Από ποιο «εξωτικό» κράμα χρυσού είναι φτιαγμένο το νέο Speedmaster της Omega;
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
από-ποιο-εξωτικό-κράμα-χρυσού-είναι-561665938

Από ποιο «εξωτικό» κράμα χρυσού είναι φτιαγμένο το νέο Speedmaster της Omega;

Powered by Omega

Μία all time classic πρόταση που σίγουρα θα ενθουσιάσει τους συλλέκτες και τους λάτρεις των «Speedies» μας επιφύλαξε η Omega με την αυγή της νέας χρονιάς. Το νέο Speedmaster Calibre 321, είναι η σύγχρονη αναβίωση του πρώτου Speedmaster, που είχε κυκλοφορήσει το 1957 με την κωδική ονομασία CK2915-1. Καθώς αρχικά προοριζόταν για επαγγελματίες οδηγούς αγώνων, ήταν ένας χρονογράφος εξαιρετικά ευανάγνωστος και εύκολος στη χρήση και ήταν και ο πρώτος που διέθετε ταχυμετρική κλίμακα επάνω στη στεφάνη και όχι μέσα στο καντράν. Αυτό το χαρακτηριστικό ήταν ιδανικό για τη χρονομέτρηση της μέσης ταχύτητας στις πίστες αγώνων και αποτελούσε προστιθέμενη αξία για το ρολόι, σε συνδυασμό με τη στιβαρή σχεδίαση, την στεγανότητα και την υψηλή ακρίβειά του. Βέβαια το ιστορικό εκείνο μοντέλο ήταν ατσάλινο, ενώ ο τωρινός απόγονός του, που δημιουργήθηκε για να σηματοδοτήσει την 65η επέτειο της συλλογής Speedmaster, είναι κατασκευασμένος από ένα πολύ ιδιαίτερο ευγενές μέταλλο, δημιουργημένο αποκλειστικά από την Omega.

Από ποιο «εξωτικό» κράμα χρυσού είναι φτιαγμένο το νέο Speedmaster της Omega;-1

Πρόκειται για ένα κράμα λευκού χρυσού 18Κ, το οποίο ονομάζεται Canopus Gold και στη σύνθεσή του περιλαμβάνει πλατίνα, ρόδιο και παλλάδιο. Αυτό το πολυτελές υλικό διακρίνεται για την έντονη λάμψη του, το χαρακτηριστικό λευκό του χρώμα και την αντοχή του στον χρόνο. Άλλωστε και το όνομά του προέρχεται από τον πλανήτη Κάνωπο (Canopus), o οποίος είναι 71 φορές μεγαλύτερος και 10 χιλιάδες φορές λαμπρότερος από τον ήλιο.

Από ποιο «εξωτικό» κράμα χρυσού είναι φτιαγμένο το νέο Speedmaster της Omega;-2

Μία πιο προσεκτική ματιά στη κορώνα αποκαλύπτει την ύπαρξη του συμβόλου NAIAD, το οποίο διέθεταν και τα πρώτα μοντέλα CK291 και βεβαίωνε την στεγανότητα της κάσας τους.

Από ποιο «εξωτικό» κράμα χρυσού είναι φτιαγμένο το νέο Speedmaster της Omega;-3
Επάνω, το νέο Omega Speedmaster 321 Canopus Gold, και κάτω, ένα από τα πρώτα ιστορικά Speedmaster του 1957.

 

Ο νέος χρονογράφος έχει κλασική διάμετρο κάσας, στα 38,6 χιλιοστά, η οποία κάνει τέλειο κοντράστ με το κατάμαυρο καντράν από όνυχα επάνω στο οποίο δεσπόζει ένα απλικέ vintage λογότυπο της Omega και γραμματοσειρά σαν εκείνη των πρώτων μοντέλων CK2915. Οι δύο ευμεγέθεις κεντρικοί δείκτες από λευκό χρυσό φέρουν επίστρωση PVD από Canopus Gold. Ο χρονογράφος έχει τους τρεις κλασικούς μετρητές των Speemaster: 30 λεπτών στο 3, 12 ωρών στο 6 καθώς και μικρά τρέχοντα δευτερόλεπτα στο 9.

Από ποιο «εξωτικό» κράμα χρυσού είναι φτιαγμένο το νέο Speedmaster της Omega;-4

Όσο για την ιστορική ταχυμετρική κλίμακα στη στεφάνη, έχει και αυτή τις ιδιαιτερότητές της, αφού αφορά ένα τόσο ξεχωριστό μοντέλο: όλες οι ενδείξεις της είναι γεμισμένες με σμάλτο τεχνικής Grand Feu, ενώ οι connoisseurs και οι συλλέκτες σίγουρα θα αναγνωρίσουν και θα εκτιμήσουν δύο σχεδιαστικές λεπτομέρειες: την κουκκίδα επάνω από την ένδειξη 90 (Dot Over Ninety ή DON) και την κουκκίδα διαγωνίως δεξιά από την ένδειξη 70.

Από ποιο «εξωτικό» κράμα χρυσού είναι φτιαγμένο το νέο Speedmaster της Omega;-5

Πέρα από την εξωτερική εμφάνισή του, όμως το ρολόι κρύβει και έναν άκρως ενδιαφέροντα μηχανισμό. Ο Calibre 321 είναι ο πρωτότυπος μηχανισμός που έφεραν και τα Speedmaster του 1957. Ο ίδιος μηχανισμός κρυβόταν και στο εσωτερικό των χρονογράφων που έλαβαν μέρος στις διαστημικές αποστολές Apollo, μεταξύ αυτών και οι έξι ιστορικές αποστολές στη Σελήνη. Η Omega επανέφερε τον Calibre 321 στην παραγωγή το 2019 (δείτε το σχετικό θέμα εδώ), διατηρώντας ευλαβικά όλες τις αυθεντικές προδιαγραφές του. O Calibre 321 κουρδίζει χειρωνακτικά, διαθέτει τροχό τύπου στήλης (column-wheel) και προσφέρει 55 ώρες αυτονομίας μέχρι το επόμενο κούρδισμα.

Από ποιο «εξωτικό» κράμα χρυσού είναι φτιαγμένο το νέο Speedmaster της Omega;-6

Μπορεί να τον θαυμάσει κανείς από τη διαφανή πίσω όψη του ρολογιού, η οποία αποτελεί άλλον έναν φόρο τιμής στην επέτειο της συλλογής Speedmaster. To εμβληματικό θαλάσσιο άλογο της Omega, το οποίο κοσμεί τα μοντέλα Speedmaster από το 1957 μέχρι σήμερα, υπάρχει χαραγμένο στην εσωτερική πλευρά του κρυστάλλου ζαφειριού. Μάλιστα το μάτι του αλόγου είναι από ένα λαμπερό μπλε ζαφείρι, τον πολύτιμο λίθο που παραδοσιακά συμβολίζει κάθε επέτειο 65 ετών.  

Από ποιο «εξωτικό» κράμα χρυσού είναι φτιαγμένο το νέο Speedmaster της Omega;-7

Ο χρονογράφος Speedmaster Calibre 321 είναι συνδυασμένος με μπρασελέ από χρυσό Canopus™ 18Κ και διαθέτει κούμπωμα που προσαρμόζεται ώστε να προσφέρει μεγαλύτερη άνεση στο καρπό.

Από ποιο «εξωτικό» κράμα χρυσού είναι φτιαγμένο το νέο Speedmaster της Omega;-8

Διατίθεται σε πολυτελή κασετίνα από ξύλο με νερά σαν του παλίσανδρου. Το σχήμα της και το σχεδιό της είναι και αυτά εμπνευσμένα από τις κασετίνες των πρώτων Speedmasters του 1957. Η τιμή του ρολογιού είναι 86.800 €.

Δείτε και το σχετικό video…

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή