272.800 ευρώ για ένα MIDO του Ettore Bugatti σε δημοπρασία

272.800 ευρώ για ένα MIDO του Ettore Bugatti σε δημοπρασία

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 17 Απριλίου 2021, κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας «Classic cars and classic watches» που διοργάνωσε ο οίκος δημοπρασιών Stanislas Machoïr, στην Τουλούζη της Γαλλίας, ένα ρολόι Mido που ανήκε στον Ettore Bugatti πωλήθηκε έναντι του ποσού του 272.800 ευρώ. Το ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη είδηση δεν έχει να κάνει μόνο με τον διάσημο ιδιοκτήτη του ρολογιού αλλά και με το γεγονός ότι ήταν ένα σπάνιο μοντέλο. Ανήκει σε μία σειρά ρολογιών ιδιαίτερου σχήματος που ο Bugatti παρήγγειλε από τη Mido και τα οποία δώρισε σε συγγενείς και φίλους καθώς και στους πιο άξιους οδηγούς και μηχανικούς του. Την περίοδο 1926-1932 η Mido είχε δημιουργήσει τέσσερις αποκλειστικές σειρές ρολογιών για τον Ettore Buggati. Όλα ήταν από χρυσό ή ασήμι, είχαν κουρδιστούς μηχανισμούς και ιδιαίτερο σχήμα κάσας τύπου radiator grille, εμπνευσμένο από τη σχάρα που υπάρχει μπροστά από το ψυγείο αρκετών Bugatti. Αργότερα η Mido κατοχύρωσε το συγκεκριμένο σχέδιο.

272.800 ευρώ για ένα MIDO του Ettore Bugatti σε δημοπρασία-1

Συνολικά η Mido δημιούργησε περίπου εκατό κομμάτια. Όλα τα ρολόγια είχαν δερμάτινα λουράκια εκτός από ένα ρολόι από κίτρινο χρυσό που ανήκε στον ίδιο τον Ettore Bugatti, το οποίο είχε χρυσό μπρασελέ. Αυτό ήταν και το μοναδικό «radiator grille» ρολόι με ενσωματωμένο στην κάσα πλεκτό μπρασελέ τύπου Milanaise. Το μοναδικό «Mido pour Bugatti» No. 261.492 κατασκευάστηκε το 1929 και έχει κορώνα σε σχήμα καπακιού ψυγείου αυτοκινήτου τοποθετημένη στο 12, και μπροστά της εμφανίζεται το λογότυπο της Bugatti σε κόκκινο σμάλτο. 

272.800 ευρώ για ένα MIDO του Ettore Bugatti σε δημοπρασία-2
Το πρωτότυπο Mido του Ettore Bugatti το οποίο κατασκευάστηκε το 1929. (Photo: Vintage Watch Story)

Ήταν τόση η επιτυχία της σειράς Bugatti ώστε η Mido σχεδίασε ανάλογες σειρές σε αυτό το σχήμα κάσας και για άλλες εταιρείες αυτοκινήτων το 1925 και το 1926, όπως οι Alfa Romeo, Buick, Chevrolet, Chrysler και Rolls-Royce. Τα καντράν σε αυτά τα ρολόγια χειρός, επιτραπέζια και τσέπης, γνωστά και ως «Montres de l’Automobiliste» (ρολόγια των αυτοκινητιστών), ήταν εμπνευσμένα από διάφορα σχέδια σχάρας των ψυγείων αυτοκινήτων.  

Η εταιρεία Mido που ιδρύθηκε το 1918 από τον Ελβετό ωρολογοποιό Georges Schaeren έχει πλούσια ιστορία από σχεδιαστικές και τεχνολογικές καινοτομίες στον τομέα της ωρολογοποιίας, με έμφαση στη δημιουργία πρακτικών και ανθεκτικών ρολογιών. Ένα παράδειγμα αφορά την στεγανοποίηση των ρολογιών: το 1930 η Mido επινόησε ένα αποκλειστικό σύστημα κορώνας που σφραγίζει με φελλό (το οποίο το 1959 έγινε γνωστό ως «Aquadura») και καθιστούσε την κάσα «αδιάβροχη». Λίγα χρόνια αργότερα, το 1934, το μοντέλο Multifort ήταν ένα από τα πρώτα αντιμαγνητικά ρολόγια με αυτόματο μηχανισμό και ενσωματωμένο σύστημα στεγανότητας και αντικραδασμικής προστασίας, και αυτές του οι ιδιότητες το κατέστησαν ένα από τα best-seller ρολόγια της μάρκας από τη δεκαετία του 1930 ως τη δεκαετία του 1950.

272.800 ευρώ για ένα MIDO του Ettore Bugatti σε δημοπρασία-3

Το Mido Bugatti, ένα μοντέλο που συχνά πωλείται έναντι πενταψήφιων ποσών σε δημοπρασίες, είναι ένα από τα ρολόγια της Mido εκείνης της περιόδου που είναι περιζήτητα στην κοινότητα των συλλεκτών. Ένα άλλο είναι το Ocean Star Decompression Timer από τη δεκαετία του 1960. Η σύγχρονη συλλογή της Mido αποτελείται από αρκετά νέα μοντέλα με vintage αναφορές σε ιστορικά της ρολόγια, όπως το Multifort Patrimony Chronograph, που είναι η επανέκδοση ενός εμβληματικού χρονογράφου, του Multifort Multichrono του 1937, ή το Ocean Star Tribute που αποτίει φόρο τιμής στα καταδυτικά μοντέλα της δεκαετίας του ’60.  

Περισσότερες πληροφορίες για την Mido εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: Swatch Group Greece (τηλ.: 210-9565656)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή