Στις 12 Νοεμβρίου έγινε η απονομή βραβείων του Grand Prix Ωρολογοποιίας της Γενεύης (GPHG) για το 2020. Φυσικά τίποτε δεν ήταν όπως τις προηγούμενες χρονιές. Η έμφαση δόθηκε στη διαδικτυακή μετάδοση της εκδήλωσης, την οποία παρακολούθησαν ζωντανά οι λάτρεις των ρολογιών από όλο τον κόσμο. Η αίθουσα στην οποία πραγματοποιήθηκε η τελετή ήταν σχεδόν άδεια από κόσμο. Διάσπαρτα, με μεγάλες αποστάσεις κάθονταν οι εκπρόσωποι των μαρκών που θα βραβεύονταν, ορισμένα από τα μέλη της κριτικής επιτροπής καθώς και προσωπικότητες του κλάδου της ωρολογοποιίας που θα απένειμαν τα βραβεία. Μάλιστα για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις οι διοργανωτές φρόντισαν να γεμίσουν τα άδεια καθίσματα με κόκκινα μπαλόνια, πάνω στα οποία είχαν ζωγραφίσει ανθρώπινες φατσούλες.
Η κριτική επιτροπή και η νέα Ακαδημία της GPHG αποφάσισαν να απονείμουν 19 συνολικά βραβεία. Τη μεγαλύτερη διάκριση του Χρυσού Δείκτη «Aiguille d’Or» κέρδισε ο οίκος Piaget για το Altiplano Ultimate Concept, το λεπτότερο μηχανικό ρολόι όλων των εποχών, συνολικού πάχους μόλις 2 χιλιοστών!
Πώς επετεύχθη αυτή η άνευ προηγουμένου λεπτότητα; Η κάσα αποτελεί μέρος του μηχανισμού, διαθέτει μία μοναδική στο είδος της ενσωματωμένη κορώνα κουρδίσματος, ένα υπέρλεπτο κρύσταλλο (πάχους μόλις 0,2 mm!) ενώ είναι πρωτοφανής η κατασκευή του βαρελιού και του συστήματος ρύθμισης της ενέργειας. Το Altiplano Ultimate Concept αποτελείται από 167 μέρη και η ανάπτυξη και παραγωγή του γίνεται εξολοκλήρου in-house, στο τμήμα Έρευνας και Καινοτομίας της Piaget. Η όλη διαδικασία είχε ως αποτέλεσμα την κατοχύρωση πέντε πατεντών, ξεκινώντας από την κατασκευή της κάσας 41 mm, η οποία εκτελεί και χρέη βασικής πλάκας του μηχανισμού! Λόγω του περιορισμένου πάχους της, δεν χρησιμοποιήθηκε χρυσός αλλά ένα κράμα με βάση το κοβάλτιο, 2,3 φορές ισχυρότερο από τον χρυσό, και κατά συνέπεια πολύ δυσκολότερο στην επεξεργασία του.

Μία παρατήρηση που έχουμε να κάνουμε για τα φετινά βραβεία είναι ότι τις περισσότερες κατηγορίες κέρδισαν ρολόγια προερχόμενα από ανεξάρτητους σχεδιαστές και μικρές ή και νεοσύστατες manufactures, εξαιρουμένων των Bulgari, Breitling, Bovet, Tudor, Van Cleef & Arpels και Vacheron Constantin. To Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, το οποίο δίνεται κάποιο πρόσωπο που έχει επηρεάσει σημαντικά τον κλάδο της ωρολογοποιίας, πήγε στον Antoine Simonin, ωρολογοποιό, καθηγητή, συγγραφέα και πρώην διευθυντή του Ιδρύματος WOSTEP, ενός ανεξάρτητου, ουδέτερου οργανισμού, ο οποίος προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα και συμβουλευτικές υπηρεσίες στον κλάδο της ωρολογοποιίας.
Ας δούμε τώρα τα ρολόγια και τις μάρκες που βραβεύθηκαν:
Μεγάλο Βραβείο «Χρυσός Δείκτης»: PIAGET Altiplano Ultimate Concept
Καλύτερο Γυναικείο Ρολόι: BOVET 1822 Miss Audrey

Καλύτερο Πολύπλοκο Γυναικείο Ρολόι: CHARLES GIRARDIER Tourbillon Signature Mystérieuse «fleur de sel»
Καλύτερο Ανδρικό Ρολόι: VOUTILAINEN 28SC
Καλύτερο Πολύπλοκο Ανδρικό Ρολόι: GREUBEL FORSEY Hand Made 1
Εμβληματικό Ρολόι: BULGARI Aluminium Chronograph
Βραβείο Χρονομετρίας: CHRONOMÉTRIE FERDINAND BERTHOUD FB 2RE.2
Καλύτερο Ημερολόγιο και Αστρονομικό Ρολόι: VACHERON CONSTANTIN Overseas Perpetual Calendar Ultra-Thin Skeleton
Βραβείο Εξαιρετικής Μηχανικής: BOVET 1822 Récital 26 Brainstorm Chapter 2
Καλύτερος Χρονογράφος: H. MOSER & CIE Streamliner Flyback Chronograph Automatic
Καλύτερο Καταδυτικό Ρολόι: BREITLING Superocean Automatic 48 Boutique Edition
Καλύτερο Ρολόι–Κόσμημα: VAN CLEEF & ARPELS Frivole Secrète watch
Βραβείο Υψηλής Καλλιτεχνίας: VAN CLEEF & ARPELS Lady Arpels Soleil Féerique
Βραβείο «Μικρός Δείκτης»: BREITLING Superocean Heritage ’57 Limited Edition II
Βραβείο Πρόκληση: TUDOR Black Bay Fifty-Eight Navy Blue
Βραβείο Καινοτομίας: PARMIGIANI FLEURIER Hijri Perpetual Calendar
Βραβείο Τολμηρής Ιδέας: H. MOSER & CIE Endeavour Cylindrical Tourbillon H. Moser X MB&F
Βραβείο «Ωρολογιακή Αποκάλυψη»: PETERMANN BÉDAT Dead beat second