Η επόμενο τεχνολογικό επίτευγμα της SWATCH είναι το βιοκεραμικό

Η επόμενο τεχνολογικό επίτευγμα της SWATCH είναι το βιοκεραμικό

8' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μία στροφή στη συνολική στρατηγική της Swatch προς την αειφορία και τις φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές και προϊόντα. Ένα πολύ μεγάλο βήμα ήταν η κατασκευή του «στρατηγείου» της Swatch στην Biel της Ελβετίας, ένα εκπληκτικό κτήριο που εγκαινιάστηκε το 2019 και αποτελεί πραγματικό case-study οικολογικής αρχιτεκτονικής με την υπογραφή του Ιάπωνα αρχιτέκτονα Shigeru Ban. Τώρα η ελβετική εταιρεία παρουσιάζει μία ακόμη παγκόσμια πρωτοτυπία: τη νέα συλλογή BIG BOLD BIOCERAMIC, μία σειρά από ρολόγια φτιαγμένα από ένα επαναστατικό υλικό-πατέντα της Swatch, το οποίο συνδυάζει το κεραμικό υψηλής τεχνολογίας με το πλαστικό βιολογικής προέλευσης. Το HOURS είχε τη χαρά να συνομιλήσει με τον καθ’ ύλην αρμόδιο για τα πεπραγμένα της Swatch, τον Carlo Giordanetti, ο οποίος έχει διατελέσει επί πολλά χρόνια δημιουργικός διευθυντής της Swatch και είναι πλέον υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας καθώς και διευθύνων σύμβουλος του Swatch Art Peace Hotel στη Σαγκάη, ενός ξενοδοχείου που εκτός από πελάτες φιλοξενεί και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Το πρώτο πράγμα που μας κατέστησε σαφές ο κ. Giordanetti είναι ότι «το όραμά μας ήταν πάντοτε εμπνευσμένο από το αίσθημα της ευθύνης, πρωτίστως στον τομέα της προστασίας του εργασιακού μας περιβάλλοντος. Αν σκεφτεί κανείς ότι η Swatch, η οποία γεννήθηκε πριν από 38 χρόνια ως μία ελβετική εταιρεία με δέσμευση και προς την χώρα της (είναι γνωστό ότι το Swatch Group ως όμιλος είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στην Ελβετία), το αίσθημα ευθύνης ήταν πάντοτε πολύ ισχυρό. Και φυσικά με την πάροδο των ετών αυτό το αίσθημα ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον γινόταν ολοένα και σημαντικότερο».

Η επόμενο τεχνολογικό επίτευγμα της SWATCH είναι το βιοκεραμικό-1
O ιθύνων νους της Swatch, Carlo Giordanetti, και μαζί ένα από τα νέα BIG BOLD BIOCERAMIC

 

Με οδηγό την καινοτομία

Στην 38χρονη ιστορία της Swatch, εκτός από την αναμφισβήτητη συμβολή των designers και των καλλιτεχνών, υπήρχε και άλλη μία κατηγορία ανθρώπων που συνέβαλαν στην επιτυχία της μάρκας: οι μηχανικοί, οι ερευνητές και οι τεχνίτες-ωρολογοποιοί, o οποίοι βρίσκονται συνεχώς σε ανοιχτή επικοινωνία με τους σχεδιαστές και από τις ζυμώσεις και τον δημιουργικό διάλογο μεταξύ των δύο μερών προκύπτουν μικρά θαύματα για τον καρπό. Γιατί πέρα από το εξαιρετικό τους design, τα ρολόγια της Swatch βρίθουν τεχνικών καινοτομιών και πρωτοποριακών υλικών. Μετά τα πρώτα πλαστικά μοντέλα του 1983, η Swatch εισήγαγε πολλές καινοτόμες ιδέες στον κόσμο της ωρολογοποιίας. Όπως το 1995, όταν παρουσίασε το Solar, που λειτουργούσε αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, ή το Access, που εκτός από την ώρα έδειχνε και τον δρόμο προς τις πίστες του σκι, σαν ένα σύγχρονο ski pass. Το 1997 το Skin με την υπέρλεπτη κάσα έγινε το δεύτερο δέρμα μας, ζυγίζοντας ελάχιστα γραμμάρια, ενώ το 2004, πολύ μπροστά από την εποχή της, η Swatch λανσάρισε το πρώτο «connected» ρολόι, το Paparazzi, το οποίο συνδεόταν ασύρματα με το internet, δίνοντας πρόσβαση σε μηνύματα, νέα ή υπηρεσίες πρόγνωσης καιρού ανά πάσα στιγμή. Το 2013 ήρθε στη ζωή μας το SISTEM51, ο πρώτος μηχανικός μηχανισμός που συναρμολογείται σε μια πλήρως αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής. Είναι ένα αυτόματο ρολόι αποτελούμενο –ακριβώς όπως τα πρωτότυπα Swatch– από μόλις 51 μέρη, τα οποία συγκρατούνται από έναν και μοναδικό κεντρικό άξονα. Και φθάνουμε στο 2020. Το ταξίδι προς την καινοτομία συνεχίστηκε με ένα «βιολογικό reload», καθώς τον Οκτώβριο κυκλοφόρησαν τα πρώτα ρολόγια από πλαστικό βιολογικής προέλευσης, που φτιάχνεται από τους σπόρους του φυτού ρίκινο (από το οποίο εξάγεται το καστορέλαιο). Η Swatch επέλεξε να χρησιμοποιήσει αυτό το υλικό για να επαναλανσάρει τα πρώτα εκείνα ρολόγια του 1983. Και τώρα πραγματοποιείται το επόμενο τεχνολογικό βήμα της Swatch στο ταξίδι της προς την αειφορία, με τα νέα BIG BOLD BIOCERAMIC.

Η επόμενο τεχνολογικό επίτευγμα της SWATCH είναι το βιοκεραμικό-2

«Όλα αυτά συμβαίνουν διαδοχικά και όλα πηγάζουν από την ανάγκη μας για καινοτομία και από την πρόκληση να ξεπερνούμε τον εαυτό μας», εξηγεί ο κ. Giordanetti. «Κι αυτό είναι ένα ενδιαφέρον ταξίδι όχι μόνο προς την καινοτομία αλλά και προς την εύρεση μίας ισορροπίας. Θέλουμε να ξεπερνούμε τον εαυτό μας χωρίς όμως να λησμονούμε το παρελθόν μας. Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για το ποιοι είμαστε και για το πώς καταφέραμε να φθάσουμε ως εδώ συνεπώς αυτή η ιδέα της εισαγωγής νέων υλικών στη γλώσσα της Swatch και της χάραξης μίας νέας πορείας για μας είναι ενδιαφέρουσα γιατί συμβαίνει χωρίς να απαρνιόμαστε το παρελθόν μας. Επίσης, επειδή όταν ανακαλύπτεις νέα υλικά –και το βιοκεραμικό είναι ένα καλό παράδειγμα– ανακαλύπτεις κάτι ενδιαφέρον που κανείς δεν είχε ξανακάνει στο παρελθόν. Γιατί παντρεύει τα καλύτερα στοιχεία από δύο κόσμους: τις αρετές των κεραμικών με τις αρετές του πλαστικού βιολογικής προέλευσης».

Η βιωσιμότητα το επόμενο στοίχημα

Τα BIG BOLD BIOCERAMIC είναι κατασκευασμένα από βιοκεραμικό, ένα πρωτοφανές υλικό, πατέντα της Swatch, το οποίο είναι μία πρόσμιξη κεραμικού και πλαστικού βιολογικής προέλευσης. Σύμφωνα με τον Carlo Giordanetti, «το κεραμικό, το οποίο χρησιμοποιούν πολλές ωρολογοποιίες πολυτελείας, είναι ένα εκλεπτυσμένο και ανθεκτικό υλικό που δεν χαράζει και δεν διαβρώνεται. Είναι όμως αρκετά εύθραυστο. Με την προσθήκη του πλαστικού βιολογικής προέλευσης αποκτά μεγαλύτερη πλαστικότητα και ανθεκτικότητα και απορροφά τους κραδασμούς. Χάρη στην αναλογία 2/3 κεραμικό με 1/3 πλαστικό βιολογικής προέλευσης εξασφαλίζεται αντοχή στις χαρακιές και το προϊόν παραμένει αψεγάδιαστο για πολύ καιρό. Επιπλέον, το κεραμικό έχει μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα απαλή υφή και μία θερμή και πολύ ευχάριστη αίσθηση στον καρπό».

Η επόμενο τεχνολογικό επίτευγμα της SWATCH είναι το βιοκεραμικό-3

Αλλά και η αρχιτεκτονική των BIG BOLD BIOCERAMIC είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, αφού δεν υπάρχει κλασικό καντράν και ο μηχανισμός τους είναι εκτεθειμένος σε κοινή θέα. «Αυτό είναι μία σχεδιαστική επιλογή», τονίζει ο συνομιλητής μας. «Αυτό όμως που ήθελα να επισημάνω είναι ότι δεν αλλάξαμε τον τρόπο κατασκευής του ρολογιού. Δεν είχαμε καμία πρόθεση να αλλάξουμε την ψυχή μας επειδή χρησιμοποιήσαμε το βιοκεραμικό. Η ψυχή μας παραμένει η ίδια αλλά ανακαλύψαμε αυτό το εκπληκτικό μείγμα αυτών των δύο υλικών που πραγματικά προσφέρει δυνατότητες που τα δύο υλικά από μόνα τους δεν διαθέτουν».

Η πρόκληση του κορωνοϊού

«Μας πήρε πολύ χρόνο μέχρι να βρούμε το κατάλληλο πλαστικό βιολογικής προέλευσης που θα μας επέτρεπε να διατηρήσουμε την ίδια κατασκευαστική δομή των ρολογιών Swatch», παραδέχεται ο κ. Giordanetti. «Πριν από πολλά χρόνια είχε επικοινωνήσει μαζί μας ένας ειδικός που δημιουργούσε πλαστικό από καλαμπόκι. Ενδιαφερθήκαμε αμέσως και τα εργαστήριά μας άρχισαν αν το δοκιμάζουν. Ήταν όμως πολύ μαλακό και δεν είχε αντοχή. Δεν μπορούσαμε συνεπώς να εγγυηθούμε την ποιότητα των μικρο-εξαρτημάτων. Μας πήρε λοιπόν αρκετό καιρό μέχρι να καταλήξουμε στο πλαστικό βιολογικής προέλευσης που λανσάραμε τον περασμένο Οκτώβριο. Και μετά υπήρξε ένα είδος επιτάχυνσης, κάναμε πρόοδο πάρα πολύ γρήγορα. Δεν λέω ότι συνέβη σε έξι μήνες, αλλά σίγουρα σε λιγότερο από έναν χρόνο. Το 2020 ήταν απίστευτη χρονιά. Για πολλούς ήταν χρονιά στάσης, τα πράγματα πάγωσαν, όμως κάτι μαγικό συνέβη όχι μόνο στον κόσμο της Swatch αλλά και στον παραγωγικό κόσμο. Παρατηρήθηκε ένα είδος αντίστασης, είπαμε ΟΚ, πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να αντισταθμίσουμε όλο αυτό το άσχημο πράγμα κάνοντας κάτι θετικό. Γι’ αυτό και υπήρξε ένα κύμα ενθουσιασμού και ένα αίσθημα νίκης και γι’ αυτό έγιναν όλα τόσο γρήγορα. Βεβαίως αν θέσετε το ίδιο ερώτημα στους μηχανικούς μας το πιθανότερο είναι να σας πουν πως είμαστε μία ομάδα από εντελώς τρελούς ανθρώπους και ότι θα χρειάζονταν ακόμη ένα εξάμηνο για να τελειοποιήσουν την ιδέα. Ήδη όμως είχαμε εξασφαλίσει μία εκπληκτική ποιότητα οπότε ήταν σημαντικό να δείξουμε στον κόσμο την δύναμη της καινοτομίας που διέπει την Swatch».

Η επόμενο τεχνολογικό επίτευγμα της SWATCH είναι το βιοκεραμικό-4

 

Το κόστος του βιοκεραμικού

Πόσο είναι όμως το κόστος δημιουργίας ενός τέτοιου πρωτοποριακού υλικού και πώς αντανακλά αυτό το κόστος στην τιμή του τελικού προϊόντος; Γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προτερήματα των ρολογιών Swatch είναι η εξαιρετικά προσιτή τους τιμή. Ο Carlo Giordanetti ήταν καθησυχαστικός: «Είναι φυσικό να συνδέουμε τον όρο «κεραμικός» με μία μάρκα πολυτελείας, αλλά ένα από τα πράγματα για τα οποία είμαστε υπερήφανοι είναι ότι –εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, –όπως όταν λανσάραμε το Flymagic (στα 1.500 €) ή το Skin με διαμάντια, πριν μερικά χρόνια– η αποστολή μας είναι να κρατάμε τις τιμές μας σε εξαιρετικά προσιτά επίπεδα. Συνεπώς η τιμή των BIG BOLD BIOCERAMIC θα είναι απολύτως εναρμονισμένη με τις τιμές των Swatch, θα είναι λίγο πάνω από τα 100 €». Η επίσημη τιμή τους στην ελληνική αγορά είναι 125 €.

Η επόμενο τεχνολογικό επίτευγμα της SWATCH είναι το βιοκεραμικό-5

Χρώματα και μοντέλα

Τα πρώτα μοντέλα BIG BOLD BIOCERAMIC έχουν διάμετρο 47 χιλιοστά και βγαίνουν σε πέντε χρώματα: μαύρο, λευκό, γκρι, ροζ και γαλάζιο. Σύμφωνα με τον κ. Giordanetti «ήταν αυτονόητο ότι έπρεπε να έχουμε μαύρο και λευκό, καθώς είναι τα δύο απολύτως αντίθετα όπως και τα δύο χρώματα που αφορούν περισσότερο ένα κοινό πιο εκλεπτυσμένο, που εκτιμά το design. Τα παστέλ χρώματα κυριαρχούν ως τάση για την άνοιξη του 2021. Κι αυτό γιατί όλοι χρειαζόμαστε φωτεινότητα, ευτυχία, ένα αίσθημα φωτός. Όσο για την επιλογή του γκρι ήταν πολύ συγκεκριμένη, καθώς το γκρι επελέγη ως χρώμα της χρονιάς από την Pantone. Προσδίδει κύρος, έχει μία αυθεντική Bauhaus προσέγγιση και διακατέχεται από μία καθαρότητα, περισσότερο κι από το λευκό ή το μαύρο».

Η επόμενο τεχνολογικό επίτευγμα της SWATCH είναι το βιοκεραμικό-6

Τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν και άλλα BIG BOLD BIOCERAMIC σε πιο έντονους χρωματισμούς ενώ έχει προγραμματιστεί η χρήση του βιοκεραμικού και σε άλλες συλλογές της Swatch. «Προφανώς ανοίγουν νέοι ορίζοντες για την Swatch, συνεπώς όλες οι σειρές προϊόντων θα επωφεληθούν αυτού του νέου υλικού», εξηγεί ο κ. Giordanetti και τονίζει πως «αυτό που προβλέπουμε για το μέλλον είναι ένα τοπίο όπου θα υπάρχουν περισσότερες επιλογές πέραν του πλαστικού. Θα χρησιμοποιούμε πλαστικό στις περιπτώσεις που είναι απολύτως απαραίτητο, καθώς θα μας επιτρέπει να κάνουμε πράγματα που διαφορετικά δεν θα μπορούμε να κάνουμε. Το όραμά μας είναι να συμπεριλάβουμε όλο και περισσότερα υλικά νέας γενιάς. Ο λόγος που επιλέξαμε τα BIG BOLD για να κάνουμε την αρχή είναι επειδή θέλουμε να λειτουργήσει σαν ένα είδος μανιφέστου όσον αφορά το νέο υλικό. Η ευχή μου είναι ότι οι άνθρωποι που θα αγοράσουν αυτή την πρώτη συλλογή θα την κρατήσουν ως αναμνηστικό, καθώς θα είναι οι πρώτοι που θα την έχουν αποκτήσει. Επειδή το βιοκεραμικό πρόκειται να αποτελέσει κομμάτι του μέλλοντός μας, θεωρώ ότι θα μπορούσε να διαδραματίσει τον ρόλο ενός ορόσημου, όπου θα μπορεί κάποιος να πει “Ήμουν κι εγώ εκεί όταν συνέβη αυτό!”».

Δείτε και το σχετικό video…

Περισσότερες πληροφορίες για την Swatch εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: Swatch Group Greece (τηλ.: 210-9565656)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή