URWERK UR-T8 Transformer

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μικρή πλην όμως θαυματουργή ωρολογοποιία URWERK συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια ζωής. Και τι κάνει για να το γιορτάσει; Αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα από οτιδήποτε άλλο. Να δημιουργεί ρολόγια που μοιάζουν σαν να ήρθαν από το μέλλον, ίσως και από κάποιον άλλο πλανήτη. Το UR-T8 είναι το πιο πρόσφατο δείγμα της εξαιρετικής φαντασίας και μηχανικής δεξιοσύνης που χαρακτηρίζει την ελβετική μάρκα χάρη στους δύο ευφυείς ιδρυτές της, τον χαρισματικό ωρολογοποιό Felix Baumgartner και τον οραματιστή καλλιτέχνη-σχεδιαστή Martin Frei.

URWERK UR-T8 Transformer-1

Tι κάνει το UR-T8 να διαφέρει από τα προηγούμενα μοντέλα της URWERK; Είναι το πρώτο ρολόι που μπορεί να μεταμορφώνεται. Είναι σαν ένα παιχνίδι Transformer για τον καρπό. Με μία σειρά κινήσεων ακριβείας η κάσα ξεκουμπώνεται από τη βάση της, περιστρέφεται και ξανακουμπώνει με ένα κλικ, θωρακίζοντας την πρόσοψη του ρολογιού πίσω από μία ασπίδα από τιτάνιο. Πιέζοντας και πάλι τα δύο κουμπιά στα πλαϊνά της κάσας, την απελευθερώνετε, τη σηκώνετε καθέτως, την περιστρέφετε κατά 180ο και την ξανακουμπώνετε στην αρχική της θέση, ώστε να είναι ορατή η ώρα. Φυσικά δεν υπάρχουν ούτε δείκτες, ούτε το κλασικό καντράν.

URWERK UR-T8 Transformer-2

Εάν ασχολείστε λίγο με τα ρολόγια, θα έχετε ίσως ακούσει για το περίφημο σύστημα δορυφορικής ώρας που εισήγαγαν στον κόσμο της ωρολογοποιίας οι Baumgartner και Frei. Το UR-T8 είναι η εξελιγμένη έκδοση αυτού του συστήματος. Πώς λειτουργεί; Το δωδεκάωρο είναι κατανεμημένο σε τρεις δίσκους (τέσσερις ώρες στον κάθε δίσκο), οι οποίοι περιστρέφονται χάρη σε ένα σύστημα carousel με τρεις βραχίονες. Ο αριθμός που αντιστοιχεί στην τρέχουσα ώρα διατρέχει την κλίμακα των 60 λεπτών, η οποία αναπτύσσεται σε τόξο 120ο. Έτσι, ο κάτοχος του ρολογιού διαβάζει την ώρα και ψηφιακά και αναλογικά (στην παρακάτω εικόνα η ώρα είναι 8 και 45').

URWERK UR-T8 Transformer-3

Αντιλαμβάνεστε πόση ακρίβεια σχεδιασμού απαιτείται για την άρτια λειτουργία αυτού του μηχανικού μικρόκοσμου; Ένα περίπλοκο δορυφορικό σύστημα μηχανισμών μεταμορφώνει ένα πραγματικό συνονθύλευμα από τροχούς, βίδες και λίθους σε μία καλοκουρδισμένη μηχανή, που μόνο με θαυμασμό μπορείς να την κοιτάξεις.

URWERK UR-T8 Transformer-4

Το ρολόι διαθέτει επιπλέον ένα εξαιρετικό πνευματικό σύστημα ελέγχου του αυτόματου κουρδίσματος. Μία επίχρυση περιστρεφόμενη φτερωτή συνδεδεμένη με τον ρότορα κουρδίσματος απορροφά τις αιφνίδιες και βίαιες κινήσεις του ρότορα, εξασφαλίζοντας ομαλό και αξιόπιστο κούρδισμα του μηχανισμού.

URWERK UR-T8 Transformer-5

Για τον σχεδιαστή και συνιδρυτή της URWERK, Martin Frei, το ρολόι είναι ένα αντικείμενο που προκαλεί αλληλεπίδραση, είναι ελκυστικό όχι μόνο οπτικά αλλά και μέσω της αφής. Το UR-T8 Transformer θυμίζει τα ρολόγια Reverso, είναι όμως εκτελεσμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελεί αυθεντικό «παιδί» της URWERK. Έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που έχουν κάνει διάσημη την εταιρεία: μεγάλη κορόνα, οργανικό σχήμα του κρυστάλλου ζαφειριού, ανάγλυφη, περίπλοκη κατασκευαστικά κάσα που σε προκαλεί να την αγγίξεις, ισχυρή ιδιοσυγκρασία και βεβαίως το αμέσως αναγνωρίσιμο design.

URWERK UR-T8 Transformer-6

Το UR-T8 έχει διαστάσεις 60,23 mm x 48,35 mm x 20,02 mm και κυκλοφορεί σε 60 αριθμημένα αντίτυπα από τιτάνιο, 30 στη φυσική του μορφή και 30 με μαύρη επίστρωση PVD.

URWERK UR-T8 Transformer-7

Αξίζει να το δείτε και «ζωντανά» στο σχετικό video, στο επίσημο site της URWERK, εδώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή