Στο σφυρί 4 Patek Philippe του Jean-Claude Biver

Στο σφυρί 4 Patek Philippe του Jean-Claude Biver

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Jean-Claude Biver είναι ένας ζωντανός θρύλος στην ιστορία της ωρολογοποιίας, χάρη στον οποίο διαμορφώθηκε σημαντικά το τοπίο του κλάδου τον 21ο αιώνα. Ο άνθρωπος με το μαγικό άγγιγμα, κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας του, έβαλε τη σφραγίδα του σε τρανταχτά ονόματα, ξεκινώντας από την Audemars Piguet, την Omega και την Blancpain και καταλήγοντας στις Hublot, TAG Heuer και Ζenith. Η εμπειρία του στον χώρο του ρολογιού αξιοζήλευτη, έχοντας θητεύσει σε όλα τα πόστα: μάρκετινγκ, ιδιοκτήτης, διευθύνων σύμβουλος, πρόεδρος, για να αποσυρθεί πέρυσι από τη θέση του επικεφαλής του τομέα ωρολογοποιίας του Ομίλου LVMH, μία θέση την οποία υπηρέτησε επί έξι χρόνια. Πέρα από το επαγγελματικό του ενδιαφέρον για τα ρολόγια, ο κ. Biver είναι και ένας σοβαρός συλλέκτης, με ιδιαίτερη προτίμηση στην Patek Philippe. Ο ίδιος ο Jean-Claude Biver έχει δηλώσει στο παρελθόν: «Όταν ήμουν στην Audemars Piguet ήθελα να αγοράσω την Patek Philippe και επειδή δεν το κατάφερα άρχισα να συλλέγω τα ρολόγια της».

Και ερχόμαστε στο θέμα μας. Στην προσεχή 11η δημοπρασία του οίκου Phillips στη Γενεύη, βγαίνουν προς πώληση τέσσερα σπάνια Patek από την προσωπική συλλογή του κ. Biver. Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί τελικά το διήμερο 27 και 28 Ιουνίου (ήταν να γίνει 9-10 Μαΐου αλλά αναβλήθηκε λόγω κορωνοϊού) στο ξενοδοχείο La Reserve της Γενεύης. Στο σφυρί θα βγουν πάνω από 200 αξιόλογα ρολόγια, αλλά όπως αντιλαμβάνεστε το ενδιαφέρον των συλλεκτών επικεντρώνεται κυρίως στα τέσσερα της συλλογής Biver, τα οποία αναμένεται να πιάσουν αρκετά εκατομμύρια, όπως αντικατοπτρίζεται και στις εκτιμώμενες τιμές που έχει θέσει ο οίκος Phillips.

Αριθμός 38

PATEK PHILIPPE Ref. 1518 (περί το 1948)

Στο σφυρί 4 Patek Philippe του Jean-Claude Biver-1

Ένα εκπληκτικό μοντέλο 35 χιλιοστών. Το 1518 ήταν το πρώτο ρολόι χειρός με διηνεκές ημερολόγιο και χρονογράφο που βγήκε στην παραγωγή από την Patek, το 1941. Σύμφωνα με την έρευνα, κατασκευάστηκαν μόνο 281 αντίτυπα, τα περισσότερα από κίτρινο χρυσό. Οι εκδόσεις από ροζ χρυσό είχαν συνήθως ασημί καντράν, ενώ με ροζ χρυσό καντράν γνωρίζουμε την ύπαρξη μόνο 13 αντιτύπων, γεγονός που καθιστά το συγκεκριμένο ένα από τα πιο σπάνια πολύπλοκα ρολόγια της Patek Philippe.

Εκτιμώμενη τιμή: 1.130.000-2.260.000 €

Στο σφυρί 4 Patek Philippe του Jean-Claude Biver-2

 

Αριθμός 64

PATEK PHILIPPE Ref. 96HU Worldtime (περί το 1937)

Στο σφυρί 4 Patek Philippe του Jean-Claude Biver-3

Η Patek Philippe έβγαλε στην παραγωγή το πρώτο της world time χειρός το 1939 με τον κωδικό 1415. Είχαν προηγηθεί όμως και μερικά πρωτότυπα δείγματα τα προηγούμενα χρόνια. Με διάμετρο μόλις 31 χιλιοστά, το Ref.96 είναι ένα από αυτά τα εξαιρετικά σπάνια πρωτότυπα –μόνο δύο είναι γνωστά– τα οποία κατασκευάστηκαν το 1937. Έγινε γνωστό στην κοινότητα των συλλεκτών το 2011 όταν το αγόρασε ο Jean-Claude Biver, ενώ το δεύτερο βρίσκεται στη συλλογή του Μουσείου της Patek Philippe στη Γενεύη.

Εκτιμώμενη τιμή: 282.000-564.000 €

Στο σφυρί 4 Patek Philippe του Jean-Claude Biver-4

 

Αριθμός 155

PATEK PHILIPPE Ref. 2499 (περί το 1957)

Στο σφυρί 4 Patek Philippe του Jean-Claude Biver-5

Το μοντέλο 2499 κυκλοφόρησε το 1951 και ήταν ο άμεσος απόγονος του μοντέλου 1518, σε πιο σπορτίφ εκδοχή και σε διάμετρο 37,5 χιλιοστά. Η δεύτερη σειρά, στην οποία ανήκει το συγκεκριμένο ρολόι έβγαινε είτε με αραβικούς αριθμούς είτε με ενδείξεις ωρών σε μορφή ράβδου και διέθετε ταχυμετρική κλίμακα. Μόνο 20 αντίτυπα σε κίτρινο χρυσό είναι γνωστά στην αγορά των συλλεκτών.

Εκτιμώμενη τιμή:  943.000-1.890.000 €

Στο σφυρί 4 Patek Philippe του Jean-Claude Biver-6

 

Αριθμός 214

PATEK PHILIPPE Ref. 1579 (περί το 1946)

Στο σφυρί 4 Patek Philippe του Jean-Claude Biver-7

Αυτός ο εντυπωσιακός και καλά διατηρημένος χρονογράφος με κωδικό 1579 είναι το ένα από τα τρία τέτοια μοντέλα της Patek Philippe από πλατίνα. Δεν γνωρίζουμε για πιο λόγο η μάρκα επέλεξε αυτό το πολύτιμο μέταλλο μόνο για τρία ρολόγια αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν τρεις διαδοχικούς σειριακούς αριθμούς και διαφορετικά καντράν, άρα το καθένα είναι μοναδικό στο είδος του. Έχει διάμετρο 36 χιλιοστά και είναι γνωστό στους συλλέκτες με την ονομασία "Spider Lugs" ή "Anse a Ragno".

Εκτιμώμενη τιμή: 752.000-1.500.000 €

Στο σφυρί 4 Patek Philippe του Jean-Claude Biver-8

 

Δείτε όλα τα ρολόγια της δημοπρασίας στην επίσημη ιστοσελίδα της Phillips.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή