H. MOSER & CIE Swiss Mad Watch

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πιο απολαυστική στιγμή για εμάς τους δημοσιογράφους που επισκεφθήκαμε το 27ο Σαλόνι Υψηλής Ωρολογοποιίας της Γενεύης SIHH 2017 ήταν κατά την παρουσίαση των νέων μοντέλων της μικρής αλλά αξιολογότατης ωρολογοποιίας H. Moser & Cie. Εκτός από την ομολογουμένως ωραία συλλογή του 2017, στο τέλος της παρουσίασης προβλήθηκε μία μικρή ταινία, αφιερωμένη στο Swiss Mad Watch, ένα μοναδικό ρολόι, 100% κατασκευασμένο στην Ελβετία, το οποίο αποτελεί ένα είδος καταγγελίας για τα χαλαρά, ανεπαρκή κριτήρια που ισχύουν σήμερα προκειμένου ένα ρολόι να φέρει τον τίτλο του Swiss Made. Αξίζει να το παρακολουθήσετε… Say Cheese!

Με ιστορία που ξεκινά το 1828, η H. Moser & Cie είναι μία ανεξάρτητη οικογενειακή εταιρεία. Από το 2012 βρίσκεται στα χέρια του πρώην ισχυρού άνδρα της Audemars Piguet, Georges-Henri Meylan, μίας μεγάλης μορφής της ελβετικής ωρολογοποιίας. Ο κ. Meylan είναι ο πρόεδρος της εταιρείας ενώ τον τίτλο του διευθύνοντος συμβούλου κατέχει ο γιος του, Edouard Meylan, ο οποίος πρωταγωνιστεί και στο περίφημο βίντεο. Η ειρωνική διάθεση και το χιούμορ του νεαρού CEO κυριολεκτικά τσακίζει κόκκαλα, εάν είσαι Ελβετός και δραστηριοποιείσαι στο χώρο του ρολογιού. Γιατί βεβαίως εδώ το ζήτημα δεν είναι το συγκεκριμένο ρολόι αλλά το μήνυμα που μεταφέρει. Η H.Moser & Cie ηγείται μίας καμπάνιας με τίτλο #MakeSwissMadeGreatAgain, διαμαρτυρόμενη –όπως πολλοί, κυρίως ανεξάρτητοι, ωρολογοποιοί– για τη χαλάρωση της ελβετικής νομοθεσίας, η οποία από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα απονέμει τον τίτλο του Swiss Made σε κάθε ρολόι αρκεί το 60% των εξαρτημάτων του να είναι ελβετικής προέλευσης. Το ποσοστό αυτό θεωρείται εξαιρετικά χαμηλό και επιτρέπει στις μεγάλες εταιρείες να προμηθεύονται εξαρτήματα από ξένες αγορές με φθηνά εργατικά χέρια (π.χ. Κίνα). Από το 2017 και στο εξής η H. Moser & Cie αποφάσισε να αφαιρέσει την ένδειξη Swiss Made από τα ρολόγια της, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανεπάρκεια αυτής της σήμανσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω εταιρεία που εδρεύει στο Schaffhausen της Ελβετίας δημιουργεί ρολόγια που είναι τουλάχιστον κατά 95% ελβετικής προέλευσης και κατασκευής.

H. MOSER & CIE Swiss Mad Watch-1

Το Swiss Mad Watch είναι 100% ελβετικό προϊόν. Κατασκευάστηκε στην Ελβετία από Ελβετούς ωρολογοποιούς από ελβετικά υλικά. Η κάσα του είναι από αληθινό ελβετικό τυρί –βραβευμένο μάλιστα–, συνδυασμένο με ένα συνθετικό υλικό, το itr2©, χάρη στο οποίο αποκτά σταθερότητα και σκληρότητα. Το λουρί του είναι από δέρμα ελβετικής αγελάδας ενώ το καντράν σε κόκκινο χρώμα με λευκές ενδείξεις στο 12, 3, 6 και 9 παραπέμπει προφανώς στην ελβετική σημαία.

H. MOSER & CIE Swiss Mad Watch-2

Το Swiss Mad Watch είναι ένα και μοναδικό κομμάτι, παρουσιάστηκε επισήμως στην SIHH 2017, και τιμάται 1.081.291 ελβετικά φράγκα (κάτι λιγότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ). Το νούμερο αυτό δεν είναι τυχαίο, συμβολίζει την ημερομηνία που υπογράφηκε το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Σύνταγμα, την 1η Αυγούστου 1291. Όλα τα έσοδα από την πώληση του ρολογιού θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός ταμείου υποστήριξης των ανεξάρτητων προμηθευτών της ελβετικής ωρολογοποιίας που υποφέρουν αυτή την εποχή λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης και της προμήθειας εξαρτημάτων από χώρες της Ασίας.

H. MOSER & CIE Swiss Mad Watch-3

Εκτός από το μοντέλο από ελβετικό τυρί, η H. Moser & Cie κυκλοφορεί και μία συλλεκτική έκδοση 50 κομματιών από λευκό χρυσό 18Κ, το Venturer Swiss Mad Limited Edition, με κουρδιστό manufacture μηχανισμό.

Περισσότερες πληροφορίες για την H. Moser & Cie εδώ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή