Πόσο κοστίζει το ρολόι που φόρεσε ο Ραφαέλ Ναδάλ στο Australian Open;

Πόσο κοστίζει το ρολόι που φόρεσε ο Ραφαέλ Ναδάλ στο Australian Open;

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν αγαπάτε το τένις και παρακολουθείτε τις εξελίξεις στο άθλημα αυτό, θα έχετε σίγουρα προσέξει πως ένας από τους κορυφαίους τενίστες στον κόσμο, ο Ραφαέλ Ναδάλ, αγωνίζεται πάντοτε φορώντας ρολόι στον καρπό του, κάτι που δεν συνηθίζεται καθόλου από τους άλλους αθλητές της αντισφαίρισης. Βέβαια, αυτό που διαχωρίζει την περίπτωσή του είναι ότι δεν φοράει κάποιο ογκώδες σπορ ρολόι από ατσάλι ή άλλο βαρύ μέταλλο. Και προφανώς δεν πρόκειται για ένα mainstream ρολόι. Το RM 27-04 Manual Winding Tourbillon Rafael Nadal είναι ένα avant-garde αριστούργημα υψηλής ωρολογοποιίας, σαν αυτά που μόνο ένας οίκος όπως ο Richard Mille μπορεί να δημιουργήσει. Και βεβαίως δεν απευθύνεται σε «κοινούς θνητούς» αφού είναι ένα tourbillon που ζυγίζει μόλις 30 γραμμάρια, κυκλοφόρησε σε μόλις 50 συλλεκτικά αντίτυπα και η τιμή του ξεπερνά το ένα εκατομμύριο δολάρια (περίπου 900 χιλιάδες ευρώ). Και αυτή είναι η τιμή που έχει ορίσει ο κατασκευαστής του. Γιατί αν το αναζητήσει κανείς στη δευτερογενή αγορά το νούμερο αυτό ανεβαίνει πολύ περισσότερο (έγκριτο ηλεκτρονικό κατάστημα προσφέρει αυτόν τον καιρό ένα αντίτυπο έναντι 2.288.000 δολαρίων!). Εννοείται πως ο συμπαθέστατος «Ράφα» δεν χρειάστηκε να διαθέσει ούτε σεντ για να αποκτήσει το δικό του. Η συνεργασία του με τον Richard Mille ξεκίνησε ως μία αμιγώς επαγγελματική σύμπραξη πριν από δέκα χρόνια, με τον καιρό όμως και ύστερα από σχεδόν ισάριθμα συλλεκτικά μοντέλα –εννέα συνολικά– που φέρουν το όνομα του Ισπανού πρωταθλητή, οι δύο άνδρες έχουν γίνει πλέον καλοί φίλοι, οι οποίοι θαυμάζουν ο ένας τα επιτεύγματα του άλλου.

Πόσο κοστίζει το ρολόι που φόρεσε ο Ραφαέλ Ναδάλ στο Australian Open;-1
Photo: Reuters

Την Κυριακή 30 Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε το Australian Open. Σε έναν αγώνα γεμάτο αγωνία και ανατροπές ο Ραφαέλ Ναδάλ επικράτησε του Ρώσου Ντανίλ Μεντβέντεφ 3-2 σετ και κατέκτησε την 21η νίκη του σε τουρνουά Γκραν Σλαμ, αφήνοντας πίσω του τους Φέντερερ και Τζόκοβιτς με 20 νίκες έκαστος. Σε όλη τη διάρκεια του αγώνα μέχρι και την θριαμβευτική απονομή του τροπαίου, ο Ράφα είχε στον καρπό του τον πιο πρόσφατο καρπό της συνεργασίας του με τον Richard Mille.

Το ρολόι

Θα χρειαζόμασταν χιλιάδες λέξεις για να περιγράψουμε λεπτομερώς το RM 27-04 Manual Winding Tourbillon Rafael Nadal και τι το κάνει τόσο εξαιρετικό ώστε να αξίζει επταψήφιο ποσό. Θα προσπαθήσουμε να το «αποκωδικοποιήσουμε» εν συντομία. Κατ’ αρχάς είναι ένα κουρδιστό μηχανικό ρολόι με ώρες και λεπτά, το οποίο διαθέτει tourbillon. Η προσθήκη του tourbillon το καθιστά εκ προοιμίου ξεχωριστό. Εκτός από το εξαιρετικά μικρό βάρος του (ζυγίζει μόλις 30 γραμμάρια μαζί με το λουράκι του), το ρολόι χαρακτηρίζεται και από τρομερή αντοχή. Ο μηχανισμός του tourbillon βρίσκεται αναρτημένος εντός της κάσας και μπορεί να αντέξει σε επιταχύνσεις μεγαλύτερες των 12.000 g, το οποίο αποτελεί ρεκόρ για την Richard Mille. Ο μηχανισμός υποστηρίζεται εξολοκλήρου από ένα πλέγμα επιφάνειας 855 τετραγωνικών χιλιοστών, το οποίο απαρτίζεται από ένα ενιαίο ατσάλινο σύρμα πάχους 0,27 mm, και μένει σταθερός στη θέση του χάρη σε δύο εντατήρες με επίστρωση χρυσού PVD. Η αρχιτεκτονική του είναι άνευ προηγουμένου στην ιστορία της ωρολογοποιίας.

Πόσο κοστίζει το ρολόι που φόρεσε ο Ραφαέλ Ναδάλ στο Australian Open;-2

Η κεντρική ιδέα βασίζεται στον τρόπο που είναι σχεδιασμένες οι χορδές μίας ρακέτας του τένις. Ο ωρολογοποιός αγκιστρώνει το ατσάλινο σύρμα σε έναν εντατήρα στη θέση 5 και κατόπιν αρχίζει να δημιουργεί το πλέγμα, στερεώνοντας καθεμία από τις βασικές χορδές και πλέκοντας κατόπιν τις διασταυρούμενες χορδές. Κατά τη διαδικασία κατασκευής του πλέγματος, το σύρμα περνά 38 φορές μέσα από την κούφια στεφάνη (η οποία είναι από τιτάνιο βαθμού 5) προτού καταλήξει στον δεύτερο εντατήρα που βρίσκεται στη θέση 10. Ο μηχανισμός τοποθετείται διαγωνίως και συνδέεται με το πλέγμα με πέντε άγκιστρα από γυαλισμένο τιτάνιο επιστρωμένο με χρυσό PVD. Διαθέτει μάλιστα ειδικό σύστημα απορρόφησης των κραδασμών, ώστε να μην επηρεάζεται η ακριβής λειτουργία του ρολογιού.

Πόσο κοστίζει το ρολόι που φόρεσε ο Ραφαέλ Ναδάλ στο Australian Open;-3

Η skeleton βασική πλάκα και οι γέφυρες του μηχανισμού είναι από τιτάνιο βαθμού 5, ένα βιοσυμβατό, εξαιρετικά σκληρό και ανθεκτικό στη διάβρωση κράμα, το οποίο εξασφαλίζει την άψογη λειτουργία του συστήματος οδοντωτών τροχών. Το κράμα αυτό αποτελείται από 90% τιτάνιο, 6% αλουμίνιο και 4% βανάδιο. Η χρήση τιτανίου βαθμού 5 σε συνδυασμό με επίστρωση μαύρου PVD καθιστά την κάσα εξαιρετικά στιβαρή με απολύτως επίπεδες επιφάνειες. Ο συνδυασμός αυτός βελτιώνει τις μηχανικές ιδιότητες του κράματος, γι’ αυτό και το συναντούμε συχνά στην αεροδιαστημική βιομηχανία, στην αεροναυπηγική και στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Πόσο κοστίζει το ρολόι που φόρεσε ο Ραφαέλ Ναδάλ στο Australian Open;-4
Photo: Richard Mille

Οι ιδιαιτερότητες του RM 27-04 συνεχίζονται στην κάσα του, με τις αμμοβολημένες και γυαλισμένες επιφάνειες, η οποία είναι επίσης πρωτοποριακή. Είναι κατασκευασμένη από ένα καινούριο αποκλειστικό υλικό που χρησιμοποιείται συχνά στην αυτοκινητοβιομηχανία. Το TitaCarb® είναι ένα υψηλής απόδοσης πολυαμίδιο, το οποίο έχει ενισχυθεί με ανθρακόνημα σε ποσοστό 38.5%. Αυτή η προσθήκη ανθρακονήματος χαρίζει στο TitaCarb® εξαιρετική τάση εφελκυσμού—370 MPa (3,700 kg/cm2), καθιστώντας το ως ένα από τα πιο ανθεκτικά πολυμερή στον κόσμο. Δεν σπάει εύκολα και έχει υψηλή αντοχή στην υγρασία και στις εναλλαγές θερμοκρασίας, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για να βρίσκεται στον καρπό ενός αθλητή όπως ο Ραφαέλ Ναδάλ, την ώρα που βρίσκεται στα κορτ.

Πόσο κοστίζει το ρολόι που φόρεσε ο Ραφαέλ Ναδάλ στο Australian Open;-5

Το ρολόι έχει διαστάσεις 38,4 x 47,25 x 11,4 mm και στο πλάι της κάσας υπάρχει χαραγμένο το «Rafa», το χαϊδευτικό όνομα του Ναδάλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή