Το Hampton “Hommage à Pierre Soulages” της Baume & Mercier είναι έργο τέχνης
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
το-hampton-hommage-a-pierre-soulages-της-baume-mercier-είναι-έργο-τέχνης-561733435

Το Hampton “Hommage à Pierre Soulages” της Baume & Mercier είναι έργο τέχνης

Είναι γεγονός ότι όποτε η τέχνη συναντά την ωρολογοποιία το αποτέλεσμα είναι από ενδιαφέρον έως εξαιρετικό. Αυτό ισχύει σίγουρα στην περίπτωση του νέου, αποκλειστικού ρολογιού που παρουσίασε η Baume & Mercier, το οποίο είναι εμπνευσμένο από το έργο του Pierre Soulages, ενός μεγάλου δασκάλου της σύγχρονης αφηρημένης τέχνης, και ειδικά από μία σειρά έργων του με τίτλο Outrenoir. Ήταν μία σειρά από ζωγραφικούς πίνακες που δημιούργησε ο Soulages στο εργαστήριό του στο Παρίσι (Noir-Lumière το ονόμαζε) και τους παρουσίασε τον Ιανουάριο του 1979. Η επιφάνεια κάθε πίνακα ήταν καλυμμένη με παχιές στρώσεις μαύρου χρώματος, τις οποίες ο ζωγράφος επεξεργαζόταν με διάφορα πινέλα και εργαλεία, δημιουργώντας ιδιαίτερες ανάγλυφες υφές, οι οποίες αντανακλούσαν με μοναδικό τρόπο το φως και άλλαζαν όψη σε κάθε κίνηση του θεατή. Για να χρησιμοποιήσουμε τα λόγια του ίδιου του καλλιτέχνη, «όταν το φως αντανακλάται πιο έντονα, το μαύρο φαίνεται λιγότερο μαύρο, και η επιφάνειά του γίνεται πιο αισθητή, αποκτά περισσότερη ενέργεια». Δημιουργώντας ατελείωτα παιχνίδια με υφές λείες, βουρτσιστές, λαμπερές, ματ, σκονισμένες, ραβδωτές, επίπεδες ή προεξέχουσες, το μαύρο χρώμα του Soulages εξακολουθεί να γοητεύει όποιον αντικρύζει τους πίνακές του.

Το Hampton “Hommage à Pierre Soulages” της Baume & Mercier είναι έργο τέχνης-1

Ο Pierre Soulages γεννήθηκε το 1919 στη μικρή πόλη Rodez της Γαλλίας. Εκεί βρίσκεται σήμερα και το ομώνυμο μουσείο, το οποίο φιλοξενεί μία εκτενή συλλογή έργων του καλλιτέχνη (τουλάχιστον 500 έργα που δώρισε ο ίδιος ο Soulages). Με τη συνδρομή του Musée Soulages και της Ένωσης Φίλων του Μουσείου, η Baume & Mercier δημιούργησε ένα μοναδικό ρολόι-έργο τέχνης, αφιερωμένο στον διάσημο καλλιτέχνη. Τόσο το καντράν όσο και η κάσα του είναι εμπνευσμένα από ένα συγκεκριμένο πίνακα διαστάσεων 390×130 εκατοστών που δημιούργησε ο Soulages το 2019 και το δώρισε στο Musée Soulages το 2020 με αφορμή τα 100ά του γενέθλια! Ναι, ο ζωγράφος βρίσκεται εν ζωή και παρά το προχωρημένο της ηλικίας του εξακολουθεί να εργάζεται.

Το Hampton “Hommage à Pierre Soulages” της Baume & Mercier είναι έργο τέχνης-2
Το Musée Soulages στη γενέτειρα του καλλιτέχνη φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του Pierre Soulages στον κόσμο.

Όταν ο Pierre Soulages μιλάει για τα χαρακτικά του, αναφέρεται στην αποτύπωση του χρόνου στον χώρο. Ο χρόνος που αφιερώνει σε ένα έργο ο ζωγράφος, η καθεμία πινελιά του, τίθενται σε κοινή θέα. Κάθε ζωγράφος ή ωρολογοποιός έχει έναν στόχο: να δημιουργήσει κάτι διαχρονικό, ένα έργο που μετρά και καταγράφει το πέρασμα του χρόνου. Ο ίδιος ο χρόνος όμως δεν επηρεάζει τη δημιουργία, είτε πρόκειται για ρολόι είτε για πίνακα ζωγραφικής.

Το Hampton “Hommage à Pierre Soulages” της Baume & Mercier είναι έργο τέχνης-3
Από αυτόν τον πίνακα του Pierre Soulages, διαστάσεων 390 x 130 cm (Musée Soulages Rodez) εμπνεύστηκαν στην Baume & Mercier για το καντράν του νέου Hampton “Hommage à Pierre Soulages”.

Οι δεσμοί της Baume & Mercier με τον κόσμο της τέχνης είναι ισχυροί και διαρκείς. Ήδη από το 1920, ο ένας εκ των δύο ιδρυτών της, ο Paul Mercier, ήταν φανατικός λάτρης της τέχνης και αυτή του η αγάπη καθόρισε σε σημαντικότατο βαθμό τη μετέπειτα πορεία της εταιρείας του. Ο Paul Mercier συνεταιρίστηκε με τον William Baume το 1918 και ίδρυσαν την Baume & Mercier το 1920. Το καλοκαίρι του 1922 προσκάλεσε τον Baume για διακοπές στη Γαλλική Ριβιέρα. Η σύζυγός του Mercier είχε γεννηθεί στη Νίκαια και ο κύκλος τους αποτελείτο από πλήθος ζωγράφων και συγγραφέων από τη Σχολή της Νίκαιας. Δεν είναι λοιπόν τυχαία η ροπή της Baume & Mercier προς την καλλιτεχνία. Όλες οι συλλογές ρολογιών της διέπονται από υψηλή αισθητική, ελευθερία έκφρασης, σχεδιαστικές καινοτομίες, δημιουργικές φόρμες, ιδιαίτερα σχήματα και προσεγμένες αναλογίες. Η καλλιτεχνική αυτή ροπή της μάρκας αναγνωρίστηκε πολύ νωρίς, στον υψηλού κύρους διαγωνισμό ωρολογοποιίας και κοσμηματοποιίας La Rose d’Or, από το Μπάντεν Μπάντεν στο Ντίσελντορφ, το 1972 και 1973. Συνεπώς η τωρινή σύνδεση της Baume & Mercier με το έργο του Pierre Soulages αποτελεί φυσική εξέλιξη.

Το ρολόι

Το Hampton “Hommage à Pierre Soulages” της Baume & Mercier είναι έργο τέχνης-4

Από τη γέννησή του το 1994, το μοντέλο Hampton έκανε αίσθηση μέσα στη «θάλασσα» των στρογγυλών ρολογιών και ξεχώρισε χάρη στην Art Deco αισθητική του, τις καθαρές γραμμές και τις τέλειες αναλογίες του. Άλλωστε το σύμβολο της Baume & Mercier είναι το ελληνικό γράμμα Φ, που συμβολίζει τη χρυσή τομή. Το νέο Hampton «Hommage à Pierre Soulages» έχει την εμβληματική παραλληλόγραμμη κάσα των Hampton, η οποία θυμίζει την κορνίζα ενός καμβά και αποτίει φόρο τιμής στη σύγχρονη αρχιτεκτονική του Μουσείου Soulages, έργο του φημισμένου γραφείου Catalan RCR Arquitectes, που κέρδισε το βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker το 2017. Το κέλυφος του κτηρίου είναι φτιαγμένο από χάλυβα Corten, ο οποίος έχει την εμφάνιση ιριδίσουζας σκουριάς, συμβολίζοντας τον χρόνο και την πατίνα που δημιουργεί στο πέρασμά του.

Το Hampton “Hommage à Pierre Soulages” της Baume & Mercier είναι έργο τέχνης-5
Το Hampton “Hommage à Pierre Soulages” της Baume & Mercier είναι έργο τέχνης-6

Το καντράν του ρολογιού είναι μία μινιατούρα του μεγάλων διαστάσεων πίνακα που προαναφέραμε. Για τη δημιουργία του η Baume & Mercier επιστράτευσε νέες τεχνολογίες τρισδιάστατης εκτύπωσης και χρειάστηκαν πολλές δοκιμές και πειραματισμοί με τεχνικές και υλικά για να επιτευχθεί το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Για την πλάκα του καντράν χρησιμοποιήθηκε ορείχαλκος, επεξεργασμένος με λέιζερ, χάρη σε μία ειδική πέτρα ακονίσματος δημιουργήθηκε μία διάχυτη ματ υφή ενώ κατόπιν έγινε επιμετάλλωση μέσω ηλεκτρόλυσης που του προσδίδει το χρώμα πάχους 0,2 μικρών. Μία τελευταία στρώση από διαφανή, ημι-ματ προστατευτική λάκα πάχους 10 μικρών, και το τελικό αποτέλεσμα είναι μαύρο, ανάγλυφο αλλά γεμάτο φωτεινές αντιθέσεις.

Το Hampton “Hommage à Pierre Soulages” της Baume & Mercier είναι έργο τέχνης-7

Η κάσα από ένα ενιαίο κομμάτι ανοξείδωτου ατσαλιού είναι αμμοβολημένη και επιστρωμένη με ιόντα υδρογονωμένου άμορφου άνθρακα μέσω της χημικής μεθόδου PACVD που προσφέρει σκληρότητα 6.000 Vickers. Στο εσωτερικό χτυπά ο αυτόματος ελβετικός μηχανισμός ETA 2892 με μαύρο ρότορα, ο οποίος είναι ορατός από τη διάφανη πλάτη της κάσας. Το ρολόι φοράει ένα ενσωματωμένο λουράκι από μαύρο δέρμα με ειδικό σύστημα εύκολης αντικατάστασης.

Το Hampton “Hommage à Pierre Soulages” της Baume & Mercier είναι έργο τέχνης-8

Το Hampton «Hommage à Pierre Soulages» είναι έκδοση 102 συλλεκτικών αντιτύπων (νούμερο που αντιστοιχεί στην ηλικία του καλλιτέχνη) και είναι διαθέσιμο αποκλειστικά μέσω προπαραγγελίας από τις 9 Φεβρουαρίου στην επίσημη ιστοσελίδα της Baume & Mercier. Κάθε ρολόι συνοδεύεται από ένα ενημερωτικό βιβλιαράκι και από ένα VIP πάσο για δύο άτομα για το Μουσείο Soulages στο Rodez. Ένα πολυτελές λεύκωμα για το έργο του Pierre Soulages θα αποσταλεί σε κάθε τυχερό ιδιοκτήτη του νέου Hampton “Hommage à Pierre Soulages”.

Δείτε και το σχετικό video…

Περισσότερες πληροφορίες για το Musée Soulages εδώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή