HOURS

Ποιο είναι το μυστικό του BLANCPAIN Tribute to Fifty Fathoms No Rad;

poio-einai-to-mystiko-toy-blancpain-tribute-to-fifty-fathoms-no-rad

Μόλις κυκλοφόρησε στην αγορά το remake ενός εμβληματικού καταδυτικού μοντέλου της Blancpain, του Fifty Fathoms “no radiations”. Αυτό το cult όργανο καταδύσεων προέρχεται από την ιστορία της ελβετικής εταιρείας και το παρελθόν της ως προμηθευτή του πολεμικού ναυτικού διαφόρων κρατών του κόσμου. Κάνουμε μία αναδρομή στο 1953. Οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν το Fifty Fathoms στις υποβρύχιες αποστολές τους ήταν οι Γάλλοι Κολυμβητές Μάχης. Επειδή επρόκειτο για ένα εξαιρετικά στιβαρό, ευανάγνωστο, αξιόπιστο και προπαντός αδιάβροχο ρολόι, γρήγορα εντάχθηκε στον βασικό εξοπλισμό τους. Το παράδειγμά τους ακολούθησαν και άλλοι, μεταξύ αυτών ο γερμανικός στρατός, ο οποίος στα μέσα της δεκαετίας του 1960 προμηθεύτηκε το Fifty Fathoms RPG 1, ένα μοντέλο που είναι περισσότερο γνωστό ως «BUND No Rad». Το όνομα αυτό αναφέρεται στον όρο «Bundeswehr» (ένοπλες δυνάμεις) που υπήρχε χαραγμένος στο πίσω μέρος των ρολογιών που χρησιμοποιούσαν οι «Kampfschwimmer», η ελίτ ομάδα κομάντο βατραχανθρώπων του Γερμανικού Ναυτικού έως τις αρχές της δεκαετίας του 1970.

poio-einai-to-mystiko-toy-blancpain-tribute-to-fifty-fathoms-no-rad0
Ένα από τα vintage Blancpain Fifty Fathoms “No Radiations” της δεκαετίας του 1960.

 

Αυτό που ξεχώριζε αμέσως το μοντέλο RPG 1 από όλα τα άλλα ήταν το λογότυπο «no radiations» που για πρώτη φορά εμφανιζόταν στο καντράν ενός Fifty Fathoms. Νο radiations, δηλαδή μη ραδιενεργό. Κι αυτό γιατί το ράδιο, ένα ραδιενεργό υλικό, χρησιμοποιείτο στην ωρολογοποιία ως φωτοβόλος ουσία στους δείκτες και στις ενδείξεις των καταδυτικών ρολογιών μέχρι τις αρχές των 1960s, όταν κηρύχθηκε επικίνδυνο για την υγεία. Η Blancpain λοιπόν, θέλοντας να καθησυχάσει τους επαγγελματίες και τους ερασιτέχνες δύτες που αγόραζαν ρολόγια Fifty Fathoms από προμηθευτές ειδικού εξοπλισμού, αποφάσισε να αναγράψει ξεκάθαρα ότι τα ρολόγια της δεν περιείχαν ράδιο και άρα ήταν ακίνδυνα για την υγεία. Έτσι στα καντράν εμφανίστηκε ένα ειδικό κίτρινο-κόκκινο σύμβολο με έναν μαύρο σταυρό και τις λέξεις «no radiations», ώστε το μήνυμά του να είναι απολύτως κατανοητό από όλους. Το ίδιο λογότυπο εμφανίστηκε εν συνεχεία και στο μοντέλο Fifty Fathoms RPGA 1, μία παραλλαγή του «BUND No Rad». Εκείνα τα καταδυτικά ρολόγια που έφεραν ένδειξη ότι δεν περιείχαν ράδιο είναι σήμερα περιζήτητα από τους συλλέκτες και αποτελούν σημαντικό μέρος της ιστορικής κληρονομιάς των Fifty Fathoms εδώ και εβδομήντα χρόνια.

 

Το ρολόι

Το νέο Tribute to Fifty Fathoms No Rad είναι πολύ κοντά στα πρωτότυπα εκείνα μοντέλα. Το μαύρο ματ καντράν του έχει γεωμετρικές ενδείξεις των ωρών με παραδοσιακούς κύκλους, παραλληλόγραμμα και έναν ρόμβο στο 12.

poio-einai-to-mystiko-toy-blancpain-tribute-to-fifty-fathoms-no-rad2

 

Οι ενδείξεις αυτές, όπως και οι δείκτες και η διαβαθμισμένη κλίμακα στη στεφάνη είναι επιστρωμένα με φωσφορίζουσα Super-LumiNova σε χρώμα «old radium», αναπαράγοντας την μπεζ-πορτοκαλί απόχρωση που έχουν αποκτήσει οι ενδείξεις στα vintage ρολόγια με το πέρασμα του χρόνου.

poio-einai-to-mystiko-toy-blancpain-tribute-to-fifty-fathoms-no-rad4

 

Στο 3 υπάρχει μία λευκή κορνίζα περικλείει το παράθυρο της ημερομηνίας, όπως ακριβώς σε ένα από τα μοντέλα των 1960s. Στο κάτω μέρος του καντράν υπάρχει βεβαίως το κίτρινο και κόκκινο σύμβολο «no radiations». Η μονής κατεύθυνσης περιστρεφόμενη στεφάνη έχει τη χαρακτηριστική κλίμακα που συναντούμε στα πρώτα μοντέλα Fifty Fathoms αλλά καλύπτεται από έναν ένθετο δακτύλιο από συνθετικό ζαφείρι, όπως τα μέλη της σύγχρονης συλλογής.

poio-einai-to-mystiko-toy-blancpain-tribute-to-fifty-fathoms-no-rad6

Η ατσάλινη κάσα είναι στεγανή μέχρι 300 μέτρα βάθος και έχει διάμετρο 40,3 mm, μέγεθος που συναντούμε αποκλειστικά στα περιορισμένης έκδοσης Fifty Fathoms.

poio-einai-to-mystiko-toy-blancpain-tribute-to-fifty-fathoms-no-rad8

 

Ο μηχανισμός είναι αυτόματος Blancpain Calibre 1151, με ελατήριο του μπαλανσιέ από πυρίτιο και τέσσερις ημέρες ενεργειακής αυτονομίας. Διαθέτει δύο βαρέλια, τα οποία κουρδίζουν με τη βοήθεια ενός ιδιαίτερου ρότορα που είναι εμπνευσμένος από κάποια ιστορικά μοντέλα της συλλογής, μεταξύ αυτών και κάποια από τα πρώτα Fifty Fathoms.

poio-einai-to-mystiko-toy-blancpain-tribute-to-fifty-fathoms-no-rad10

 

Το ρολόι έχει συνδυαστεί με ένα λουράκι από καουτσούκ τύπου «Tropic», ένα υλικό εξαιρετικά δημοφιλές στην κοινότητα των δυτών λόγω της αντοχής και της άνεσης που προσφέρει στον καρπό.  

 

 

Περισσότερες πληροφορίες για την Blancpain εδώ.

Αποκλειστική διάθεση: Kassis (τηλ.: 210-6941000)