60 Χρόνια OMEGA Speedmaster – Μέρος 3ο: Δεκαετία 1980

60 Χρόνια OMEGA Speedmaster – Μέρος 3ο: Δεκαετία 1980

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιορτάζοντας τις έξι δεκαετίες του εμβληματικού χρονογράφου Speedmaster η Omega παρουσιάζει τα 60 σημαντικότερα μοντέλα, από το 1957 μέχρι σήμερα. Το καθένα έχει τη δική του ιστορία και κάποια χαρακτηριστικά που το καθιστούν μοναδικό. Κάποια είναι συλλεκτικά και σπάνια, άλλα αποτελούσαν παγκόσμια πρωτοτυπία ή εισήγαγαν κάποια τεχνολογική ή σχεδιαστική καινοτομία, όλα όμως αποτελούν σημαντικούς σταθμούς στην ιστορία ενός από τα διασημότερα ρολόγια όλων των εποχών. Κάθε εβδομάδα –και για έξι εβδομάδες– θα σας παρουσιάζουμε και μία δεκαετία, συνεπώς μείνετε συντονισμένοι. Την προηγούμενη εβδομάδα ασχοληθήκαμε με τη δεκαετία του '70 (δείτε το σχετικό θέμα εδώ). Αυτή την εβδομάδα θα δούμε τα σημαντικότερα μοντέλα της δεκαετίας του ’80.

 

1980 APOLLO 11 – Το πρώτο OMEGA με πλάτη από κρύσταλλο ζαφειριού

60 Χρόνια OMEGA Speedmaster – Μέρος 3ο: Δεκαετία 1980-1

Το μοντέλο αυτό από κίτρινο χρυσό αποτελεί φόρο τιμής στην αποστολή Apollo 11 του 1969, όταν το Speedmaster έγινε το πρώτο ρολόι που φορέθηκε στη Σελήνη. Το συγκεκριμένο μοντέλο έφερε για πρώτη φορά τον περίφημο Calibre 861L και διέθετε διαφανές καπάκι από κρύσταλλο ζαφειριού στην πίσω όψη της κάσας. Το L δίπλα στον αριθμό 861 του μηχανισμού υποδείκνυε πως επρόκειτο για πολυτελή έκδοση, με υψηλότερο επίπεδο διακόσμησης στα εξαρτήματα του μηχανισμού από το κανονικά διαθέσιμο. Κυκλοφόρησε σε πολύ περιορισμένη αριθμημένη σειρά, περίπου 300 κομματιών.

 

1983 BICOLOR Το πρώτο δίχρωμο Speedy

60 Χρόνια OMEGA Speedmaster – Μέρος 3ο: Δεκαετία 1980-2

Tο εμβληματικό σχέδιο του Speedmaster παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε δίχρωμη εκδοχή, με κάσα από ανοξείδωτο ατσάλι συνδυασμένη με χρυσαφί καντράν και ασημί βοηθητικά καντράν. Στο ίδιο ύφος και το μπρασελέ ήταν κατασκευασμένο από ατσάλι και κίτρινο χρυσό 14Κ. Είναι άγνωστος ο ακριβής αριθμός των αντιτύπων που κατασκευάστηκαν, αλλά πολύ λίγα κομμάτια είναι γνωστό πως υπάρχουν ακόμη.

 

1985 «SPEEDYMOON» – Το πρώτο Speedmaster με φάσεις Σελήνης

60 Χρόνια OMEGA Speedmaster – Μέρος 3ο: Δεκαετία 1980-3

Είκοσι χρόνια από τότε που το Speedmaster ξεκίνησε την προετοιμασία για να ταξιδέψει στην Σελήνη, η Σελήνη ήρθε στο Speedmaster. Γνωστό και ως «Speedymoon», το ρολόι κατασκευάστηκε σε μια σειρά 1.300 κομματιών και περιλάμβανε ένδειξη των φάσεων της Σελήνης, με ζωγραφισμένα τα αστέρια και το φεγγάρι. Ήταν το πρώτο μοντέλο Speedmaster με φάσεις Σελήνης, και μάλιστα σε κάποια πολύ σπάνια Speedymoon μοντέλα έχουν ένα πρόσωπο ζωγραφισμένο πάνω στη Σελήνη.

 

1987 SPEEDMASTER AUTOMATIC Το «Άγιο Δισκοπότηρο» για τους συλλέκτες

60 Χρόνια OMEGA Speedmaster – Μέρος 3ο: Δεκαετία 1980-4

Το συγκεκριμένο μοντέλο ήταν το πρώτο που στέγασε έναν αυτόματο μηχανισμό στην κάσα του Moonwatch. Η OMEGA παρήγαγε το ρολόι αυτό μόνο για δύο χρόνια. Για τους συλλέκτες, το να βρουν ένα γνήσιο κομμάτι μπορεί να γίνει εμμονή, γεμάτη απογοήτευση, χαρά και απελπισία – έτσι προέκυψε και το προσωνύμιο «Άγιο Δισκοπότηρο». Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό του, η κάσα είναι ελαφρά παχύτερη, ώστε να χωρά ο αυτόματος μηχανισμός, ενώ τα κουμπιά του χρονογράφου και η κορόνα είναι τοποθετημένα εγγύτερα συγκριτικά με το κανονικό Moonwatch.

 

1987 ITALYΦτιαγμένο αποκλειστικά για την Ιταλία

60 Χρόνια OMEGA Speedmaster – Μέρος 3ο: Δεκαετία 1980-5

Συλλεκτικό στα 500 κομμάτια, το συγκεκριμένο ρολόι δημιουργήθηκε για την Ιταλική αγορά. Έφερε μαύρο καντράν με χρυσά υποκαντράν, στεφάνη από κίτρινο χρυσό και κίτρινα επιχρυσωμένα κουμπιά χρονογράφου και κορόνα. Περιέργως το Speedmaster έχει μια ιστορική διασύνδεση με την Ιταλία. Το μενταγιόν με τον ιππόκαμπο, που βρίσκεται στο πίσω καπάκι και είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα πολλών μοντέλων Speedmaster και Seamaster είναι ουσιαστικά εμπνευσμένο από τα εμβλήματα με ιππόκαμπους που υπάρχουν στις γόνδολες της Βενετίας. 

 

Την επόμενη εβδομάδα θα ασχοληθούμε με τα Speedmasters της δεκαετίας του ’90. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: Swatch Group Greece (τηλ.: 210-9565656)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή