60 Χρόνια OMEGA Speedmaster – Από τη Γη στη Σελήνη

60 Χρόνια OMEGA Speedmaster – Από τη Γη στη Σελήνη

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2017 είναι πολύ σημαντική χρονιά για την Omega. Γιορτάζει τα 60 χρόνια του εμβληματικού Speedmaster, του πρώτου ρολογιού που φορέθηκε στη Σελήνη. Το περίφημο Moonwatch γεννήθηκε το 1957 και αρχικά προοριζόταν για τον κόσμο της ταχύτητας και των αγωνιστικών αυτοκινήτων, εξού και το όνομά του. Ας δούμε όμως πώς κατάφερε να ξεφύγει από τη Γη και να ταξιδέψει στο διάστημα μαζί με τις αποστολές της NASA.

60 Χρόνια OMEGA Speedmaster – Από τη Γη στη Σελήνη-1

Το 1961, ο Αμερικανός Πρόεδρος John F. Kennedy έθεσε μια τολμηρή πρόκληση στους συμπατριώτες του. Δήλωσε, «Πιστεύω πως αυτό το έθνος πρέπει να δεσμευθεί, ώστε να ολοκληρώσει τον στόχο, πριν τελειώσει η δεκαετία, να προσγειώσει έναν άνθρωπο στη Σελήνη και να τον γυρίσει με ασφάλεια πίσω στην Γη». Το όνειρο-πρόκληση του προέδρου Κένεντι έγινε πραγματικότητα στις 20 Ιουλίου του 1969, όταν το Apollo 11 προσεληνώθηκε στην πετρώδη επιφάνεια του φεγγαριού.

Δείτε πώς σχολιάζει εκείνη την εποχή ο πρεσβευτής της Omega, George Clooney:

Όπως προαναφέραμε, το Speedmaster δημιουργήθηκε όχι για να ταξιδέψει στο διάστημα αλλά προορίζονταν για τους αγώνες αυτοκινήτων. Οι επαγγελματίες οδηγοί το «αγκάλιασαν» αμέσως με το που κυκλοφόρησε. Η ανθεκτική του κατασκευή σήμαινε ότι μπορούσε να αντέξει σε έντονους κραδασμούς και χτυπήματα, ενώ κρατούσε τέλεια χρονομετρία. Και χάρη στη ταχυμετρική κλίμακα στη στεφάνη, οι οδηγοί μπορούσαν να  χρονομετρούν τους γύρους τους πιο εύκολα από ποτέ. Ήταν ουσιαστικά το πρώτο ρολόι με αυτά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, και τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή  έφερε επανάσταση στον κόσμο του ρολογιού χάρη στον σχεδιασμό, την αντοχή και τη λειτουργικότητά του.

60 Χρόνια OMEGA Speedmaster – Από τη Γη στη Σελήνη-2

Speedmaster Broad Arrow (1957)

Αυτοί ήταν άλλωστε και οι λόγοι που κατέστησαν το Speemaster ιδανικό για την εξερεύνηση του διαστήματος και που το οδήγησαν στον καρπό κάθε αστροναύτη του προγράμματος Apollo, από το 1965 και μετά. 

60 Χρόνια OMEGA Speedmaster – Από τη Γη στη Σελήνη-3

Το πρώτο Omega που ταξίδεψε στο διάστημα ήταν με την αποστολή Mercury, στις 3 Οκτωβρίου 1962, στον καρπό του αστροναύτη Wally Schirra (ήταν το δικό του ρολόι)

Το 1964 η NASA αναζητούσε έναν χρονογράφο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στις επανδρωμένες διαστημικές αποστολές. Διάλεξαν ρολόγια από διάφορους κατασκευαστές και τα υπέβαλαν στην ίδια σειρά δοκιμών που υπέβαλαν κάθε κομμάτι εξοπλισμού που προοριζόταν για το διάστημα. Μόνο ένα ρολόι άντεξε τις ακραίες θερμοκρασίες, τους κραδασμούς, τα ισχυρά χτυπήματα και την ανελέητη δοκιμασία του κενού αέρος κατά την διάρκεια των δοκιμών – το OMEGA Speedmaster.

60 Χρόνια OMEGA Speedmaster – Από τη Γη στη Σελήνη-4

H Omega ήταν μία από τις τέσσερις εταιρείες που υπέβαλαν στη NASA χρονογράφους για το διάστημα.

Αξίζει να παρακολουθήσετε στο video που ακολουθεί. Ο μηχανικός της NASA Jim Ragan περιγράφει τις ακραίες δοκιμασίες στις οποίες υπέβαλε το 1964 η NASA τους χρονογράφους που προορίζονταν για διαστημικές αποστολές. Ουσιαστικά επρόκειτο για τεστ σχεδιασμένα να καταστρέψουν τα ρολόγια αυτά. Τελικά μόνο ένα ρολόι βγήκε αλώβητο, περνώντας όλες τις δοκιμασίες: το Omega Speedmaster.

 

Στις 21 Ιουλίου 1969 ο Νιλ Άρμστρονγκ και ο Μπαζ Όλντριν πάτησαν το πόδι τους στη Σελήνη, φορώντας από ένα πιστοποιημένο από τη NASA Speedmaster στον καρπό τους. Έτσι γεννήθηκε ο θρύλος του Moonwatch.

60 Χρόνια OMEGA Speedmaster – Από τη Γη στη Σελήνη-5

Σήμερα, έξι δεκαετίες αργότερα, το Speedmaster συνεχίζει να είναι πιστοποιημένο για όλες τις επανδρωμένες διαστημικές αποστολές, ενώ αποτελεί μόνιμο κομμάτι του εξοπλισμού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Έχοντας ως παρακαταθήκη την πρωτοποριακή σχεδίαση του πρωτοτύπου, το Moonwatch που κατασκευάζεται σήμερα είναι ουσιαστικά το ίδιο ρολόι με αυτό που είχε λανσαριστεί από την OMEGA την προ-διαστημική εποχή.

60 Χρόνια OMEGA Speedmaster – Από τη Γη στη Σελήνη-6

Η σύγχρονη έκδοση του OMEGA Speedmaster (2017)

Στο εσωτερικό, ο μηχανισμός δεν έχει τροποποιηθεί, ενώ η κατασκευή του Moonwatch παραμένει μια πολυσύνθετη διαδικασία, όπως ήταν πάντα άλλωστε. Η προετοιμασία για την κατασκευή όλων των ξεχωριστών εξαρτημάτων πριν από τη συναρμολόγηση διαρκεί 14 μήνες, κάτι πραγματικά εντυπωσιακό, ενώ παράλληλα χρειάζονται σχεδόν 80 χειροποίητες εργασίες για τη συναρμολόγηση της βασικής πλάκας του μηχανισμού. Όπως όταν πρωτοπαρουσιάστηκε, το ανθρώπινο χέρι αποτελεί ένα ουσιώδες κομμάτι σε όλη τη διαδικασία παραγωγής του.

Υπάρχουν βεβαίως πολλά ακόμη που μπορεί να πει κανείς για το θρυλικό Speedmaster. Σε επόμενες αναρτήσεις μας θα ξεδιπλώσουμε και άλλες ενδιαφέρουσες πτυχές της ιστορίας του, από το 1957 μέχρι σήμερα. Μείνετε συντονισμένοι…

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: Swatch Group Greece (210-9565656)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή