Μπορεί ένα ρολόι να είναι απολύτως οικολογικό; Η PANERAI έχει απάντηση…

Μπορεί ένα ρολόι να είναι απολύτως οικολογικό; Η PANERAI έχει απάντηση…

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Panerai είναι από τις εταιρείες που πραγματικά κάνουν άλματα στον τομέα της βιωσιμότητας και στην προσπάθεια μείωσης των επιπτώσεων που έχουν οι δραστηριότητές της στο περιβάλλον. Μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες της αφορά στη χρήση ανακυκλωμένων υλικών για τη κατασκευή των ρολογιών της και παρουσιάστηκε στην Watches & Wonders 2021 αυτόν τον Απρίλιο. «Το πραγματικό νέο της χρονιάς δεν αφορά απλώς ρολόγια. Είναι πολλά περισσότερα. Αφορά τη δέσμευση και τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει ως ζωντανός οργανισμός, ως μία εταιρεία που απασχολεί 740 ανθρώπους, για την προστασία του περιβάλλοντος. Και αυτές οι πρωτοβουλίες ξεκινούν από τα προϊόντα μας». Αυτό δήλωσε στο HOURS ο διευθύνων σύμβουλος της μάρκας, Jean-Marc Pontroué, στο πλαίσιο της Watches & Wonders, ανακοινώνοντας με μεγάλη υπερηφάνεια τη δημιουργία του πρώτου concept watch που είναι κατασκευασμένο σχεδόν 100% από ανακυκλωμένα υλικά. Για την ακρίβεια το 98.6% του βάρους του Panerai Submersible eLAB-ID (PAM01225) προέρχεται από υλικά ανακύκλωσης.

Μπορεί ένα ρολόι να είναι απολύτως οικολογικό; Η PANERAI έχει απάντηση…-1

Η διαμέτρου 44 mm κάσα, το καντράν τύπου σάντουιτς και οι γέφυρες είναι κατασκευασμένα από EcoTitanium, ένα κράμα ελαφρύ και σκληρό που αποτελείται από τουλάχιστον 80% καθαρό ανακυκλωμένο τιτάνιο. Αλλά και η μονής κατεύθυνσης περιστρεφόμενη στεφάνη είναι από EcoTitanium με βουρτσισμένη υφή, και έχει γυαλισμένες προεξοχές και αμμοβολημένες ανάγλυφες ενδείξεις.  

Μπορεί ένα ρολόι να είναι απολύτως οικολογικό; Η PANERAI έχει απάντηση…-2

Η φωτοβόλος ουσία που χρησιμοποιήθηκε στο καντράν και στους δείκτες είναι 100% ανακυκλωμένη SuperLuminova. 100% ανακυκλωμένο είναι και το πυρίτιο από το οποίο έχει κατασκευαστεί το σύστημα διαφυγής του μηχανισμού. Και τα δύο αυτά υλικά προέρχονται από μικρής κλίμακας εταιρείες ανακύκλωσης που δίνουν ζωή στα περισσεύματα πρώτων υλών. Τα περισσότερα υλικά σ’ αυτό το ρολόι περιέχουν υλικά που είναι προϊόντα ανακύκλωσης π.χ. το κρύσταλλο ζαφειριού, οι δείκτες από χρυσό ή το λουράκι.

Μπορεί ένα ρολόι να είναι απολύτως οικολογικό; Η PANERAI έχει απάντηση…-3

Το λουράκι είναι φτιαγμένο από ένα ανακυκλωμένο ύφασμα Grigio Roccia και έχει γαλάζιες ραφές –ασορτί με τις ενδείξεις στο καντράν–, και κούμπωμα από EcoTitanium.

Μπορεί ένα ρολόι να είναι απολύτως οικολογικό; Η PANERAI έχει απάντηση…-4

To Submersible eLAB-ID είναι ο καρπός των προσπαθειών του περίφημου Laboratorio di Idee της Panerai, ενός εργαστηρίου έρευνας και ανάπτυξης που ευθύνεται για όλες τις τεχνολογικές καινοτομίες της μάρκας. «Στο μέλλον όλα τα ρολόγια της Panerai θα έχουν κάποιο ποσοστό ανακυκλωμένων στοιχείων», αποκαλύπτει ο Jean-Marc Pontroué. Και το σημαντικότερο; Σε αντίθεση με την συνήθη πρακτική, η Panerai δεν κρατάει κρυφούς τους άσους στο μανίκι της αλλά αποφάσισε να τους μοιραστεί με όλο τον κόσμο της ωρολογοποιίας. Έτσι, αφενός μεν δεν έχει κατοχυρώσει καμία πατέντα, αφετέρου δε αποκαλύπτει όλους τους προμηθευτές που τη βοήθησαν σε αυτή την προσπάθεια, με στόχο να βοηθήσει και άλλες εταιρείες ωρολογοποιίας να κινηθούν ταχύτατα προς την αειφορία. Στη δημιουργία αυτού του concept ρολογιού συνέβαλαν εταιρείες και προμηθευτές όχι μόνο από τον κλάδο της ωρολογοποιίας αλλά και από άλλους κλάδους, όπως αυτός των αυτοκινήτων και της αεροδιαστημικής. «Θα είμαστε ευτυχείς εάν όλοι οι συνάδελφοί μας στην Ελβετία και στον υπόλοιπο κόσμο έρθουν σε επαφή με τους ίδιους προμηθευτές και χρησιμοποιήσουν τα ίδια υλικά», εύχεται ο ισχυρός άνδρας της Panerai, Jean-Marc Pontroué, και τονίζει: «Δεν θέλουμε να είμαστε μόνοι σ’ αυτό. Οι μοναχικές δράσεις δεν σώζουν τον κόσμο».

Μπορεί ένα ρολόι να είναι απολύτως οικολογικό; Η PANERAI έχει απάντηση…-5

Το Submersible eLAB-ID μπορεί να λειτουργήσει ως φάρος για τον κλάδο της ωρολογοποιίας. Αποτελεί απτή απόδειξη ότι είναι εφικτή η κατασκευή ρολογιών από ανακυκλωμένα υλικά, μειώνοντας έτσι τις δυσμενείς επιπτώσεις προς το περιβάλλον που έχει η εξόρυξη και η επεξεργασία νέων πρώτων υλών. Αναμένουμε να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι άλλες ωρολογοποιίες και κατά πόσο θα εκμεταλλευθούν την ευκαιρία που τους προσφέρει η Panerai.

Μπορεί ένα ρολόι να είναι απολύτως οικολογικό; Η PANERAI έχει απάντηση…-6

Το Submersible eLAB-ID κρύβει μέσα του τον αυτόματο μηχανισμό P.900e, ο οποίος χτυπά με συχνότητα 4 Hz (28.800 ταλαντώσεις/ώρα) και προσφέρει ενεργειακή αυτονομία τριών ημερών.

Μπορεί ένα ρολόι να είναι απολύτως οικολογικό; Η PANERAI έχει απάντηση…-7

Ως γνήσιο ρολόι καταδύσεων, αντέχει σε πιέσεις έως 30 ατμόσφαιρες, μπορεί δηλαδή να καταδυθεί άφοβα μέχρι 300 μέτρα βάθος. Επειδή πρόκειται για πειραματικό μοντέλο, θα κυκλοφορήσει σε εξαιρετικά περιορισμένη έκδοση 30 μόλις αντιτύπων. Όσο για την τιμή του, θα πρέπει να υπολογίσετε 60 χιλιάδες ευρώ. Η οικολογία κοστίζει, τουλάχιστον τώρα που βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή…

Δείτε και το σχετικό video…

Περισσότερες πληροφορίες για την Panerai εδώ.

Εξουσιοδοτημένα καταστήματα: Αθήνα: Ora Kessaris (τηλ.: 210-3711020), Θεσσαλονίκη: Gofas (τηλ.: 2310-279703), Ρόδος: Kounakis (τηλ.: 22410-30276), Σαντορίνη: Excelsior (τηλ.: 22860-36196), Kως: Volaka Jewels & Watches (τηλ.: 22420-29229)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή