Τι καινούργιο προτείνει το νέο Pelagos FXD της TUDOR;

Τι καινούργιο προτείνει το νέο Pelagos FXD της TUDOR;

Powered by Tudor

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιστροφή του ψιθυριζόταν εδώ και καιρό στους κύκλους των μυημένων στα της ωρολογοποιίας. To εμβληματικό Pelagos της Tudor επανήλθε βελτιωμένο ως επαγγελματικό εργαλείο υψηλών προδιαγραφών. Και το όνομα αυτού Pelagos FXD, όπου FXD είναι η συντομογραφία της αγγλικής λέξης Fixed και αναφέρεται στις εύρωστες μπάρες οι οποίες αποτελούν σταθερό κομμάτι της κάσας από τιτάνιο και από τις οποίες περνάει το λουράκι και παραμένει με ασφάλεια προσδεμένο στον καρπό.

Τι καινούργιο προτείνει το νέο Pelagos FXD της TUDOR;-1

Από τη δεκαετία του 1950, όταν κατασκεύασε ένα από τα πρώτα σύγχρονα επαγγελματικά ρολόγια καταδύσεων, και μέχρι τη δεκαετία του ’80, η Tudor προμήθευε το Γαλλικό Ναυτικό με αξιόπιστα εργαλεία βυθού. Τώρα η σχέση εκείνη αναθερμαίνεται, αφού το νέο ρολόι έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με τους βατραχανθρώπους του Γαλλικού Ναυτικού και τον περίφημο Διοικητή Hubert και περιλαμβάνει ειδικά τεχνικά χαρακτηριστικά υψηλών απαιτήσεων. Εκτός από τις σταθερές μπάρες της κάσας, ένα άλλο προσόν του είναι η οδοντωτή περιστρεφόμενη στεφάνη με τις 120 προεξοχές. Περιστρέφεται αμφίδρομα και διαθέτει αντίστροφη διαβάθμιση από το 60 ως το 0. Δεν πληροί τις προδιαγραφές ISO 6425:2018 για τα καταδυτικά ρολόγια, πληροί όμως τις ειδικές απαιτήσεις της μεθόδου που είναι γνωστή ως «underwater navigation» (υποβρύχια πλοήγηση), η οποία είναι μία από τις σπεσιαλιτέ των βατραχανθρώπων.

Τι καινούργιο προτείνει το νέο Pelagos FXD της TUDOR;-2

H υποβρύχια πλοήγηση αφορά τη μετακίνηση του δύτη προς ένα συγκεκριμένο σημείο του βυθού, ακολουθώντας μίας προδιαγεγραμμένη πορεία, χωρίς ποτέ να αναδύεται στην επιφάνεια. Οι δύτες το κάνουν αυτό πάντα σε ζευγάρια, δεμένοι μεταξύ τους με σχοινί και εκτελούν μία σειρά από ευθείες πορείες ακολουθώντας μία μαγνητική πυξίδα. Κολυμπούν με σταθερή ταχύτητα και ορίζουν συγκεκριμένο χρόνο για κάθε κομμάτι της διαδρομής, ολοκληρώνοντας όσα κομμάτια χρειάζεται και χρονομετρώντας το καθένα από αυτά με ακρίβεια. Η πλοήγηση αυτή χρειάζεται επανεκκίνηση της αντίστροφης μέτρησης σε κάθε αλλαγή πορείας.

Τι καινούργιο προτείνει το νέο Pelagos FXD της TUDOR;-3

Η αντίστροφη διαβάθμιση και η φωτοβόλος επίστρωση της στεφάνης επιτρέπουν τον εύκολο έλεγχο κάθε αντίστροφης μέτρησης, ευθυγραμμίζοντας τον χρόνο που ορίζεται για κάθε τμήμα πάνω στη στεφάνη με τον λεπτοδείκτη. Όταν ο λεπτοδείκτης φθάσει απέναντι από το τρίγωνο, η ομάδα αλλάζει πορεία και ο δύτης που χειρίζεται τη χρονομέτρηση ξεκινά την επόμενη αντίστροφη μέτρηση. Το μοντέλο διαθέτει επίσης μεγάλο δακτύλιο στη στεφάνη, ο οποίος υπερβαίνει τη διάμετρο της κάσας, για καλύτερο χειρισμό ακόμη και όταν κάποιος φοράει γάντια από νεοπρένιο και τα χέρια του είναι μουδιασμένα από την παρατεταμένη έκθεση στο παγωμένο νερό.

Τι καινούργιο προτείνει το νέο Pelagos FXD της TUDOR;-4
Παρότι έχει σχεδιαστεί με προδιαγραφές για επαγγελματική χρήση, το νέο Tudor Pelagos FXD “κάθεται” εξίσου ωραία στην καθημερινή ζωή, σε ανδρικούς και γυναικείους καρπούς.

 

Από πλευράς αισθητικής το Pelagos FXD είναι εμπνευσμένο από τα ιστορικά καταδυτικά μοντέλα της Tudor που χρησιμοποιούσε το Γαλλικό Ναυτικό. Είναι σκούρο μπλε και έχει τις χαρακτηριστικές τετράγωνες ενδείξεις των ωρών καθώς και τους δείκτες τύπου χιονονιφάδας, τους οποίους εισήγαγε η μάρκα το 1969 για να αυξήσει την φωτεινότητα των ρολογιών της στο σκοτάδι. Διαθέτει επίσης περιστρεφόμενη στεφάνη με κεραμικό ένθετο δακτύλιο γεμισμένο με φωτοβόλο υλικό.

Τι καινούργιο προτείνει το νέο Pelagos FXD της TUDOR;-5

Η 42 mm κάσα από τιτάνιο είναι στεγανή μέχρι 200 μέτρα βάθος και έχει σατινέ ματ φινίρισμα ώστε να ελαχιστοποιούνται οι αντανακλάσεις του φωτός. Υπογραμμίζοντας τον επίσημο χαρακτήρα του ρολογιού, η πλάτη της κάσας φέρει χαραγμένο το λογότυπο της Marine Nationale, το οποίο αποτελείται από μία άγκυρα με ένα ναυτικό καπέλο στην κορυφή της καθώς και με τα αρχικά «M.N.21» που σημαίνουν «Marine Nationale 2021».

Τι καινούργιο προτείνει το νέο Pelagos FXD της TUDOR;-6

Το ρολόι φοράει υφασμάτινο λουράκι που ασφαλίζει με σύστημα velcro και είναι μπλε με μία γκρι ρίγα στο κέντρο. Είναι υφασμένο σε μηχανές Jacquard του 19ου αιώνα από τη γαλλική εταιρεία Julien Faure. Συνοδεύεται και από ένα δεύτερο λουράκι από μπλε καουτσούκ με πλεκτή υφή και κούμπωμα από τιτάνιο. Στο εσωτερικό κρύβεται ο αυτόματος Manufacture Calibre MT5602 ο οποίος διαθέτει αντιμαγνητικό ελατήριο από πυρίτιο, πιστοποίηση χρονομέτρου από το COSC και προσφέρει 70 ώρες ενεργειακής αυτονομίας.

Δείτε και το σχετικό video…

Αποκλειστική διάθεση: Rolex Hellas (τηλ.: 210-3621138)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή