O χρυσός έγινε πράσινος από την MONTBLANC!

O χρυσός έγινε πράσινος από την MONTBLANC!

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις πιο αγαπημένες και ενδιαφέρουσες ενασχολήσεις των εταιρειών ωρολογοποιίας είναι ο πειραματισμός τους με νέα υλικά. Αυτός τους ο πειραματισμός τις οδηγεί συχνά στη δημιουργία απροσδόκητων συνδυασμών και μίξεων μετάλλων. Έτσι, τα τελευταία χρόνια έχουμε δει διάφορες εκδοχές του χρυσού, οι οποίες αφορούν συνήθως τον ιδιαίτερο χρωματικό τόνο που αποκτά με τις προσμίξεις άλλων μετάλλων ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει και βελτιωμένη συμπεριφορά του χρυσού όσον αφορά τη σκληρότητα και την αντοχή του στον χρόνο. Στην προκειμένη περίπτωση ο οίκος Montblanc δημιούργησε ένα αποκλειστικό και πρωτόγνωρο κράμα χρυσού 18Κ για να ντύσει έναν άκρως συλλεκτικό του χρονογράφο, τον Montblanc 1858 Split Second Chronograph Limited Edition 18. Είναι ένα ρολόι που απευθύνεται σε connoisseurs που αγαπούν τα ιδιαίτερα vintage μοντέλα. Το νέο κράμα χρυσού, που ονομάστηκε Lime Gold, έχει μία πολύ ξεχωριστή κιτρινοπράσινη χροιά, η οποία οφείλεται στη μίξη χρυσού 18K (Au 750‰) με ασήμι (Ag 238‰) και σίδηρο (Fe 12‰). Το αποτέλεσμα είναι ένας θερμός τόνος του χρυσού που κινείται από το κίτρινο προς το πράσινο και το χρώμα αυτό του προσδίδει μία εντελώς vintage αισθητική.

Ο νέος χρονογράφος είναι ένα είδος φόρου τιμής στα θρυλικά επαγγελματικά ρολόγια που κατασκεύαζε η ιστορική ωρολογοποιία Minerva τις δεκαετίας του 1920 και 1930 και προορίζονταν κατ’ αρχήν για στρατιωτική χρήση, καθώς ήταν ιδιαιτέρως στιβαρά, ακριβή και ευανάγνωστα. Όλα άλλωστε τα μοντέλα της οικογένειας Montblanc 1858 σχεδιάζονται ως ρολόγια-εργαλεία για τους λάτρεις της ορειβασίας και της εξερεύνησης και είναι εμπνευσμένα από την παγκόσμια τάση που μας στρέφει προς τη Φύση και τις υπαίθριες δραστηριότητες.  

O χρυσός έγινε πράσινος από την MONTBLANC!-1

Ο νέος Montblanc 1858 Split Second Chronograph Limited Edition 18 είναι η σύγχρονη απόδοση ενός ιστορικού στρατιωτικού χρονογράφου 46 χιλιοστών της Minerva από τη δεκαετία του 1930, ο οποίος ήταν εφοδιασμένος με τον πρωτότυπο calibre 19-09CH. Η διάμετρος του νέου ρολογιού είναι 44 mm και η κάσα του είναι από Lime Gold 18Κ συνδυασμένη με ένα χρυσό, ιδιαιτέρως ευανάγνωστο καντράν με ωραίο φινίρισμα σε μοτίβο ηλιακών ακτίνων και πράσινο λουράκι από λείο δέρμα nubuck.

O χρυσός έγινε πράσινος από την MONTBLANC!-2
Λεπτομερή σκίτσα του κουρδιστού rattrapante μηχανισμού καθώς και του εξωτερικού design του νέου χρονογράφου.

 

Αυτό που κάνει το καντράν τόσο ξεχωριστό είναι η μονόχρωμη vintage αισθητική του, καθώς όλες οι λεπτομέρειες και τα στοιχεία που εμφανίζονται πάνω σ’ αυτό είναι σε πράσινο χρώμα: οι μεγάλοι απλικέ αραβικοί αριθμοί, οι δύο φωσφορίζοντες κεντρικοί δείκτες τύπου cathedral, η κλίμακα των λεπτών, ο κεντρικός rattrapante δευτερολεπτοδείκτης, η ταχυμετρική και η τηλεμετρική κλίμακα όπως και το ιστορικό έμβλημα της Montblanc στο 12. Μάλιστα για δημιουργούν μία τρισδιάστατη αίσθηση μέρα-νύχτα, οι αραβικοί αριθμοί είναι εξολοκλήρου φτιαγμένοι από Super-LumiNova με μία πατενταρισμένη μέθοδο που εμπεριέχει το φωτοβόλο υλικό και δημιουργεί μία ενιαία φόρμα χωρίς περίγραμμα. Χρυσό χρώμα επελέγη για τον κεντρικό δευτερολεπτοδείκτη του χρονογράφου όπως και για τους δείκτες στους μετρητές των 30 λεπτών και των μικρών δευτερολέπτων. Το κρύσταλλο πάνω από το καντράν έχει υποστεί αντι-μαγνητική επεξεργασία διασφαλίζοντας μεγαλύτερη ακρίβεια στους δύο δευτερολεπτοδείκτες του χρονογράφου.  

O χρυσός έγινε πράσινος από την MONTBLANC!-3

Όπως και στο πρωτότυπο ρολόι, το Montblanc 1858 Split Second Chronograph Limited Edition 18 έχει τηλεμετρική κλίμακα στην περιφέρεια του καντράν. Το τηλέμετρο ήταν σύνηθες χαρακτηριστικό γνώρισμα των θρυλικών χρονογράφων της Minerva και εκτός από μία χρήσιμη λειτουργία προσδίδει και ρετρό χαρακτήρα στο ρολόι. Με το τηλέμετρο μπορεί κανείς να μετρήσει την απόσταση ενός οπτικού και ακουστικού φαινομένου, όπως η μία αστραπή και μία βροντή.

O χρυσός έγινε πράσινος από την MONTBLANC!-4
Ιστορικός χρονογράφος Monopoussoir της Minerva με τηλέμετρο και ταχύμετρο

Το ταχύμετρο (με βάση το 1000) αναπτύσσεται ελικοειδώς στο κέντρο του καντράν και επιτρέπει τον κάτοχο του ρολογιού να μετρήσει ένα χρονικό διάστημα έως και τρία λεπτά (ενώ οι παραδοσιακοί χρονογράφοι μετρούν χρονικά διαστήματα έως ένα λεπτό). Το ταχύμετρο δείχνει την ταχύτητα ενός κινούμενου αντικειμένου, π.χ. ενός αυτοκινήτου, ως προς μία δεδομένη απόσταση.

O χρυσός έγινε πράσινος από την MONTBLANC!-5

 

Από το κρύσταλλο ζαφειριού στο πίσω μέρος της κάσας αποκαλύπτεται σε όλο του το μεγαλείο ο Manufacture calibre MB M16.31, ένας κουρδιστός μηχανισμός χρονογράφου monopoussoir, δηλαδή με ένα και μόνο μπουτόν (επάνω στην κορώνα), ο οποίος είναι βασισμένος στον πρωτότυπο calibre 19-09CH της Minerva από το 1909 καθώς και τον μεταγενέστερο 17-29 από τη δεκαετία του 1930, που χρησιμοποιούνταν και οι δύο τόσο σε ρολόγια τσέπης όσο και σε χειρός.

O χρυσός έγινε πράσινος από την MONTBLANC!-6

Ο νέος calibre MB M16.31 εντυπωσιάζει τόσο για την αρχιτεκτονική του όσο και για το εξαίρετο φινίρισμά του και είναι δημιούργημα της Montblanc Manufacture στο Villeret. Ο μηχανισμός έχει δύο τροχούς τύπου στήλης (column wheels), έναν για τον χρονογράφο και έναν για τη λειτουργία rattrapante (split seconds), μεγάλο τροχό του μπαλανσιέ με 18 βίδες που χτυπά σε παραδοσιακή συχνότητα 2,5 Hz (18.000 ταλαντώσεις ανά ώρα), σαν τον πρωτότυπο μηχανισμό, και προσφέρει έως 50 ώρες αυτονομία μέχρι το επόμενο κούρδισμα.

Πρόκειται για εξαιρετικά σπάνια συλλεκτική έκδοση 18 μόλις αντιτύπων.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την Montblanc εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: Τζάννες (τηλ.: 210-3253610)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή