκαίνουριο αυτόματο calibre L155.1 DATOMATIC, ο οποίος είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του νέου ρολογιού, διαθέτει την εμβληματική μεγάλη ημερομηνία καθώς και μεγάλη ένδειξη ημέρας της εβδομάδας, έχει περίτεχνο χειροποίητο φινίρισμα και συναρμολογείται δύο φορές από τους τεχνικούς της εταιρείας. Ας εξετάσουμε όμως το νέο ρολόι πιο διεξοδικά…

Η κάσα

A. LANGE & SÖHNE Odysseus-3

Η καλοσχεδιασμένη κάσα του με τις γυαλιστερές και σατινέ επιφάνειας και τις ωραίες καμπύλες, έχει διάμετρο 40,5 χιλιοστά και πάχος 11,1 χιλιοστά, άρα φοριέται με μεγάλη άνεση μέσα από τη μανσέτα ενός πουκαμίσου. Διαθέτει ενσωματωμένο ατσάλινο μπρασελέ καθώς και δύο σχεδόν αόρατα μπουτόν στο 2 και στο 4 για την εύκολη ρύθμιση της ημερομηνίας και της ημέρας της εβδομάδας, αντίστοιχα.

Το καντράν

A. LANGE & SÖHNE Odysseus-4

Αυτό που κατ’ αρχήν τραβά την προσοχή επάνω στο σκούρο μπλε καντράν είναι τα δύο ευμεγέθη παράθυρα της ημέρας και της ημερομηνίας, συμμετρικά τοποθετημένα στα αριστερά και στα δεξιά, στα οποία προβάλλουν τυπικοί αριθμοί και γράμματα της Lange λευκού χρώματος επάνω στο μπλε φόντο. 99 μέρη απαρτίζουν το σύνθετο αυτό μηχανικό σύστημα. Οι δείκτες τύπου λόγχης είναι οι τυπικοί δείκτες που προτιμά η Lange για τα μοντέλα της, μόνο που στην προκειμένη περίπτωση μοιάζουν ακόμη πιο εντυπωσιακοί στην όψη συγκριτικά με άλλα ρολόγια της μάρκας. Και φυσικά έχουν φωσφορίζουσα επίστρωση για να διακρίνονται στο σκοτάδι, όπως και οι ενδείξεις των ωρών.

A. LANGE & SÖHNE Odysseus-5

Η πλάκα του καντράν είναι φτιαγμένη από μπρούντζο και αποτελείται από αρκετά επίπεδα όπως τον περιφερειακό δακτύλιο που φιλοξενεί τις λευκόχρυσες απλικέ ενδείξεις των ωρών με τους ομόκεντρους κύκλους –μία τεχνική που ονομάζεται azurage– και έρχεται σε αντίθεση με τις κοκκώδεις εσωτερικές επιφάνειες του κεντρικού καντράν αλλά και του βοηθητικού καντράν των μικρών δευτερολέπτων.

A. LANGE & SÖHNE Odysseus-6

Μία ασημί μπιζουτέ φλάντζα με τυπωμένες τις διαβαθμίσεις των λεπτών μεσολαβεί ανάμεσα στο καντράν και στην κάσα. Στην κορυφή ο αριθμός 60 σε κόκκινο χρώμα δημιουργεί μία ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια.

Το μπρασελέ

A. LANGE & SÖHNE Odysseus-7

To ατσάλινο μπρασελέ είναι πολύ άνετο και με απλή πίεση ενός κουμπιού το μήκος του μπορεί αυξομειωθεί κατά 7 χιλιοστά ώστε να εφαρμόζει τέλεια στον καρπό. Και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να ανοίξει κανείς το κούμπωμα.

Ο μηχανισμός

A. LANGE & SÖHNE Odysseus-8

Για τα Odysseus η A. Lange & Söhne δημιούργησε τον νέο L155.1 DATOMATIC manufacture calibre. Το όνομα DATOMATIC που υπάρχει σκαλισμένο πάνω στον ρότορα αφορά τον μηχανισμό της ημερομηνίας σε συνδυασμό με το αυτόματο κούρδισμα. Ο μηχανισμός έχει διάμετρο 32,9 χιλιοστά και καταλαμβάνει πλήρως τον χώρο εντός της κάσας. Διαθέτει έναν κεντρικό skeleton ρότορα που περιστρέφεται προς μία μόνο κατεύθυνση με φυγόκεντρο βαρίδι από πλατίνα. Χάρη στο διαφανές κρύσταλλο ζαφειριού μπορεί να θαυμάσει κανείς το εξαιρετικό φινίρισμα του μηχανισμού.

A. LANGE & SÖHNE Odysseus-9

Όταν είναι πλήρως κουρδισμένο, το βαρέλι του κεντρικού ελατηρίου προσφέρει ενεργειακή αυτονομία 50 ωρών. Ο νέος αυτόματος μηχανισμός λειτουργεί με συχνότητα 4 Hz, δηλαδή με 28.800 ταλαντώσεις ανά ώρα, διασφαλίζοντας ακρίβεια στον ρυθμό του ρολογιού ανεξαρτήτως εξωτερικών παραγόντων.

A. LANGE & SÖHNE Odysseus-10

Το σύστημα ταλάντωσης των Odysseus συγκρατείται από μία γέφυρα του τροχού του μπαλανσιέ η οποία στηρίζεται σε δύο μέρη και είναι σκαλισμένη στο χέρι με κυματιστό μοτίβο. Όλα τα δομικά στοιχεία του calibre L155.1 DATOMATIC είναι κατασκευασμένα από Γερμανικό ασήμι ενώ στοιχεία του ρότορα έχουν υποστεί επεξεργασία μαύρου ροδίου. Και σύμφωνα με τη φιλοσοφία της A. Lange & Söhne ολόκληρος ο μηχανισμός έχει χειροποίητο φινίρισμα και συναρμολογείται μία φορά, κατόπιν αποσυναρμολογείται και συναρμολογείται εκ νέου, για να υπάρχει η σιγουριά ότι λειτουργούν όλα στην εντέλεια.

A. LANGE & SÖHNE Odysseus-11

Όσο για την τιμή του, υπολογίστε 29.200 €.

Αξίζει να πάρετε μία γεύση του ρολογιού στο video που ακολουθεί…

Περισσότερα για την A. Lange & Söhne εδώ.

Αποκλειστική διάθεση: Ora Kessaris (τηλ.: 210-3711020)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή