H ιδιάζουσα περίπτωση του MONTBLANC 1858 Geosphere Meissner Limited Edition

H ιδιάζουσα περίπτωση του MONTBLANC 1858 Geosphere Meissner Limited Edition

5' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν 14 κορυφές βουνών στον πλανήτη με υψόμετρο πάνω από 8.000 μέτρα. Ο Reinholt Messner έχει ανέβει σε όλες. Ο Ιταλός ορειβάτης, εξερευνητής και συγγραφέας θεωρείται από τους κορυφαίους στον τομέα του, έχοντας πολλά χιλιόμετρα ανάβασης στο ενεργητικό του, απίστευτα επιτεύγματα και ιστορίες να διηγηθεί. Από το 2018, όταν η Montblanc δημιούργησε το 1858 Geosphere, ένα πανέμορφο ομολογουμένως ρολόι με έναν καινοτόμο τρόπο απεικόνισης της παγκόσμιας ώρας στο καντράν, το ρολόι αυτό συνδέθηκε αμέσως και εμμέσως με τον Messner. Κι αυτό γιατί ήταν εμπνευσμένο από την πρόκληση των «Επτά Κορυφών» υιοθετώντας όμως την εκδοχή του Messner. Η περίφημη «Λίστα του Messner» είναι μία προτεινόμενη πορεία για το πώς ένας ορειβάτης μπορεί να κατακτήσει τις επτά υψηλότερες κορυφές, μία από κάθε ήπειρο της Γης. Όλοι οι σοβαροί εξερευνητές και αλπινιστές έχουν πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους αυτή την πρόκληση. Και η πορεία που προτείνει ο Messner είναι η δυσκολότερη από όλες.

H ιδιάζουσα περίπτωση του MONTBLANC 1858 Geosphere Meissner Limited Edition-1

 

Ποιος είναι ο Reinhold Messner;

Γεννήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1944. Έχει γίνει διάσημος για τις θρυλικές αναβάσεις του στις υψηλότερες κορφές του πλανήτη και για τη δική του εκδοχή της επικής ορειβατικής πρόκλησης «Επτά Κορυφές», η οποία έμεινε στην ιστορία ως η «Λίστα του Messner». Το να επιχειρήσει να απαριθμήσει κανείς τα επιτεύγματά του όλα αυτά τα χρόνια σε ένα άρθρο θα ήταν αδύνατον. Θα αρκεστούμε στα βασικότερα. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πραγματοποίησε σόλο ανάβαση στο Όρος Έβερεστ καθώς και την πρώτη ανάβαση στο Έβερεστ χωρίς βοηθητικό οξυγόνο μαζί με τον Peter Habeler. Το 1989-1990, μαζί με τον Γερμανό εξερευνητή Arved Fuchs, ήταν οι πρώτοι που διέσχισαν πεζοί την Ανταρκτική και τη Γροιλανδία, χωρίς να χρησιμοποιήσουν έλκηθρο με σκυλιά ή σνόουμομπιλ. Το 2004 ήταν ο πρώτος άνθρωπος που διέσχισε την έρημο Γκόμπι, περπατώντας δύο χιλιάδες χιλιόμετρα. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 80 βιβλία με τις περιπέτειές του, θήτευσε ευρωβουλευτής την πενταετία 1999-2004, έχοντας στην κορυφή της ατζέντας του περιβαλλοντικά ζητήματα, και το 2018 του απονεμήθηκε το βραβείο Princess of Asturias στην κατηγορία Sports, μαζί με τον συνάδελφο ορειβάτη Krzysztof Wielicki. Αυτόν τον καιρό επιβλέπει την δημιουργία μουσείων αφιερωμένων στον αλπινισμό και στα βουνά.  

H ιδιάζουσα περίπτωση του MONTBLANC 1858 Geosphere Meissner Limited Edition-2

 

Τα επιτεύγματα και το συναρπαστικό ταξίδι του Messner σε μία ζωή γεμάτη πάθος για περιπέτεια και ανακάλυψη αποδεικνύουν περίτρανα ότι όταν κάποιος τολμά και ακολουθεί τον προσωπικό του δρόμο προς την επιτυχία και την ολοκλήρωση μπορεί να τα καταφέρει. Για την Montblanc δεν μπορούσε να υπάρξει καλύτερο παράδειγμα προς μίμηση και ιδανικότερο πρόσωπο για να αποτίσει φόρο τιμής στους ανθρώπους που ανακαλύπτουν την πραγματική τους κλίση και εμπνέουν άλλους να εκφράσουν το σύνολο των δυνατοτήτων τους με τους δικούς τους όρους.

H ιδιάζουσα περίπτωση του MONTBLANC 1858 Geosphere Meissner Limited Edition-3

 

Το ρολόι

Το 1858 Geosphere Meissner Limited Edition είναι το πιο φρέσκο μέλος της συλλογής 1858, της οποίας κορυφαίο μοντέλο είναι το 1858 Geosphere, με πρωτοποριακή λειτουργία παγκόσμιας ώρας με δύο θολωτές περιστρεφόμενες υδρογείους. Τα μοντέλα Montblanc 1858 είναι εμπνευσμένα από τα θρυλικά μοντέλα τσέπης και τους χρονογράφους της ιστορικής ωρολογοποιίας Minerva, τα οποία είχαν σχεδιαστεί για στρατιωτική χρήση αλλά και ως εργαλεία για ορειβατικές αποστολές. Το ιστορικό εργοστάσιο της Minerva έχει περάσει πλέον στα χέρια της Montblanc.

H ιδιάζουσα περίπτωση του MONTBLANC 1858 Geosphere Meissner Limited Edition-4

 

Το νέο ρολόι είναι κατασκευασμένο από μπρούντζο με μπλε καντράν και ροζ χρυσές λεπτομέρειες, σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τον Reinhold Messner και έχει εντυπωσιακή vintage αισθητική που παραπέμπει στα ορειβατικά εργαλεία του παρελθόντος. Κυκλοφορεί σε συλλεκτική έκδοση 262 αντιτύπων, αριθμός που συμβολίζει τα 26.200 πόδια που ο διάσημος ορειβάτης έχει ανεβεί κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Για την Montblanc η σύνδεση των επιτευγμάτων του Messner με το μοντέλο Montblanc 1858 Geosphere ήταν μάλλον αυτονόητη. Κατ’ αρχάς οι περιστρεφόμενες υδρόγειοι του ρολογιού έχουν επάνω τους κόκκινες κουκκίδες που σηματοδοτούν τις Επτά Κορυφές του κόσμου (σύμφωνα με τη λίστα του Messner). Στο πίσω μέρος της κάσας υπάρχει μία εικόνα του όρους Mont Blanc, η πλήρης λίστα του Messner, μία πυξίδα και δύο διασταυρούμενες ορειβατικές αξίνες. Η συλλεκτική έκδοση έχει επίσης χαραγμένη την υπογραφή του Reinholt Messner.

H ιδιάζουσα περίπτωση του MONTBLANC 1858 Geosphere Meissner Limited Edition-5

 

Το ρολόι έχει κάσα διαμέτρου 42 mm από ένα ειδικό κράμα ορείχαλκου, με λεπτούς, καμπυλωτούς βραχίονες με γυαλιστερές και σατινέ επιφάνειες. Η διπλής κατεύθυνσης περιστρεφόμενη στεφάνη είναι οδοντωτή και έχει επιφάνεια από γυαλιστερό μπλε κεραμικό με τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα χαραγμένα επάνω της και γεμισμένα με φωσφορίζουσα Super-LumiNova.

H ιδιάζουσα περίπτωση του MONTBLANC 1858 Geosphere Meissner Limited Edition-6

 

Υπέροχο το ντεγκραντέ μπλε καντράν με τους δείκτες και τις ενδείξεις των ωρών σε ροζ χρυσό και μπεζ χρώμα. Όταν βρεθεί στο σκοτάδι, όλες οι σημαντικές ενδείξεις του ρολογιού φωσφορίζουν πεντακάθαρα και μάλιστα σε διαφορετικά χρώματα SuperLumiNova για ακόμη πιο θεαματικό αποτέλεσμα. Έτσι, οι δείκτες της ώρας, των λεπτών και της δεύτερης χρονικής ζώνης, τα σημεία του ορίζοντα και τα βελάκια της πυξίδας στη στεφάνη εμφανίζονται πράσινα, ενώ οι δύο υδρόγειοι με τις ηπείρους τους, οι αραβικοί αριθμοί και οι ενδείξεις των ωρών είναι καλυμμένα με γαλάζια SuperLumiNova. Αυτή η εμμονή με τη λεπτομέρεια υπενθυμίζει την μακρά ιστορία της Montblanc στην κατασκευή ρολογιών-εργαλείων.

H ιδιάζουσα περίπτωση του MONTBLANC 1858 Geosphere Meissner Limited Edition-7

 

Πέρα από την αδιαμφισβήτητα άρτια εξωτερική του εμφάνιση, το Montblanc 1858 Geosphere Messner Limited Edition κρύβει στο εσωτερικό του ένα πραγματικό διαμάντι: τον αυτόματο Calibre MB 29.25, ο οποίος κατασκευάζεται αποκλειστικά in-house και διαθέτει παγκόσμια ώρα με δύο περιστρεφόμενες υδρογείους που αναπαριστούν το βόρειο και το νότιο ημισφαίριο της Γης και πραγματοποιούν μία πλήρη περιστροφή κάθε 24 ώρες. Περιβάλλονται από μία κλίμακα με τις 24 χρονικές ζώνες, και διαθέτουν και ένδειξη ημέρας/νύχτας. Η δεύτερη ώρα εντοπίζεται στο 9 ενώ στο 3 βρίσκεται η ημερομηνία, η οποία είναι πάντοτε συνδεδεμένη με την τοπική ώρα. Ο μεσημβρινός αναφοράς του γεωγραφικού μήκους σε κάθε ημισφαίριο είναι μία γραμμή καλυμμένη με SuperLumiNova.

H ιδιάζουσα περίπτωση του MONTBLANC 1858 Geosphere Meissner Limited Edition-8

Με αυτή την απλή vintage απεικόνιση της παγκόσμιας ώρας το νέο συλλεκτικό ρολόι δεν μοιάζει με κανένα worldtimer της αγοράς. Το σύνολο ολοκληρώνει ένα πολυτελές μπλε υφασμάτινο λουράκι τύπου ΝΑΤΟ, το οποίο είναι χειροποίητο και κατασκευάζεται στη Γαλλία με παραδοσιακές μεθόδους. Σχεδιασμένο από την Montblanc, υφαίνεται στα εργαστήρια Julien Faure σε αργαλειούς Jacquard. Το αποτέλεσμα είναι ένα λουράκι ελαφρύ, απαλό, εξαιρετικά άνετο στον καρπό και πολύ ανθεκτικό. Η κατασκευή του δεν είναι απλή υπόθεση, απαιτεί δεξιοτεχνία, εμπειρία και τεχνογνωσία που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά και ανάλογη ποιότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί με τις σύγχρονες βιομηχανικές μεθόδους παραγωγής λουριών. Επιπλέον το χρώμα δεν ξεθωριάζει με τα χρόνια, επειδή το ύφασμα βάφεται από την αρχή. Άλλο ένα θετικό είναι ότι το λουράκι αυτό στεγνώνει αμέσως, οπότε δεν χρειάζεται να το αφαιρέσει κανείς από τον καρπό μετά από κολύμπι στη θάλασσα. Αυτή είναι άλλη μία από τις αρετές του ρολογιού, γιατί το Montblanc 1858 Geosphere Meissner Limited Edition μπορεί άνετα να καταδυθεί και να παραμείνει στεγανό μέχρι 100 μέτρα βάθος.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την Montblanc εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: Τζάννες (τηλ.: 210-210-3253610)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή