Watches & Wonders 2020: Μία πρώτη γεύση

Watches & Wonders 2020: Μία πρώτη γεύση

5' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2020 σίγουρα θα μας μείνει αξέχαστο. Το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού επέφερε τεράστιες αλλαγές στον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και συναναστρεφόμαστε τους άλλους. Στο πλαίσιο της αποστασιοποίησης το Ίδρυμα Υψηλής Ωρολογοποιίας, το γνωστό στους μυημένους Fondation de la Haute Horlogerie (FHH), αφού ακύρωσε αρχικά το προγραμματισμένο για τις 25 Απριλίου Σαλόνι της Γενεύης, επανήλθε πριν λίγες ημέρες με μία ελκυστική αντιπρόταση: τη δημιουργία μίας σύγχρονης ψηφιακής πλατφόρμας, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι οίκοι υψηλής ωρολογοποιίας που θα εξέθεταν στην Watches & Wonders Geneva 2020. Με αυτόν τον τρόπο οι φίλοι του ρολογιού αλλά και οι επαγγελματίες του κλάδου δεν θα χάσουν την επαφή με το αντικείμενο και οι μάρκες θα μπορέσουν να προωθήσουν τις νέες τους δημιουργίες για το 2020 ώστε να μην θεωρηθεί χαμένη η χρονιά. Η δημιουργία αυτής της σύγχρονης ψηφιακής πλατφόρμας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της ωρολογοποιίας και τίθεται σε λειτουργία παράλληλα με τις «ζωντανές» εκθέσεις Watches & Wonders. Η υλοποίησή της έγινε με τη συνεργασία των ανθρώπων της Fondation de la Haute Horlogerie (FHH) και στελεχών των μαρκών που συμμετέχουν. Οι άνθρωποι αυτοί εργάστηκαν εντατικά, ο καθένας από το σπίτι του, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στον πλανήτη τους τελευταίους μήνες από την πανδημία του Covid-19. Σε ένα ψηφιακό περιβάλλον καλοσχεδιασμένο και φιλόξενο οι λάτρεις των ρολογιών, οι επαγγελματίες και οι δημοσιογράφοι θα έχουν στο εξής την ευκαιρία να ενημερώνονται άμεσα για τις τελευταίες εξελίξεις στην βιομηχανία των ρολογιών: νέα μοντέλα, ανακοινώσεις εταιρειών, ειδήσεις από τον χώρο της υψηλής ωρολογοποιίας, συνεντεύξεις ειδικών, προβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.ά. Η Watches & Wonders αποτελεί πλέον ένα άρτια δομημένο «οικοσύστημα» τόσο εντός όσο και εκτός διαδικτύου. Η πλατφόρμα τέθηκε επισήμως σε λειτουργία στις 12:00 το μεσημέρι ώρα κεντρικής Ευρώπης (13:00 ώρα Ελλάδος) το Σάββατο 25 Απριλίου. Μέχρι στιγμής, από τις 30 μάρκες που εκθέτουν στο Σαλόνι της Γενεύης, έχουν ενεργοποιηθεί στην πλατφόρμα οι 17, ενώ σταδιακά το επόμενο διάστημα αναμένεται να συμμετάσχουν και οι υπόλοιπες. Ας πάρουμε λοιπόν μία πρώτη γεύση με μερικά από τα νέα μοντέλα που παρουσιάστηκαν για το 2020…

A. LANGE & SÖHNE Odysseus

Watches & Wonders 2020: Μία πρώτη γεύση-1

Η σαξονική εταιρεία παρουσίασε τη νέα έκδοση του σπορ μοντέλου της Odysseus, το οποίο είχαμε γνωρίσει με κάσα και μπρασελέ από ανοξείδωτο ατσάλι και τώρα κυκλοφορεί σε λευκό χρυσό και λουράκι από δέρμα ή –για πρώτη φορά για την Lange– από καουτσούκ.

 

BAUME & MERCIER Clifton Baumatic Day-Date Moon Phase

Watches & Wonders 2020: Μία πρώτη γεύση-2

Το επόμενο κεφάλαιο στην ιστορία των αυτόματων μηχανισμών Baumatic αφορά στην προσθήκη νέων complications, όπως η ημέρα, η ημερομηνία και οι φάσεις Σελήνης στο εντυπωσιακό μοντέλο που παρουσιάζουμε.

 

CARTIER Pasha de Cartier Squelette

Watches & Wonders 2020: Μία πρώτη γεύση-3

Το Pasha, ένα εμβληματικό μοντέλο του οίκου Cartier, επιστρέφει φέτος σε πλήθος παραλλαγών και μεγεθών για άνδρες και γυναίκες. Μία από τις εντυπωσιακότερες είναι η skeleton εκδοχή του.

 

HERMÈS Slim d’ Hermès GMT

Watches & Wonders 2020: Μία πρώτη γεύση-4

Ένα καλαίσθητο ταξιδιωτικό μοντέλο από ροζ χρυσό, μπλε καντράν με φιμέ κρύσταλλο και έναν υπέρλεπτο μηχανισμό κατασκευασμένο in-house από την Hermès, εφοδιασμένο με ένα αποκλειστικό ultra-thin σύστημα ώρας GMT.

 

H. MOSER & CIE Streamliner Flyback Chronograph Automatic

Watches & Wonders 2020: Μία πρώτη γεύση-5

Μία από τις εκπλήξεις αυτής της χρονιάς είναι ο σπορ ατσάλινος χρονογράφος –ναι, είναι χρονογράφος– Streamliner της Η. Moser & Cie. Όπως χαρακτηριστικά λένε οι κατασκευαστές του, είναι ένας χρονογράφος που δείχνει την ώρα και όχι ένα ρολόι που διαθέτει χρονογράφο.

 

HYT H5 Blue Fluid

Watches & Wonders 2020: Μία πρώτη γεύση-6

Τρισδιάστατη αρχιτεκτονική, διαφάνεια και επαναστατικός τρόπος απεικόνισης της ώρας με τη βοήθεια ενός έντονου μπλε υγρού, το οποίο κινείται μέσα σε ένα κυκλικό τριχοειδές γυάλινο σωληνάριο. Αυτό είναι το επόμενο κεφάλαιο στην ιστορία της ΗΥΤ, της εταιρείας που εισήγαγε την υδρομηχανική τεχνολογία στην ωρολογοποιία.

 

IWC Portugieser Perpetual Calendar 42mm

Watches & Wonders 2020: Μία πρώτη γεύση-7

Μία ολόκληρη συλλογή Portugieser δημιούργησε για το 2020 η IWC. Εκτός από τo θρυλικό της Perpetual Calendar, το οποίο για πρώτη φορά φιλοξενείται φέτος και σε κάσα 42 μόλις χιλιοστών (όταν η συνήθης διάμετρος είναι 44 mm), η μάρκα από το Schaffhausen παρουσίασε πλήθος νέων μοντέλων (αυτόματα, χρονογράφους, tourbillon κ.ά.), πολλά από τα οποία φέρουν manufacture μηχανισμούς.

 

JAEGER-LECOULTRE Master Control Chronograph Calendar

Watches & Wonders 2020: Μία πρώτη γεύση-8

Τέσσερις φρέσκες προσθήκες στην κλασική σειρά Master Control προσέθεσε φέτος η Jaeger-LeCoultre. Ένα αυτόματο με ημερομηνία, ένα με πλήρες ημερολόγιο και φάσεις Σελήνης, ένα ταξιδιωτικό μοντέλο με παγκόσμια ώρα καθώς και τον χρονογράφο με ετήσιο ημερολόγιο που σας παρουσιάζουμε. Έχουν όλα ατσάλινη κάσα 40 mm και φορούν φίνα λουράκια από δέρμα Novonappa σε ταμπά απόχρωση.

 

LAURENT FERRIER Grand Sport Tourbillon

Watches & Wonders 2020: Μία πρώτη γεύση-9

Ο Laurent Ferrier, συνιδρυτής της ομώνυμης ωρολογοποιίας, είναι ευρέως γνωστός για τα κλασικά του ρολόγια, τα οποία συνδυάζουν τις παραδοσιακές τεχνικές με την υψηλή μηχανική. Για το 2020 η πρότασή του είναι ένα σπορ μοντέλο εφοδιασμένο για πρώτη φορά με ενσωματωμένο μπρασελέ από ατσάλι. Διαθέτει tourbillon, το οποίο είναι ορατό μόνο από την πίσω όψη του ρολογιού.

 

MONTBLANC 1858 Split Second Chronograph

Watches & Wonders 2020: Μία πρώτη γεύση-10

Πολλά τα νέα μοντέλα από την δραστήρια Montblanc για το 2020. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά είναι η επανέκδοση του 1858 Split Second Chronograph σε συλλεκτική έκδοση 100 κομματιών με έντονο μπλε καντράν από ντεγκραντέ σμάλτο και κάσα 44 mm από σατινέ τιτάνιο.

 

PANERAI Luminor Marina DMLS 44 mm

Watches & Wonders 2020: Μία πρώτη γεύση-11

70 χρόνια από την εφεύρεση της φωσφορίζουσας ουσίας Luminor, η Panerai παρουσιάζει μεταξύ άλλων το εκπληκτικής ευκρίνειας Luminor Marina 44 mm, με κάσα από τιτάνιο και μπλε καντράν τύπου σάντουιτς με εγγυημένη φωτεινότητα για 70 χρόνια. Πανέμορφο, ελαφρύ, αδιάβροχο, με αυτόματο manufacture μηχανισμό και τρεις ημέρες ενεργειακής αυτονομίας.

 

PIAGET Altiplano Ultimate Concept

Watches & Wonders 2020: Μία πρώτη γεύση-12

Το γνωρίσαμε το 2019 ως μία πειραματική έκδοση εκπληκτικής μικρομηχανικής δεξιοτεχνίας, εξού και η λέξη Concept στο όνομά του. Ένα χρόνο αργότερα ο οίκος Piaget βγάζει θριαμβευτικά στην παραγωγή το λεπτότερο μηχανικό ρολόι όλων των εποχών, συνολικού πάχους μόλις 2 χιλιοστών!

 

PURNELL Escape IIS Treasure Baguette

Watches & Wonders 2020: Μία πρώτη γεύση-13

Η εταιρεία Purnell ειδικεύεται στην κατασκευή tourbillons υψηλής ταχύτητας. Για την πρώτη της εμφάνιση στην Watches & Wonders, παρουσιάζει το Escape IIS Treasure Baguette, το νέο μέλος της συλλογής Double Spherion Escape, το οποίο είναι και το πρώτο της υπερπολύπλοκο μοντέλο για γυναίκες.

 

REBELLION Predator S

Watches & Wonders 2020: Μία πρώτη γεύση-14

Με σχεδίαση εμπνευσμένη από τον κόσμο του αυτοκινήτου, όπως το καντράν σε μορφή κηρύθρας και η στεφάνη που βιδώνει με οκτώ μεγάλες βίδες, το Predator S έχει διάμετρο κάσας 42 mm και κυκλοφορεί σε εκδόσεις από άνθρακα, τιτάνιο και χρυσό 5Ν.

 

ROGER DUBUIS Excalibur Diabolus in Machina

Watches & Wonders 2020: Μία πρώτη γεύση-15

Με τη γνωστή avant-garde σχεδίαση για την οποία φημίζεται η Roger Dubuis, το φουτουριστικό αυτό ρολόι συνδυάζει δύο συναρπαστικές complications: ιπτάμενο tourbillon και minute repeater.

 

SPEAKE-MARIN One & Two Openworked Tourbillon Titanium

Watches & Wonders 2020: Μία πρώτη γεύση-16

Αυτό είναι το νέο μέλος της οικογένειας One & Two Openworked, η οποία αποτελείται από διάφορα μοντέλα με τον δικό τους ιδιαίτερο αισθητικό κώδικα. Το ρολόι αυτό διαθέτει πλέον και ιπτάμενο tourbillon και μάλιστα τοποθετημένο στη θέση 1:30, γεγονός που αυξάνει την δυσκολία και την πολυπλοκότητα κατασκευής του μηχανισμού του. Η Speake-Marin είναι η μόνη ωρολογοποιία που έχει το tourbillon σε αυτή τη θέση.

 

VACHERON CONSTANTIN Overseas Perpetual Calendar Ultra-thin

Watches & Wonders 2020: Μία πρώτη γεύση-17

Ο ροζ χρυσός σε συνδυασμό με το μπλε χρώμα πρωταγωνιστεί στη νέα εκδοχή του υπέρλεπτου μοντέλου Overseas με διηνεκές ημερολόγιο. Είναι η πρώτη φορά που η Vacheron Constantin επιλέγει αυτόν τον συνδυασμό. Το ρολόι συνοδεύεται από ροζ χρυσό μπρασελέ και δύο μπλε λουράκια, ένα από δέρμα αλιγάτορα και ένα από ανάγλυφο καουτσούκ.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την Watches & Wonders εδώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή