OMEGA Speedmaster Moonphase

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έχουν περάσει 60 χρόνια από τη γέννηση του πρώτου Speedmaster της Omega και 48 χρόνια αφότου ο άνθρωπος πάτησε το πόδι του στη Σελήνη, έχοντας ένα Omega Speedmaster τυλιγμένο στον καρπό του. Το Speedmaster Moonphase ανήκει στη νέα γενιά των Speedmasters, τα οποία διατηρούν αναλλοίωτο τον μύθο και το design των θρυλικών εκείνων μοντέλων που συντρόφευαν τους αστροναύτες της NASA στις διαστημικές τους αποστολές. Το συγκεκριμένο ρολόι διαθέτει ωστόσο δύο χαρακτηριστικά που το κάνουν πραγματικά ξεχωριστό. Το πρώτο είναι η ένδειξη φάσεων της Σελήνης, η οποία συμπληρώνει τις κλασικές λειτουργίες του χρονογράφου. Το δεύτερο είναι ο state-of-the-art μηχανισμός.

OMEGA Speedmaster Moonphase-1

Πριν όμως ασχοληθούμε λεπτομερώς με τα του ρολογιού, ας πάρουμε μία πρώτη γεύση από το Speedmaster Moonphase και από το όνειρο της κατάκτησης του διαστήματος διά στόματος του mega-star, πρεσβευτή και φίλου της Omega, George Clooney…

 

Η Σελήνη σε …υψηλή ανάλυση

Το πρώτο πράγμα που προσέχει κανείς στο Speedmaster Moonphase είναι βεβαίως η εντυπωσιακή η αναπαράσταση της Σελήνης, η οποία ποτέ έως τώρα δεν έδειχνε τόσο ρεαλιστική σε ένα ρολόι.

OMEGA Speedmaster Moonphase-2

Αυτή η υψηλής ανάλυσης εικόνα με την οξύτατη αντίθεση στο άσπρο και το μαύρο είναι τόσο λεπτομερής όσο μια φωτογραφία της NASA. H λεπτομέρεια φθάνει σε τέτοιο βαθμό που με μια πιο προσεκτική ματιά μπορεί να διακρίνει κανείς το αποτύπωμα του ποδιού του Buzz Aldrin, όπως το έχουμε γνωρίσει από τη διάσημη φωτογραφία της NASA, όταν ο Αμερικανός αστροναύτης πάτησε το πόδι του στη Θάλασσα της Γαλήνης το 1969!

OMEGA Speedmaster Moonphase-3

Εκτός από την συναρπαστική αισθητική της, η ένδειξη φάσεων της Σελήνης είναι και εξαιρετικά ακριβής. Αντίθετα με το ότι ευρέως πιστεύεται, ένας σεληνιακός μήνας δεν κρατά 30 ημέρες αλλά λίγο περισσότερο από 29,5 ημέρες. Αντιλαμβάνεται κανείς πόσο δύσκολο είναι να μετρηθεί ένα τέτοιο χρονικό διάστημα επακριβώς από ένα κοινό γρανάζι του μηχανισμού. Το Speedmaster Moonphase ωστόσο στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Ο υψηλής ακριβείας μηχανισμός του χρειάζεται διόρθωση των φάσεων της Σελήνης μετά από 10 χρόνια, και το μόνο που απαιτείται είναι μερικές στροφές της κορόνας.

Μηχανισμός νέας γενιάς

Το Speedmaster Moonphase Master Chronometer Chronograph, όπως είναι το πλήρες όνομά του, είναι το πρώτο Speedmaster που φέρει πιστοποίηση ακριβείας από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Μετρολογίας (METAS). Αυτό σημαίνει ότι είναι πιστοποιημένο χρονόμετρο, όχι απλώς σύμφωνα με τις προδιαγραφές του επίσημου φορέα πιστοποίησης χρονομέτρων, του ελβετικού COSC, αλλά και έχοντας περάσει με επιτυχία και τις οκτώ αυστηρότατες δοκιμασίες που θέσπισε το 2015 η Omega σε συνεργασία με το METAS, με τις οποίες ελέγχεται η ακρίβεια του ρολογιού και του μηχανισμού του τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά από έκθεση σε μαγνητικά πεδία 15.000 gauss.

OMEGA Speedmaster Moonphase-4

Ο OMEGA Co-Axial Master Chronometer Calibre 9904 κουρδίζει αυτόματα, απαρτίζεται από 368 μέρη, διαθέτει χρονογράφο με column-wheel, co-axial σύστημα διαφυγής, ελατήριο από πυρίτιο Si14, δύο βαρέλια τοποθετημένα σειριακά και 60 ώρες αυτονομίας.

OMEGA Speedmaster Moonphase-5

Η μηχανική υπεροχή του ρολογιού αντικατοπτρίζεται και στις λειτουργίες του, όπως αυτές απεικονίζονται στο υψηλής αισθητικής καντράν. Πάνω στη μαύρη πλάκα υπάρχουν συμμετρικά τοποθετημένα δύο βοηθητικά καντράν: στο 3 βρίσκονται σε κοινό μετρητή τα λεπτά και οι ώρες του χρονογράφου και στο 9 η ημερομηνία και τα μικρά τρέχοντα δευτερόλεπτα. Οι φάσεις της Σελήνης είναι σε περίοπτη θέση στο 6. Δείκτες και ενδείξεις φέρουν επιμετάλλωση με ρόδιο και φωσφορίζουσα επίστρωση για άριστη ορατότητα στο σκοτάδι.

OMEGA Speedmaster Moonphase-6

Το Speedmaster Moonphase φιλοξενείται σε κάσα από ανοξείδωτο ατσάλι, η οποία έχει διάμετρο 44,25 mm (είναι δηλαδή ελαφρώς μεγαλύτερο από το κλασικό Moonwatch των 42mm) και πάχος 16,85 mm. Οι διαβαθμίσεις της ταχυμετρικής κλίμακας πάνω στη μαύρη κεραμική στεφάνη είναι από Liquidmetal®, υλικό υψηλής τεχνολογίας που για πρώτη φορά συναντούμε σε μοντέλο Speedmaster. Διαθέτει ακόμη βιδωτή κορόνα, διαφανές κρύσταλλο ζαφειριού στην πλάτη της κάσας και εργονομικό ατσάλινο μπρασελέ με αναδιπλούμενο κούμπωμα. Είναι στεγανό μέχρι 100 μ.

Δείτε το ρολόι «ζωντανά» στο video που ακολουθεί…

 

Περισσότερες πληροφορίες για το ρολόι και τις διάφορες εκδοχές του εδώ. Το Omega Speedmaster Moonphase σε μπλε έκδοση σας είχαμε παρουσιάσει παλαιότερα και εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: Swatch Group Greece (210-9565656)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή