Αναδάσωση στα Οινόφυτα από την Breitling και την οικολογική οργάνωση SUGi
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
αναδάσωση-στα-οινόφυτα-από-την-breitling-και-τ-561777946

Αναδάσωση στα Οινόφυτα από την Breitling και την οικολογική οργάνωση SUGi

Με το που μπήκε η Άνοιξη –στα χαρτιά τουλάχιστον, γιατί ο καιρός είχε εντελώς διαφορετική άποψη–, στις 2 και στις 3 Μαρτίου, δεκάδες εθελοντές συγκεντρωθήκαμε στα Οινόφυτα για καλό σκοπό. Φίλοι της Breitling, δημοσιογράφοι, παιδιά από την τοπική κοινότητα καθώς και μέλη της ΜΚΟ we4all, ντυμένοι με ζεστά ρούχα, γαλότσες και γάντια και εξοπλισμένοι με φτυάρια, τσάπες και άλλα εργαλεία, επιδοθήκαμε σε εργασίες αναδάσωσης μίας περιοχής λίγο έξω από την κοινότητα Οινοφύτων. Το σχέδιο αφορούσε την αναζωογόνηση ενός δάσους δρυός σε μία έκταση μεγαλύτερη των 10 στρεμμάτων. Η πρωτοβουλία ανήκει στην Breitling, η οποία, ευαισθητοποιημένη από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2021, απευθύνθηκε στην περιβαλλοντική οργάνωση SUGi για να αναλάβουν από κοινού δράση.

Αναδάσωση στα Οινόφυτα από την Breitling και την οικολογική οργάνωση SUGi-1
Δεκάδες παιδιά, γονείς και δάσκαλοι από την κοινότητα Οινοφύτων συμμετείχαν στην αναδάσωση της Breitling.
Αναδάσωση στα Οινόφυτα από την Breitling και την οικολογική οργάνωση SUGi-2

Η SUGi, δημιούργημα του οικολόγου εξερευνητή David de Rothschild, ασχολείται με την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και την αναγέννηση οικοσυστημάτων σε υποβαθμισμένες περιοχές του πλανήτη. Και το κάνει τόσο σε απομακρυσμένα μέρη όσο και μέσα στις πόλεις, με τρόπο επιστημονικό, συστηματικό και βιώσιμο. Προσφέρει στις τοπικές κοινότητες την ευκαιρία να μεταμορφώσουν εγκαταλελειμμένες τοποθεσίες, χωματερές, χώρους στάθμευσης και πλωτές οδούς, σε καταπράσινες οάσεις με καθαρό αέρα, δέντρα γεμάτα φρούτα και βλάστηση που προσφέρει καταφύγιο σε έντομα και πουλιά. Μία από τις πρωτότυπες ιδέες της SUGi είναι τα λεγόμενα «Δάση Τσέπης» που μπορεί να δημιουργήσει κανείς ακόμη και σε λίγα τετραγωνικά μέτρα γης, μεταμορφώνοντας αστικά τοπία σε χώρους πράσινου αποκλειστικά με γηγενή φυτά.

Αναδάσωση στα Οινόφυτα από την Breitling και την οικολογική οργάνωση SUGi-3

Στα Οινόφυτα οι άνθρωποι της SUGi μας προμήθευσαν με 2.000 δενδρύλλια βελανιδιάς και θάμνους από 16 είδη εγχώριων φυτών, τα οποία φυτεύθηκαν σε ειδικούς λάκκους που είχαν ετοιμάσει οι εθελοντές της we4all. Ο συγκεκριμένος Μη Κερδοσκοπικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός, ο οποίος συστάθηκε το 2018 μετά την τραγωδία στο Μάτι, θα αναλάβει για τα επόμενα τρία χρόνια το πότισμα και τη συντήρηση των νέων φυτών, μέχρι να δυναμώσουν αρκετά. Σύμφωνα με τον James Godfrey Faussett, επικεφαλής αναδασώσεων της SUGi, o οποίος ήρθε στην Ελλάδα για τη συγκεκριμένη αναδάσωση, η δράση στα Οινόφυτα «θα είναι ένας καταλύτης για να επουλωθεί εν μέρει το πλήγμα από τις πυρκαγιές, μέσα από την φύτευση ενός ποικιλόμορφου δάσους δρυός. Αυτά τα δάση κάποτε κυριαρχούσαν καλύπτοντας μεγάλες εκτάσεις στην Ελλάδα. Αφήνοντάς τα να ευδοκιμήσουν, αυτά τα δάση θα αποτελέσουν ένα σπίτι στο οποίο θα ανθίσει η βιοποικιλότητα και θα προστατευθεί η γη –μειώνοντας παράλληλα τις συνέπειες των δασικών πυρκαγιών». 

Αναδάσωση στα Οινόφυτα από την Breitling και την οικολογική οργάνωση SUGi-4
O James Godfrey Faussett, επικεφαλής αναδασώσεων της SUGi, μελέτησε προσεκτικά την υπάρχουσα βλάστηση και τις συνθήκες της περιοχής προτού προτείνει τα φυτά που χρησιμοποιήθηκαν για την αναδάσωση στα Οινόφυτα.

Η πρωτοβουλία αναδάσωσης στα Οινόφυτα είναι ένα ακόμα κεφάλαιο στην συνεργασία της Breitling με την SUGi για την συνέχιση της κοινής αποστολής να δώσουν στους ανθρώπους τη δύναμη να οικοδομήσουν και να επαναφέρουν στην πρότερη κατάσταση, τόπους που έχουν υποβαθμιστεί οικολογικά και κοινωνικά. Από το 2020, η Breitling έχει συνεργαστεί με την SUGi για τη δημιουργία δασών με βάση την κοινότητα και την εκπαίδευση, για να επανέλθει η βιοποικιλότητα σε περιοχές απλωμένες σε τέσσερις ηπείρους αλλά και για τη δημιουργία ενός φυτωρίου στην Αυστραλία. Η εμπλοκή της Breitling με τη SUGi έρχεται να συμπληρώσει την προσπάθεια του brand να επιτύχει ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα αλλά και να καθιερώσει εαυτόν ως ένα κοινωνικά υπεύθυνο brand με μηδαμινή επίδραση στο περιβάλλον. 

Αναδάσωση στα Οινόφυτα από την Breitling και την οικολογική οργάνωση SUGi-5

Η βιωσιμότητα αποτελεί μέρος της στρατηγικής και του DNA της Breitling, η οποία έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες μέσω συνεργασιών με μη-κερδοσκοπικούς οργανισμούς, όπως η Ocean Conservancy, η Qhubeka και το Solar Impulse Foundation. Σε συνεργασία με τον κατασκευαστή βιώσιμου εξοπλισμού Outerknown, η Breitling λανσάρισε μία συλλογή από λουράκια, κατασκευασμένα αποκλειστικά από νήμα ECONYL® που προέρχεται από ανακυκλωμένα δίχτυα ψαράδων που συλλέγονται από τον ωκεανό. Το νέο φιλικό προς το περιβάλλον κουτί ρολογιού, το οποίο είναι από ανακυκλώσιμο υλικό, μπορεί να ανακυκλωθεί και διπλώνει ώστε να γλιτώσει χώρο, σχεδιάστηκε για να ελαχιστοποιήσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Περισσότερα για την Breitling εδώ, για την SUGi εδώ και για την we4all εδώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή