SIHH 2017 – Σαλόνι Υψηλής Ωρολογοποιίας της Γενεύης

SIHH 2017 – Σαλόνι Υψηλής Ωρολογοποιίας της Γενεύης

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη εβδομάδα, από τις 16 έως τις 20 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε το 27ο Διεθνές Σαλόνι Υψηλής Ωρολογοποιίας της Γενεύης. Το Hours βρέθηκε φυσικά εκεί. Eίχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά, να αγγίξουμε, να περιεργαστούμε, να φωτογραφίσουμε όλες τις νέες δημιουργίες μεγάλων ελβετικών οίκων και να αφουγκραστούμε τον παλμό της ελβετικής βιομηχανίας του ρολογιού. Σήμερα σας δίνουμε μία πρώτη γεύση από τη λάμψη, την υψηλή μηχανική, την παραδοσιακή και σύγχρονη τεχνογνωσία μεγάλων οίκων της ελβετικής ωρολογοποιίας, και στο προσεχές διάστημα θα παρουσιάσουμε σταδιακά τα σημαντικότερα νέα μοντέλα, τεχνολογικά επιτεύγματα, ωρολογιακά και καλλιτεχνικά αριστουργήματα για το 2017.

Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν 30 συνολικά μάρκες (επτά περισσότερες από πέρυσι), σε μία έκθεση που κάλυψε συνολικό εμβαδόν 45.000 τετραγωνικών μέτρων. Σύμφωνα με τους διοργανωτές σημειώθηκε 10% αύξηση των επισκεπτών συγκριτικά με την SIHH 2016: 16.000 επισκέπτες, μεταξύ αυτών 1.200 δημοσιογράφοι και 2.500 επισκέπτες την τελευταία μέρα που η έκθεση ήταν –για πρώτη φορά– ανοικτή στο κοινό.

17 Οίκοι υψηλής ωρολογοποιίας

A. Lange & Söhne, Audemars Piguet, Baume & Mercier, Cartier, Girard-Perregaux, Greubel Forsey, IWC, Jaeger-LeCoultre, Montblanc, Panerai, Parmigiani, Piaget, Richard Mille, Roger Dubuis, Ulysse Nardin, Van Cleef & Arpels, Vacheron Constantin

13 Ανεξάρτητοι ωρολογοποιοί στο “Carré des Horlogers

Christophe Claret, Grönefeld, H. Moser & Cie, Hautlence, HYT, Kari Voutilainen, Laurent Ferrier, MB&F, MCT-Manufacture Contemporaine du Temps, Ressence, RJ-Romain Jerome, Speake Marin, Urwerk

Οι πρώτες εντυπώσεις

Η ελβετική ωρολογοποιία πέρασε ένα εξαιρετικά δύσκολο 2016, καθώς δέχθηκε απανωτά χτυπήματα από διάφορες πλευρές. Από τη μία το σκληρό ελβετικό φράγκο, από την άλλη οι τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2015 που «γείωσαν» την ευρωπαϊκή αγορά την κρίσιμη περίοδο των εορτών του 2016 και εν συνεχεία ο κατακρημνισμός των ελβετικών εξαγωγών ωρολογίων λόγω της τεράστιας ύφεσης στις αγορές της Ασίας (Κίνα και Χονγκ Κονγκ) άφησαν έντονα τα σημάδια τους στην ψυχολογία των Ελβετών και αυτό αντικατοπτρίσθηκε στις νέες συλλογές των μαρκών. Εν ολίγοις, στο φετινό Σαλόνι της Γενεύης η διάθεση ήταν μάλλον πεσμένη και η προσφορά νέων μοντέλων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί υποτονική, μετρημένη και αρκετά εκ του ασφαλούς. Τι εννοούμε; Σε αντίθεση με προηγούμενες διοργανώσεις που υπήρχαν πολλά talking pieces, ρολόγια δηλαδή που για διάφορους λόγους «έκαναν θόρυβο» και μονοπωλούσαν τις συζητήσεις μεταξύ δημοσιογράφων και επαγγελματιών –συνήθως μοναδικά ή εξαιρετικά σπάνια μοντέλα με υψηλή πολυπλοκότητα, ενίοτε υπερβολικά και υπερφίαλα και σε δυσθεώρητες τιμές– στην SIHH 2017 επικράτησε μία παράξενη «ησυχία». Οι περισσότερες εταιρείες επικεντρώθηκαν σε πιο «βατά», πιο εμπορικά μοντέλα και μάλιστα αρκετές χαμήλωσαν αισθητά τις τιμές εκκίνησης των προϊόντων τους, κάνοντας άνοιγμα σε μεγαλύτερο τμήμα του καταναλωτικού κοινού. Είδαμε βεβαίως αρκετά αριστουργήματα υψηλής ωρολογοποιίας, παρουσιάστηκαν όμως με διακριτικό τρόπο, χωρίς φανφάρες και «κανονιοβολισμούς». Ακόμη και οι διάσημοι πρεσβευτές και φίλοι των μεγάλων οίκων που τα περασμένα χρόνια έκαναν αισθητή την παρουσία τους στα πολυτελή περίπτερα, φέτος κυκλοφόρησαν πιο διακριτικά, σαν να μην ήθελαν να ταράξουν την ησυχία του Σαλονιού.

Οι τάσεις

Ποιες είναι οι βασικότερες τάσεις που ξεχωρίσαμε ύστερα από την τριήμερη περιήγησή μας στα πολυτελή περίπτερα των μεγάλων οίκων ωρολογοποιίας;

Τα μεγέθη εξακολουθούν να μικραίνουν. Το είδαμε και πέρυσι και συνεχίζεται και φέτος: οι κάσες των ρολογιών επιστρέφουν σε πιο λογικές διαστάσεις, με την πλειονότητα των ανδρικών μοντέλων να κυμαίνεται κατά κύριο λόγο μεταξύ 40 και 42 χιλιοστών. Στις εξαιρέσεις ανήκουν κυρίως πολύπλοκοι μηχανισμοί με πολλαπλές λειτουργίες, οι οποίοι χρειάζονται αναγκαστικά περισσότερο χώρο και άρα μεγαλύτερη κάσα.

SIHH 2017 – Σαλόνι Υψηλής Ωρολογοποιίας της Γενεύης-1

IWC Da Vinci Automatic 40mm

SIHH 2017 – Σαλόνι Υψηλής Ωρολογοποιίας της Γενεύης-2

PIAGET Altiplano 60th Anniversary

Πιο απλά, πιο λεπτά, πιο κλασικά. Προσπαθώντας να μειώσουν τις τιμές εκκίνησης των συλλογών τους, οι οίκοι προσφέρουν πλέον περισσότερα μοντέλα με απλούς αυτόματους μηχανισμούς, δηλαδή με τρεις δείκτες και ενδεχομένως ημερομηνία, σε κλασικές γραμμές που αντέχουν στον χρόνο, ώστε να είναι δελεαστικότερα σε ευρύτερη μερίδα του κοινού. Συνεχίζεται επίσης η προσφορά μοντέλων με όσο το δυνατόν λεπτότερο, ντελικάτο προφίλ.

SIHH 2017 – Σαλόνι Υψηλής Ωρολογοποιίας της Γενεύης-3

BAUME & MERCIER Clifton Club Automatic

SIHH 2017 – Σαλόνι Υψηλής Ωρολογοποιίας της Γενεύης-4

MONTBLANC TimeWalker Chronograph Rally Timer Counter

Υλικά κατασκευής. Και πάλι λόγω προσπάθειας συγκράτησης των τιμών, πρωταγωνιστής είναι το ανοξείδωτο ατσάλι και κατόπιν το τιτάνιο, το κεραμικό και τα ευγενή μέταλλα (χρυσός και πλατίνα). Είδαμε βεβαίως και αρκετά «εξωτικά» υλικά, δανεισμένα από τον κόσμο της επιστήμης, της αεροδιαστημικής και της Formula 1, να εισβάλλουν για πρώτη φορά στον κόσμο της ωρολογοποιίας, όπως το γραφένιο (graphene), ένα φύλλο ατόμων άνθρακα που είναι διευθετημένα σε κυψελοειδή διάταξη και έχουν πάχος ίσο με ένα άτομο, ο συμπιεσμένος άνθρακας κ.ά.

SIHH 2017 – Σαλόνι Υψηλής Ωρολογοποιίας της Γενεύης-5

RICHARD MILLE RM50-03 McLaren

SIHH 2017 – Σαλόνι Υψηλής Ωρολογοποιίας της Γενεύης-6

PANERAI Luminor LAB-ID Carbotech

SIHH 2017 – Σαλόνι Υψηλής Ωρολογοποιίας της Γενεύης-7

HAUTLENCE Vortex Bronze

Άρωμα γυναίκας αλλά και unisex προτάσεις. Μεγάλη η προσφορά σε απαστράπτουσες θηλυκές δημιουργίες και φέτος, αλλά και αρκετά νέα μοντέλα που απευθύνονται εξίσου και στα δύο φύλα, σε διαμέτρους 38-40 χιλιοστά.

SIHH 2017 – Σαλόνι Υψηλής Ωρολογοποιίας της Γενεύης-8

CARTIER Panthere

SIHH 2017 – Σαλόνι Υψηλής Ωρολογοποιίας της Γενεύης-9

AUDEMARS PIGUET Royal Oak Frosted Gold

Από τη Γη στη Σελήνη. Ο ουρανός με τ’ άστρα μεταφέρεται στον καρπό του χεριού. Πολλές ήταν οι εταιρείες που επέλεξαν να κοσμήσουν τα καντράν με ένδειξη φάσεων της Σελήνης ενώ είδαμε και συναρπαστικά σε εκτέλεση αστρονομικά ρολόγια.

SIHH 2017 – Σαλόνι Υψηλής Ωρολογοποιίας της Γενεύης-10

VACHERON CONSTANTIN Astronomical watches

SIHH 2017 – Σαλόνι Υψηλής Ωρολογοποιίας της Γενεύης-11

GIRARD-PERREGAUX Planetarium Tri-Axial

Στη δίνη των tourbillons. Μπορεί η πλειονότητα των νέων μοντέλων να είναι πιο προσιτή τόσο αισθητικά όσο και οικονομικά, με απλές complications (GMT, χρονογράφο ή ημερολογιακές ενδείξεις), δεν έλλειψαν όμως και φέτος κάποιες πολύπλοκες δημιουργίες, στην κορυφή των συλλογών των ελβετικών οίκων. Αγαπημένο παραμένει το tourbillon, ενώ είδαμε εντυπωσιακά skeleton μοντέλα καθώς και ρολόγια με ηχητική σήμανση.  

SIHH 2017 – Σαλόνι Υψηλής Ωρολογοποιίας της Γενεύης-12

A. LANGE & SOHNE Tourbograph Perpetual "Pour Le Merite"

SIHH 2017 – Σαλόνι Υψηλής Ωρολογοποιίας της Γενεύης-13

ROGER DUBUIS Excalibur Spider Carbon

SIHH 2017 – Σαλόνι Υψηλής Ωρολογοποιίας της Γενεύης-14

JAEGER-LECOULTRE Geophysic Tourbillon Universal Time

SIHH 2017 – Σαλόνι Υψηλής Ωρολογοποιίας της Γενεύης-15

GREUBEL FORSEY Grande Sonnerie

SIHH 2017 – Σαλόνι Υψηλής Ωρολογοποιίας της Γενεύης-16

CHRISTOPHE CLARET Maestro

SIHH 2017 – Σαλόνι Υψηλής Ωρολογοποιίας της Γενεύης-17

ULYSSE NARDIN Innovision II

SIHH 2017 – Σαλόνι Υψηλής Ωρολογοποιίας της Γενεύης-18

MB&F HM7 Aquapod

SIHH 2017 – Σαλόνι Υψηλής Ωρολογοποιίας της Γενεύης-19

URWERK UR-T8 Transformer

 

Επισκεφθείτε το επίσημο site της SIHH εδώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή