Οι περιφερόμενες ώρες του Code 11.59 by Audemars Piguet Starwheel
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
οι-περιφερόμενες-ώρες-του-code-11-59-by-audemars-piguet-starwheel-562188943

Οι περιφερόμενες ώρες του Code 11.59 by Audemars Piguet Starwheel

Το 2022 είναι μία πολύ σημαντική χρονιά για την Audemars Piguet, καθώς γιορτάζει μισό αιώνα από τη γέννηση του εμβληματικού της μοντέλου Royal Oak. Αυτό όμως δεν είναι η μοναδική σπεσιαλιτέ του κορυφαίου Ελβετικού οίκου υψηλής ωρολογοποιίας, που έχει στη φαρέτρα του έξοχα δείγματα πολύπλοκων μηχανισμών. Απόδειξη το τελευταίο μοντέλο που παρουσίασε λίγο πριν το τέλος αυτής της χρονιάς, το Code 11.59 by Audemars Piguet Starwheel, το οποίο είναι η αναβίωση ενός ιστορικού avant garde μηχανισμού με αντισυμβατική απεικόνιση της ώρας και των λεπτών στο καντράν του. Οι περίφημες «περιφερόμενες ώρες» ήταν ένα περίπλοκο σύστημα που εφευρέθηκε τον 17ο αιώνα, στο οποίο οι ώρες έχουν τη μορφή περιστρεφόμενων δορυφόρων που κινούνται κατά μήκος της τοξωτής κλίμακας των λεπτών που βρίσκεται στο άνω μέρος του καντράν. Σύμφωνα με τον Sébastian Vivas, Υπεύθυνο Κληρονομιάς και Διευθυντή του Μουσείου της Audemars Piguet, το σύστημα αυτό εφευρέθηκε το 1655 ύστερα από αίτημα του Πάπα Αλεξάνδρου Ζ’, ο οποίος υπέφερε από αϋπνίες και το αέναο τικ τακ του ρολογιού του δεν τον άφηνε να κοιμηθεί. Παρήγγειλε λοιπόν ένα «ρολόι νυκτός» στους αδελφούς Campani, ωρολογοποιούς στη Ρώμη. Αυτό που τους ζήτησε ήταν ένα επιτραπέζιο ρολόι που θα ήταν αθόρυβο και ευανάγνωστο στο σκοτάδι. Οι αδελφοί Campani δημιούργησαν ειδικά για τον Πάπα το πρώτο ρολόι στο οποίο η ανάγνωση της ώρας γινόταν σε ένα ημικύκλιο με ένα άνοιγμα που έδειχνε τα τέταρτα της ώρας και φωτιζόταν από το εσωτερικό. Εκείνο το ρολόι ήταν ο πρόγονος του συστήματος με τις περιφερόμενες ώρες.

Οι περιφερόμενες ώρες του Code 11.59 by Audemars Piguet Starwheel-1
Από τις αρχές του 17ου αιώνα είχαν κατασκευαστεί ρολόγια τσέπης με το πολύπλοκο σύστημα των περιφερόμενων ωρών. Σε αυτά η κλίμακα των λεπτών ήταν συνήθως ημικυκλική με άνοιγμα 180ο ενώ αναγράφονταν και τα λεπτά για μεγαλύτερη ακρίβεια. Τέτοια ρολόγια αποτελούσαν πολύτιμα δώρα σε εξέχουσες προσωπικότητες. 
Οι περιφερόμενες ώρες του Code 11.59 by Audemars Piguet Starwheel-2
Τον 19ο αιώνα τα ρολόγια με τις περιφερόμενες ώρες άρχισαν να χάνουν την αίγλη τους. Πλέον η κλίμακα των λεπτών ήταν σε τόξο 120ο, είχαν απαλειφθεί τα τέταρτα της ώρας και ο μηχανισμός παρέμενε κρυμμένος κάτω από το καντράν. Το 1989, σε μία εποχή που η μηχανική ωρολογοποιία είχε αρχίσει να αναγεννιέται μετά την επανάσταση των quartz ρολογιών, ένας ωρολογοποιός της Audemars Piguet ανακάλυψε το σύστημα αυτό σε ένα άρθρο του Journal Suisse d’Horlogerie και ύστερα από 18 μήνες η ελβετική Manufacture παρουσίασε τα πρώτα ρολόγια Star Wheel με περιφερόμενες ώρες, τα οποία είχαν δίσκους από κρύσταλλο ζαφειριού, ορατούς στο καντράν.

Αυτή η υψηλής αισθητικής εμφάνιση των δίσκων που περιστρέφονται πάνω στο καντράν προσέδιδε μία μυστηριακή αύρα στην ανάγνωση της ώρας. Αν και τον 20ο αιώνα το σύστημα αυτό είχε περάσει στη λήθη, το ανακάλυψε εκ νέου και το επανέφερε στο προσκήνιο η Audemars Piguet το 1991. Του έδωσε το όνομα Starwheel (τροχός αστεριών) και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2000 είχαν κυκλοφορήσει αρκετά μοντέλα με αυτή τη σπάνια complication. Τώρα είναι η σειρά του νέου Code 11.59 by Audemars Piguet Starwheel να γοητεύσει τους λάτρεις της υψηλής ωρολογοποιίας. Το παραδοσιακό σύστημα περιφερόμενων ωρών επιστρέφει με ένα εντελώς μοντέρνο design σε ένα ρολόι εξαιρετικής κομψότητας που συνδυάζει τον λευκό χρυσό 18Κ με το μαύρο κεραμικό.

Οι περιφερόμενες ώρες του Code 11.59 by Audemars Piguet Starwheel-3

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς με την πρώτη ματιά, διαθέτει μόνο έναν κεντρικό δείκτη για τα δευτερόλεπτα. Η ώρα διαβάζεται στο άνω τμήμα του καντράν, μέσω ενός εκ των τριών περιστρεφόμενων δίσκων, ο οποίος δείχνει τα λεπτά σε ένα τόξο 120ο με διαβαθμισμένη κλίμακα 60 λεπτών. Αυτό που είναι το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η μηχανική πολυπλοκότητα του ρολογιού βρίσκεται εκτεθειμένη σε πρώτο πλάνο, ασκώντας μία απαράμιλλη γοητεία στον θεατή.

Αξίζει να δείτε πώς λειτουργεί το περιστρεφόμενο καντράν του ρολογιού στο video που ακολουθεί…

Το σύστημα Starwheel έχει ταιριάξει απόλυτα στη μοντέρνα αρχιτεκτονική της κάσας Code 11.59 by Audemars Piguet, η οποία συνδυάζει διάφορες γεωμετρικές φόρμες σε ένα άρτια δομημένο σύνολο. Έχει διάμετρο 41 χιλιοστά και εξαιρετικό χειροποίητο φινίρισμα που εκμεταλλεύεται στο έπακρο τα παιχνίδια με το φως, ώστε να αναδεικνύονται όλες οι σχεδιαστικές λεπτομέρειες. Η στεφάνη, οι βραχίονες και το πίσω μέρος της κάσας είναι όλα από λευκό χρυσό 18Κ και έρχονται σε τέλεια αντίθεση με το οκτάγωνο κεντρικό στέλεχος της κάσας και την κορώνα, και τα δύο από μαύρο κεραμικό, επίσης άψογα φινιρισμένο, με εναλλασσόμενες γυαλισμένες και σατινέ επιφάνειες.

Οι περιφερόμενες ώρες του Code 11.59 by Audemars Piguet Starwheel-4

Για το φόντο του καντράν οι σχεδιαστές του οίκου επέλεξαν μπλε αβεντουρίνη, ένα υλικό που μοιάζει με τον νυχτερινό έναστρο ουρανό. Επάνω σ’ αυτόν τον μαγευτικό γαλαξία αστεριών περιστρέφονται σαν πλανήτες γύρω από τον άξονά τους οι τρεις δίσκοι των ωρών, οι οποίοι είναι ελαφρώς θολωτοί.

Οι περιφερόμενες ώρες του Code 11.59 by Audemars Piguet Starwheel-5

Είναι κατασκευασμένοι από αλουμίνιο με επιφάνεια από μαύρο PVD που έχει αμμοβολημένο φινίρισμα οπαλίνας και οι αριθμοί που αντιστοιχούν στις 12 ώρες είναι λευκοί για μέγιστη αντίθεση. Το ίδιο χρωματικό παιχνίδι μαύρου με λευκό ακολουθεί και η τοξωτή κλίμακα των λεπτών που ξεκινά από την θέση ώρας 10 και καταλήγει στη θέση ώρας 2.

Οι περιφερόμενες ώρες του Code 11.59 by Audemars Piguet Starwheel-6

Στην πρόσοψη ένα περίπλοκο κατασκευαστικά κρύσταλλο ζαφειριού με διπλή καμπύλη και αντι-αντανακλαστική επεξεργασία και με έντονα θολωτό προφίλ, ενισχύει το σύγχρονο ύφος του ρολογιού μεγεθύνοντας όλες τις ενδείξεις και τις αισθητικές λεπτομέρειές του. Στην πίσω όψη, άλλο ένα κρύσταλλο ζαφειριού αποκαλύπτει την καρδιά του μηχανισμού καθώς και τον ρότορα από ροζ χρυσό 22Κ.

Οι περιφερόμενες ώρες του Code 11.59 by Audemars Piguet Starwheel-7

Είναι η πρώτη φορά που το εμβληματικό σύστημα Starwheel εντάσσεται στη συλλογή Code 11.59 by Audemars Piguet και στον αυτόματο Calibre 4310. Ο μηχανισμός αυτός βασίζεται στον 4309, στον οποίο έχει προστεθεί το νέο σύστημα περιφερόμενων ωρών. Πρόκειται για έναν μηχανισμό τελευταίας γενιάς με παραδοσιακή τεχνογνωσία και άψογο φινίρισμα, ο οποίος προσφέρει 70 ώρες ενεργειακής αυτονομίας.

Οι περιφερόμενες ώρες του Code 11.59 by Audemars Piguet Starwheel-8

Το νέο Code 11.59 by Audemars Piguet Starwheel αγκαλιάζει τον καρπό με ένα λουράκι από μαύρο καουτσούκ σε ανάγλυφη υφή υφάσματος και ασφαλίζει με ένα νέο κούμπωμα που φέρει το λογότυπο της Audemars Piguet αντί του απλού μονογράμματος AP.

Οι περιφερόμενες ώρες του Code 11.59 by Audemars Piguet Starwheel-9

Περισσότερες πληροφορίες για την Audemars Piguet εδώ.

Audemars Piguet Boutique: Βουκουρεστίου 21, Αθήνα (τηλ.: 210-3629251)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή