Άνοιξε τις πύλες του το νέο Μουσείο της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Άνοιξε τις πύλες του το νέο Μουσείο της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Powered by Rolex

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στη «Μέκκα του Κινηματογράφου», το Χόλιγουντ, δεν υπήρχε μέχρι σήμερα ένα επίσημο Μουσείο της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αφιερωμένο στην έβδομη τέχνη! Κι όμως, για πολλούς και διάφορους λόγους αυτό δεν κατέστη εφικτό παρά μόλις το 2021. Χρειάστηκε δηλαδή να περάσουν τουλάχιστον 130 χρόνια από την εφεύρεση των πρώτων συσκευών κινούμενων εικόνων και σχεδόν ένας αιώνας από την ίδρυση της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών το 1927. Ως γνωστόν η Ακαδημία καθιέρωσε τα βραβεία Όσκαρ, την κορυφαία διοργάνωση παγκοσμίως, με την πρώτη τελετή απονομής των βραβείων να λαμβάνει χώρα στο ξενοδοχείο Ρούσβελτ του Χόλιγουντ, στις 16 Μαΐου του 1929. Τα εγκαίνια του Μουσείου Κινηματογράφου της Ακαδημίας είχαν προαναγγελθεί για τα τέλη του 2019-αρχές του 2020, αλλά προέκυψε η πανδημία του κορωνοϊού, ο κόσμος σταμάτησε και έτσι η λαμπρή τελετή πραγματοποιήθηκε τελικά πριν από λίγες μέρες στην Πόλη των Αγγέλων, παρουσία της αφρόκρεμας του κόσμου του σινεμά.

Άνοιξε τις πύλες του το νέο Μουσείο της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου-1
Η περίφημος γυάλινος θόλος του Ρένζο Πιάνο επάνω από το David Geffen Theater, ένα αμφιθέατρο χιλίων θέσεων. ©Renzo Piano Building Workshop ©Academy Museum Foundation

Τι σχέση μπορεί να έχει η ανέγερση ενός μουσείου με την ωρολογοποιία; Μεγάλη, αφού ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος είναι η Rolex, μία εταιρεία που διατηρεί μακροχρόνιους και άρρηκτους δεσμούς με τον κινηματογράφο. Και το κάνει με διάφορους τρόπους: επιδιώκοντας και επιβραβεύοντας την αριστεία, εργαζόμενη για την προώθηση της έβδομης τέχνης και για τη διαφύλαξη και τη μεταλαμπάδευση της γνώσης στις επόμενες γενιές.

Άνοιξε τις πύλες του το νέο Μουσείο της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου-2
Το κτήριο Saban. Photo: Josh White, JWPictures ©Academy Museum Foundation

Η Rolex είναι το Αποκλειστικό Ρολόι της Ακαδημίας Κινηματογράφου και Επιστημών, από το 2017 είναι ο υπερήφανος χορηγός των Βραβείων Όσκαρ, ενώ από το 2016, σχεδιάζει το περίφημο Greenroom, έναν χώρο στον οποίο υποδέχεται τους παρουσιαστές και τους εκλεκτούς προσκεκλημένους προτού ανεβούν στη σκηνή κατά την τελετή απονομής. Επίσης από το 2018 είναι και χορηγός των Governors Awards, του ετήσιου θεσμού μέσω του οποίου η Ακαδημία αποτίει φόρο τιμής σε ανθρώπους της κινηματογραφικής βιομηχανίας για τη συνολική τους προσφορά στην έβδομη τέχνη.

Άνοιξε τις πύλες του το νέο Μουσείο της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου-3
H κεντρική είσοδος του Μουσείου, κάτω από το David Geffen Theater. ©Renzo Piano Building Workshop ©Academy Museum Foundation

Από τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 το Μουσείο Κινηματογράφου της Ακαδημίας στο Λος Άντζελες άνοιξε τις πύλες του στους σινεφίλ, ανοίγοντας μία νέα λαμπρή σελίδα στην ιστορία του σινεμά. Το Μουσείο είναι ο πρώτος και μεγαλύτερος οργανισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες που είναι αφιερωμένος στην ιστορία και την επιστήμη του κινηματογράφου και την επίδρασή του στον πολιτισμό. Σχεδιάστηκε από τον καταξιωμένο αρχιτέκτονα Ρένζο Πιάνο και στα περίπου 4.650 τετραγωνικά μέτρα του περιλαμβάνει γκαλερί, δύο θέατρα, ένα εκ των οποίων είναι ένα αμφιθέατρο χιλίων θέσεων, ένα εκπαιδευτικό στούντιο και πανέμορφους κοινόχρηστους χώρους.

Άνοιξε τις πύλες του το νέο Μουσείο της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου-4
Εξωτερική άποψη των κτηρίων του Μουσείου. Photo: Josh White, JWPictures ©Academy Museum Foundation

Περιδιαβαίνοντας κανείς τους χώρους του Μουσείου, έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει νοερά στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον του σινεμά και να κατανοήσει καλύτερα το κινηματογραφικό σύμπαν μέσω εκθέσεων, προβολών, προγραμμάτων και συλλογών.

Άνοιξε τις πύλες του το νέο Μουσείο της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου-5
Τομή του κτηρίου που δείχνει τα διάφορα επίπεδα και τις χρήσεις των χώρων του Μουσείου. ©Renzo Piano Building Workshop ©Academy Museum Foundation

Για παράδειγμα, στον τρίτο όροφο το κτηρίου βρίσκεται η Rolex Gallery, η οποία εκτείνεται σε διάφορες αίθουσες και φιλοξενεί μία μόνιμη έκθεση που ονομάζεται «Ιστορίες του Σινεμά» με ειδικές εγκαταστάσεις που αποκαλύπτουν τις διάφορες πτυχές της παραγωγής ταινιών: την τεχνολογία, τους καλλιτέχνες, την ιστορία και τον κοινωνικό αντίκτυπο. Κι όλα αυτά μέσω μίας ποικιλίας διαφορετικών φωνών που μεταδίδουν τη μαγεία αυτής της μορφής τέχνης.

Άνοιξε τις πύλες του το νέο Μουσείο της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου-6

Στο Μουσείο μπορεί κανείς να θαυμάσει και το ακριβότερο ρολόι που έχει πουληθεί ποτέ σε δημοπρασία, το περίφημο Rolex Cosmograph Daytona που ανήκε στον ηθοποιό και λάτρη της ταχύτητας, Πολ Νιούμαν (δείτε το σχετικό θέμα που σας είχαμε παρουσιάσει εδώ).

Στο video που ακολουθεί μπορείτε να κάνετε μία μικρή ψηφιακή περιήγηση στο νέο Μουσείο της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου…

Περισσότερες πληροφορίες για την Rolex εδώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή