Πώς διακρίνουμε ένα αριστούργημα; Η ROLEX δίνει την απάντηση

Πώς διακρίνουμε ένα αριστούργημα; Η ROLEX δίνει την απάντηση

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αυλαία των βραβείων Όσκαρ έπεσε το βράδυ της Κυριακής 25 Απριλίου και παρά τους περιορισμούς λόγω κορωνοϊού ήταν λαμπρή και επιβλητική. Και βέβαια η Rolex έδωσε για ακόμη μία χρονιά το παρών. Είναι άλλωστε φανατική λάτρης του σινεμά και το έχει αποδείξει με πολλούς τρόπους. Με αφορμή τη φετινή απονομή των Βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου η ελβετική εταιρεία δημιούργησε ένα μικρό video που συμπυκνώνει το αόρατο εκείνο νήμα που ενώνει δύο φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους τέχνες, αυτή του κινηματογράφου και εκείνη της ωρολογοποιίας. Κοινός παρονομαστής μία λέξη: αριστούργημα. Γιατί αν κάτι επιβραβεύεται στα Όσκαρ αυτό είναι η αριστεία. Σε διάφορους τομείς: η κορυφαία ταινία, ο σκηνοθέτης με το μεγαλύτερο όραμα, το πιο εμπνευσμένο σενάριο, η πιο δημιουργική φωτογραφία, η πιο συναρπαστική μουσική επένδυση, η πιο αρμονική σκηνογραφία, τα ωραιότερα κοστούμια, οι πιο συγκλονιστικοί στην ερμηνεία τους ηθοποιοί…

Πώς διακρίνουμε ένα αριστούργημα; Η ROLEX δίνει την απάντηση-1
Αριστερά, ένας υπερμεγέθης χρυσός Όσκαρ υποδεχόταν τους διάσημους προσκεκλημένους στην είσοδο του Rolex Greenroom στο Λος Άντζελες. Δεξιά, ένα μοντέλο για Όσκαρ, το νέο Datejust 36 που κυκλοφόρησε πριν απο λίγες μέρες. (φωτογραφίες: Rolex)

Πώς χαρακτηρίζουμε λοιπόν κάτι ως αριστούργημα;

Η Rolex δίνει τη δική της ερμηνεία με λίγα και απλά λόγια. Αριστούργημα «είναι αναμφισβήτητα το κληροδότημα ενός ανθρώπου με όραμα. Είναι όμως και το έργο που αφήνουν πίσω τους αναρίθμητοι τεχνίτες, μηχανικοί, καλλιτέχνες, άνθρωποι που επιδιώκουν να πετύχουν όχι μόνο αυτό που είναι αλλά και αυτό που θα μπορούσε να είναι. Και εμπιστεύονται την επόμενη γενιά να τελειοποιήσει αυτό που της κληροδοτούν. Είναι άραγε επιστήμη; Ή απλώς μία αίσθηση ομορφιάς; Το αριστούργημα είναι και τα δύο. Γι’ αυτό και αντέχει στον χρόνο. Γι’ αυτό και αξίζει να το τιμά κανείς».

Δείτε το σχετικό video…

Η Rolex και η Ακαδημία Κινηματογράφου και Επιστημών μοιράζονται ένα κοινό όραμα: την επιδίωξη της αριστείας και την διαφύλαξη και εξύμνηση της δημιουργίας έξοχων έργων, αυθεντικών αριστουργημάτων. Είτε αναφερόμαστε σε μία ταινία αντάξια ενός Όσκαρ είτε για ένα ρολόι, ο στόχος κάθε μεγάλου κινηματογραφιστή και κάθε ωρολογοποιίας όπως η Rolex είναι να δημιουργεί κάτι που θα μείνει αξέχαστο, αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου και πάντοτε επίκαιρο. Το τελικό «προϊόν», είτε είναι ταινία είτε ρολόι, είναι ένας θαυμαστός, περίπλοκος μηχανισμός, ο οποίος απαρτίζεται από ένα καλοκουρδισμένο σύνολο εξαρτημάτων και ειδικοτήτων.

Πώς διακρίνουμε ένα αριστούργημα; Η ROLEX δίνει την απάντηση-2
Ο Μάρτιν Σκορτσέζε, ένας από τους πλέον καταξιωμένους σκηνοθέτες παγκοσμίως και κάτοχος πολλών Όσκαρ, είναι ένας από τους άτυπους πρεσβευτές ή testimonees όπως τους αποκαλεί η Rolex. (φωτό: Rolex)

Η φετινή απονομή των Βραβείων της Ακαδημίας ήταν διαφορετική και γνωρίζουμε όλοι τους λόγους. Για λόγους ασφάλειας της δημόσιας υγείας πραγματοποιήθηκε στον ιστορικό Σταθμό Γιούνιον του Λος Άντζελες αντί του Dolby Theatre με περιορισμένο αριθμό προσκαλεσμένων. Η Rolex είναι το Αποκλειστικό Ρολόι της Ακαδημίας Κινηματογράφου και Επιστημών, υπερήφανος χορηγός των Βραβείων Όσκαρ από το 2017 και από το 2016, σχεδιάζει το περίφημο Greenroom, έναν χώρο στον οποίο υποδέχεται τους παρουσιαστές και τους εκλεκτούς προσκεκλημένους προτού ανεβούν στη σκηνή κατά την τελετή απονομής. Επίσης από το 2018 είναι και χορηγός των Governors Awards, του ετήσιου θεσμού μέσω του οποίου η Ακαδημία αποτίει φόρο τιμής σε ανθρώπους της κινηματογραφικής βιομηχανίας για τη συνολική τους προσφορά στην έβδομη τέχνη.

Πώς διακρίνουμε ένα αριστούργημα; Η ROLEX δίνει την απάντηση-3
O σκηνοθέτης του Τιτανικού και του Άβαταρ Τζέιμς Κάμερον ανήκει εδώ και πολλά χρόνια στην οικογένεια των φίλων της Rolex. (φωτό: Rolex)

Πώς διακρίνουμε ένα αριστούργημα; Η ROLEX δίνει την απάντηση-4
Το νέο Greenroom που επιμελήθηκε η Rolex για την φετινή τελετή απονομή των Βραβείων της Ακαδημίας Κινηματογράφου. (φωτό: Rolex)

Η σχέση όμως της Rolex με την έβδομη τέχνη δεν είναι πρόσφατη, μετράει πολλές δεκαετίες. Ρολόγια της «βασίλισσας» έχουν εμφανιστεί σε πλήθος ταινιών που άφησαν εποχή. Στον καρπό του μεγαλειώδους Μάρλον Μπράντο στο Αποκάλυψη Τώρα! Στο χέρι του Πολ Νιούμαν όταν έπαιζε μπιλιάρδο στην ταινία Το χρώμα του χρήματος του Σκορτσέζε. Rolex είχε στον καρπό του και ο κυνηγός θησαυρών Μπροκ Λόβετ που τον υποδυόταν ο Μπιλ Πάξτον στον Τιτανικό του Τζέιμς Κάμερον. Η παρουσία των ρολογιών αυτών σε αυτές και σε πολλές άλλες ταινίες δεν ήταν αποτέλεσμα εμπορικής συμφωνίας, δεν έγινε για λόγους μάρκετινγκ αλλά προήλθε από προσωπική επιλογή των σκηνοθετών. Με ένα Rolex επιχειρούσαν να προσδώσουν στους ήρωές τους κύρος, δύναμη, αυτοπεποίθηση και ένα διαχρονικό, σοφιστικέ στιλ. Και όλα αυτά τα στοιχεία είναι συνώνυμα της Rolex.

Πώς διακρίνουμε ένα αριστούργημα; Η ROLEX δίνει την απάντηση-5
Το νέο Greenroom που επιμελήθηκε η Rolex για την φετινή τελετή απονομή των Βραβείων της Ακαδημίας Κινηματογράφου. (φωτό: Rolex)

Η Rolex είναι επίσης Ιδρυτικός Χορηγός του νέου Μουσείου Κινηματογράφου της Ακαδημίας, το οποίο αναμένεται να εγκαινιαστεί εντός του 2021 και θα είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μουσείο κινηματογράφου παγκοσμίως. Το κτήριο βρίσκεται στο Λος Άντζελες, φέρει την υπογραφή του κορυφαίου αρχιτέκτονα Ρένζο Πιάνο και διαθέτει μεταξύ άλλων εκθεσιακό χώρο εμβαδού περίπου 4.650 τ.μ. και θέατρο χιλίων θέσεων. Θα φιλοξενεί εκθέσεις, μία εκ των οποίων θα παρακολουθεί τη συμβολή της Rolex στον κόσμο της έβδομης τέχνης. Το μουσείο αναμένεται να αποτελέσει κόμβο για τους λάτρεις του σινεμά και θα βοηθήσει στην κατανόηση των τεχνών και των επιστημών που συμβάλλουν στη μαγεία του κινηματογράφου.

Περισσότερες πληροφορία για την Rolex και τη σχέση της με τον κινηματογράφο εδώ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή